Economic

Care sunt simptomele aftelor bucale și cum le poți preveni sau trata

Aftele bucale sunt ulcere mici, dureroase, care pot apărea în interiorul gurii, pe buze, pe limbă, pe obraji sau în gât. În general, ele se vindecă de la sine, dar pot fi administrate diverse tratamente contra durerilor, dacă medicul stomatolog consideră necesar. Iată mai jos care sunt principalele simptome ale aftelor bucale și cum le poți preveni sau trata.

Simptomele aftelor bucale

Aftele bucale sunt formațiuni de culoare albă sau galbenă, cu margine roșie și măsoară nu mai mult de un centimetru. Ele pot apărea solitar sau grupate. Simptomele aftelor bucale sunt foarte simplu de recunoscut. Există de obicei o senzație de arsură sau furnicături acolo unde se formează ulcerul bucal. Odată format, devine dureros, dar, în mod normal, acest lucru poate fi gestionat destul de simplu, prin tratamente efectuate la domiciliu.

Există două tipuri generale de ulcere bucale. Tipul simplu, cel mai frecvent, poate apărea de trei sau patru ori pe an și poate să dispată după o săptămână sau două. Al doilea este de tip complex. Aftele sunt, de obicei, mai mari, durează mai mult până se vindecă și sunt mai frecvente la persoanele care au mai suferit de această afecțiune înainte. Acestea pot necesita un tratament pentru afte bucale mai puternic.

Ce cauzează aftele bucale?

Cauza exactă a aftelor bucale este necunoscută, dar anumiți factori pot favoriza apariția acestora. Printre acești factori amintim:

  • Istoric familial
  • Alimente acide
  • Deficiențe de vitamine sau minerale
  • Modificări hormonale
  • Stres
  • Alergii la anumite medicamente
  • Leziuni bucale cauzate de mușcarea unei părți a gurii sau de dispozitive dentare, cum ar fi aparatul ortodontic sau protezele
  • Maladii, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn sau un sistem imunitar slăbit.

Cum să tratezi aftele bucale

Deoarece aftele bucale se vindecă de la sine, nu există un tratament specific pentru ele. Cu toate acestea, poți trata durerea pe care o provoacă cu creme sau geluri topice. De asemenea, poți reduce disconfortul clătindu-ți gura în mod regulat cu apă caldă și mâncând alimente neiritante.

În cazul în care rănile bucale sunt mari sau nu se vindecă după două sau trei săptămâni, medicul stomatolog îți poate prescrie un steroid topic sau ingerabil pentru a preveni extinderea rănii și pentru a accelera vindecarea.

Ar trebui să consulți medicul dacă experimentezi afte pentru prima dată, dacă apar frecvent sau dacă faci febră mare în același timp. Medicul stomatolog ar putea recomanda teste pentru a exclude alte afecțiuni sau pentru a corecta problemele care cauzează afte atât de virulente.

Pentru a le preveni, ar trebui să adopți o igienă orală adecvată, o alimentație sănătoasă și să eviți anumite medicamente sau tipuri de mâncare despre care știi că ți-ar putea provoca apariția unor afte.

Este o aftă bucală asociată unui herpes?

Deși mulți oameni confundă aftele cu herpesul bucal, acestea sunt două afecțiuni diferite. Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex tip 1. Din acest motiv, herpesul este foarte contagios. Aftele nu se pot transmite de la o persoană la alta.

Una dintre modalitățile de a diferenția un herpes labial de o aftă bucală este localizarea leziunilor. Herpesul apare, de obicei, în afară gurii, pe buze, iar aftele apar în interiorul cavității orale.

Cât durează aftele bucale?

Aftele bucale sunt de obicei dureroase timp de 3 până la 10 zile și se vindecă de la sine. Dacă ai o durere la nivelul gurii care durează mai mult, ar trebui să consulți medicul dentist.

Așadar, aftele bucale sunt, în general, o problema comună. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să neglijăm această afecțiune, iar vizita la medicul stomatolog ne poate ajuta să prevenim apariția aftelor.

Sursa foto: Freepik

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker