Cultură

Vlad Trifaș, premieră la Buzău în prag de Sărbători

,,Și oare ce s-ar întâmpla dacă, într-o zi, moartea s-ar îndrăgosti?”, aceasta este întrebarea pe care s-a bazat buzoianul Vlad Trifaș atunci când a gândit punerea în scenă  a piesei ,,Singur între lumi”, cu care va veni și în fața publicului buzoian iubitor de cultură miercuri, 22 decembrie. Și dacă se va răspunde cu ,,imposibil” sau cu ,,multe lucruri sunt imposibile”, veți vedea. Dar, până atunci, vă puteți închipui câteva răspunsuri și apoi veți vedea cine are dreptate în acest conflict, și, mai mult, dacă stă sau nu în puterea noastră să stabilim. Piesa ,,Singur între lumi” poartă semnătura regizorului buzoian și se va juca miercuri, începând cu ora 19.00.

,,Ne limităm, așadar, la a spune această poveste, cât de fidel am auzit-o la rândul nostru, în circumstanțe care nu pot fi dezvăluite încă. Tot ce se poate dezvălui, de veți avea curajul să vă alăturați drumului nostru, este că omul înțelept va fi atât de fericit cât i-o în­găduie împrejurările. Iar dacă contemplarea eternității îl face pe același om să sufere peste măsură, atunci el va afla curând că există chinuri mult mai mari decât o biată eternitate”, se spune în teaser-ul spectacolului, la care buzoienii sunt invitați pe 22 decembrie.

Prețul unui bilet întreg este de doar 35 de lei, iar elevii, studenții, și pensionarii vor plăti 20 de lei. Biletele le găsiți la Teatrul ,,George Ciprian” sau la Agenția de Bilete a Teatrului, din Bulevardul ,,Nicolae Bălcescu’’. Din distribuție fac parte Bogdan Farcaș, Ștefan Pavel, Cosmin Pană, Mihaela Mardare, Bianca Cuculici, Reka Szasz, Kostas Mincu, Cătălin Andrei, Tudor Andronic și Alexandru Beteringhe. Regia și muzica alese de buzoian sunt bazate pe textul piesei creat de Cosmin Pană.

„Teatrul este antidotul perfect împotriva distanțării”

Perioada de lockdown a închis pentru o bună bucată de timp cortinele teatrului, lucru care pentru Vlad Trifaș nu a fost tocmai confortabil. ,,Eu am o problemă fundamentală cu termenul <distanțare>. Adică îl înțeleg din punct de vedere epidemiologic, dar nu-l înțeleg din punct de vedere spiritual. Sunt complet împotriva acestui termen. Cred că teatrul este antidotul perfect împotriva distanțării. E un termen foarte general – distanțarea, și din păcate riscăm să-l înțelegem greșit. Or, teatrul este reversul acestei distanțări, este o conexiune între oameni. Este una dintre meseriile care fac publicul să participe la actul de creație și cred că e foarte important, după perioada pe care am trăit-o și pe care încă o trăim din păcate, să ne recuplăm emoțional, din nou, în sala de spectacol”, spunea Vlad Trifaș la Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, același regizor a avut succes la publicul buzoian cu piesa ,,Aniversarea”, din a cărei distribuiție au făcut parte Paula Chirilă, Anca Dinicu, Bogdan Fărcaș și același Cosmin Pană, o comedie care a adus în atenție relațiile de zi cu zi ale oricărui cuplu.

Articole similare