Educație

Sindicatele din învățământ se pregătesc să iasă în stradă

De doi ani de zile, cadrele didactice au fost sărite în mod sistematic de pe lista bugetarilor care beneficiau de creșteri sala­riale. Cireașa de pe tort a venit miercurea trecută, după ce un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe arăta că salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022. Această prognoză, regăsită pe un document ce ar fi urmat să fie pus în practică, a  fost de natură să inflameze din nou sindicatele din învățământ, care au reacționat imediat, cele trei  federații naționale lansând un comunicat de presă comun prin care anunțau  că salariații din Educație vor începe luni, 20 decembrie, proteste la sediile Guvernului și prefecturilor.

Liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, spune că a stârnit un val de nemulțumire „proiectul cu privire la bugetul de anul viitor, care exclude orice creștere salarială pentru sectorul bugetar, noi regăsindu-ne tot la zero, în condițiile în care am avut două legi anulate în decurs de doi ani cu privire la creșteri prevăzute de aceste legi”. Sindicatul buzoian este deja pregătit pentru manifestări de protest având strânse semnăturile membrilor (circa 5.000),  având în vedere că, în urmă cu două săptămâni, spune liderul sindical buzoian, a fost amânat un protest anunțat la Prefectură. ,,Noi, la Buzău, luăm în discuție organizarea acelei amânate pichetări, pentru că am avut o aprobare în urmă cu două-trei săptămâni. Am amânat-o, și putem consi­dera că este deschis conflictul. Rămâne  să cerem spațiu și, cu siguranță, una dintre acțiuni va fi o pichetare a Prefecturii concomitent cu pichetările pe care le vom face la București, la sediul Guvernului.’

Decizie de pichetare a sediului Guvernului

Decizia de pichetare a sediului Guvernului a fost luată după ce sindicatele din învățământ au constatat că se continuă politica, „îm­pământenită” în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a cerut deja aprobare pentru acțiunea de pichetare care ar urma să aibă loc luni, 20 decembrie. „FSLI a făcut un demers în sensul acesta și a cerut aprobare pentru pichetare, pentru că trebuie să te încadrezi într-un termen, respectiv trei zile, 72 de ore înainte, și, în funcție de cum vor evolua lucrurile, vom stabili dacă se impun sau nu mișcări de protest la nivel local. Luăm în calcul să ne ducem inclusiv la Președinție, pentru că avem un proiect <România Educată> pe care nimeni nu îl ia în seamă, avem o lege organică, Legea 1/2011, Legea învățământului, care prevede buget pentru învățământ amânat an de an. Nu am stabilit un ca­lendar foarte clar și precis și nici formele de protest pe care le vom face. Joi, în ședința pe care am avut-o în regim de urgență  on­line, am stabilit că se impune o pichetare în regim de urgență la sediul Guvernului”, spune liderul sindical buzoian, Ion Dobre.

Proiect care prevede doar un sfert din măririle prevăzute de lege

Potrivit celor trei sindicate care iau poziție „în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă”, deși, în ultima săptămână, „reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghe­țarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oară, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de  majorări salariale”.

La rândul lui, liderul SÎP Buzău, Ion Dobre, spune că „în toate discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Guvernului s-a stabilit și s-a promis că vom avea creșterea salarială prevăzută de Legea 153, lege cu privire la salarizarea în sistemul bugetar adoptată în 2017 și care produce efecte integral în 2022, care ar trebui să intre în vigoare în totalitatea ei, ni s-a promis că vom primi aceste creșteri în anul care vine. Uite că proiectul de lege nu ne regăsim. Astăzi (n.r., 17 decembrie) apare un alt proiect de lege care pre­vede doar un sfert din măririle pe care trebuia să le primim conform Legii 153. Cumva Guvernul joacă alba-neagra cu noi. Ministerul de Finanțe aruncă fumigene să vadă cum reacționăm și, în funcție de asta, scoate pe piață cam ce-i convine. Cu siguranță, dacă nu ne vom regăsi cu creșterea salarială pe care s-au angajat prin lege organică  care trebuie să intre în vigoare în 2022, protestele din învățământ vor începe. Este al 11-lea an când se amână bugetul prevăzut pentru educație, respectiv 6% din Produsul Intern Brut. Noi primim undeva puțin mai mult de 2,5%”.

Ce spune comunicatul celor trei federații sindicale

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au dat publicității următorul comunicat:

„Salariații din învăță­mânt încep pro­tes­tele!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație <Spiru Haret> și Federația Națională Sindicală <Alma Mater>, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica, <împă­mântenită> în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ.

Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul e­ducațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, se iau măsuri contrare. Deși în ultima săptămână repre­zentanții Guvernului afirmau că salariații din învă­țământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghe­țarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oară, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de  majorări salariale.

Reamintim, pe această cale, guvernanților, dar și opiniei publice, că perso­nalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări sala­riale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranșă de 1/4 din dife­rența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ  beneficiază de salariul mi­nim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și  alte  tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.

Amânarea de două ori a majorărilor salariale – coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la  scăderea  nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia.

În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor! Ne-am  săturat să fim <sacrificații de serviciu> din sectorul bugetar! Ne-am săturat să mai fim umiliți! Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație <Spiru Haret> și Federația Națională Sindicală <Alma Mater> avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sediile Executivului și prefecturilor. Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibi­litatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea si­tuației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale”.

 

Un comentariu

  1. Care resursă umană? Care își făcea o oră din patru in perioada online, dar a luat salariul întreg! Trebuie plătiți după cât muncesc! Au salarii imense pt munca depusă!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker