Educație

Simularea examenelor naționale, picătura care a umplut paharul: liceele cu rezultate slabe devin școli profesionale

În schimb, este încurajat învățământul dual care nu produce șomeri

Rezultatele la simularea examenelor naţionale, Bacalaureat şi Evaluare Naţională, sunt mai slabe decât cele de anul trecut. O explicație  ar fi legată de faptul că elevii supuși testărilor în această lună s-au aflat, timp de aproape doi ani, în școala de tip online, cel mai mult timp dintre generațiile supuse testării, de la declanșarea pandemiei. Având în vedere că pandemia de COVID-19 a condus la închiderea masivă a școlilor și, cel puțin în primul an, mulți profesori au făcut eforturi să se adapteze la predarea online din cauza timpului scurt avut la dispoziție, aceeași problemă de adaptabilitate fiind resimțită și de elevi, rezultatele la testările naționale de acum erau aproape previzibile.

Rezultatele de la nivelul județului Buzău se înscriu și ele în acest trend național. Astfel, potrivit datelor furnizate de inspectorul școlar general Daniela Palcău, „rezultatele la simulare la Bacalaureat la învățământ de zi sunt în procent de promovabilitate de 46,98 la sută, pentru învățământul special de 62,5 la sută, pentru învățământul seral 4,35 la sută, într-un total pe județ de 45,52 la sută”.

Daniela Palcău

Este un rezultat despre care trebuie să spunem, însă, că nu este cu mult diferit de cel din anul anterior. Ceea ce se păstrează față de anul trecut este nivelul rezultatelor pe unitățile de învățământ, păstrându-se ierarhia știută. „Liceele de top au rămas licee de top”, confirmă inspectorul general Daniela Palcău. Se mai constată, îns,ă că nici  situația liceelor cu promovabilitate zero sau cu foarte puțini elevi promovați este neschimbată față de anul precedent, motiv pentru care, de anul viitor, acestea vor fi transformate în școli profesionale.

Liceele din Pătârlagele, Lopătari și „Victor Frunză” dn Râmicu Sărat au reușit „performanța” să obțină un procent de promovare la simulare de zero la sută.  „Cele mai multe dintre cele care au rezultate slabe, în anul școlar următor nu vor mai avea clase de nivel liceal; deja sunt în lichidare. Este vorba, de exemplu, de Liceul Pătârlagele (n.r. Tehnologic), la care anul acesta este ultima clasă de liceu, iar anul următor vor avea doar școală profesională”, a explicat inspectorul școlar general Daniela Palcău. În ceea ce privește Liceul Tehnologic Lopătari, un liceu de asemenea cu rezultate slabe la Bacalaureat, acesta mai are o singură clasă  din anul școlar următor.

În privința examenului de simulare la Evaluarea Națională, deci cel pentru admiterea în clasa a VIII-a, procentul de promovabilitate la nivelul județului, al notelor de 5, este de 63,62 la sută, astfel, procentul notelor de peste 5 la limba română este de 72,92 la sută, iar procentul de promovabilitate la matematică este de 56,24 la sută.

Toate aceste rezultate vor fi analizate, mai întâi la nivelul unităților de învățământ și al catedrelor pe specialitățile res­pective, după care, concluziile cu propuneri pentru remedierea situației vor fi transmise Inspectoratului Școlar Județean Buzău. „Aștept rapoarte pe fiecare unitate de învățământ în parte, pentru că fiecare unitate de învățământ are un termen de zece zile, conform metodologiei, să facă  o analiză și un raport al rezultatelor și o analiză la nivel de catedră, de instituție, pe care ni-l trimit și nouă cu propuneri de măsuri pentru ameliorarea în perioada următoare”, spune inspectorul general școlar Daniela Palcău.

„Vom prezenta copiilor realitatea”

Una dintre soluțiile pe care Inspectoratul Școlar Județean le susține și pentru care are sprijinul Primăriei Buzău, este încurajarea elevilor către învățământul dual. Astfel, primarul Constantin Toma a semnat, alături de directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, Lucica Stănculeanu, și de reprezentanții mai multor firme – Ursus, Urbis Serv, RER, TransBus, Bencomp, Romcarbon, Agrana și Greenfiber – contractele privind învățământul dual, care ar putea prelua o parte dintre tinerii care doresc să-și însușească o meserie.

Reamintim că Toma și-a afirmat recent sprijinul pentru acest proiect de învățământ care nu produce șomeri. „Învățământul dual va fi sprijinit în mod substanțial, respectiv, fiecare elev din învățământul dual va primi lunar 500 de lei, dintre care 300 de lei de la agenții economici și 200 de lei de la Primăria municipiului Buzău. Primăria Buzău va susține și cu cazare, masă, transport în comun, fiecare elev care va accesa această școală. Am început finanțarea pentru a realiza până în toamnă partea de cazare. Un cămin îl vom reabilita și, din toamnă, acești elevi vor putea să vină acolo”, a declarat primarul Constantin Toma.

„Vom prezenta copiilor realitatea”, spune inspectorul general Daniela Palcău, care explică faptul că informarea elevilor de clasa a VIII-a, care să-i ajute să ia o decizie cu privire la forma de învățământ pe care o vor urma mai departe, este foarte bună și că se află și la îndemâna părinților. „În sensul acesta, s-a deschis o platformă sub forma unui târg al ofertelor; neștiind că se va elimina perioada de alertă, am gândit o variantă în care târgul ofertelor să-l facem online. Am luat în calcul și faptul că toți copiii, la ora aceasta, au primit tablete și au posibilitatea să acceseze Internetul, astfel încât, să stea acasă în liniște cu familia și să își aleagă, să fie în cunoștință de cauză atunci când se face selecția la școala pe care vrea să o urmeze. Și părintele și copilul au posibilitatea să acceseze la orice oră acea platformă educațională. Ea poate fi accesată și în week-end, și pot să verifice ce se întâmplă în unitățile respective de învățământ este un lucru bun. Platforma este creată de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională – cei care se ocupă de acest lucru sub coordonarea domnului director Dan Pîslaru -, există un link pe site-ul ISJ care poate fi accesat”, a precizat Daniela Placău.

A rămas la îndemâna elevilor de clasa a VIII-a și varianta în care pot merge fizic la unitatea de învățământ la care doresc să aplice pentru următorii ani, pentru a se informa de la fața locului cum arată școala, ce dotări are, cum sunt profesorii, ce activități se desfășoară acolo, în ce proiecte este implicată școala și care este atmosfera. Pentru aceasta, școlile buzoiene „de nivel superior” au organizat câte o zi a porților deschise în care au primit vizita elevilor de clasa a VIII-a din toate școlile județului.

„Începând din data de 12 martie, de la Ziua meseriilor, fiecare unitate de învățământ se prezintă, pe rând, și cheamă în vizită elevi ai unităților de învățământ gimnazial, pentru a le prezenta oferta. A fost deja un astfel de eveniment la «Henri Coandă», săptămâna trecută a fost la «Meserii și Servicii». Activitățile acestea se desfășoară în paralel cu acest târg al ofertelor online”, a spus inspectorul general școlar al ISJ Buzău.

 

Un comentariu

  1. Ati scris greșit despre Liceele de la Patarlagele. La Pătârlagele exista doua licee, unul este Liceul Teoretic Radu Vlădescu iar cel de-al doilea fiind Liceul Tehnologic Patarlagele. Primul menționat fiind printre cele mai bune din județ. V ați referit vag la „Liceul din Pătârlagele” vorbind despre rezultatele Liceului Tehnologic care au fost în general foarte slabe… Fără să vreți, sper, ați lăsat să se înțeleagă faptul că acele rezultate slabe sunt de la Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” unde rezultatele de la simulări și mai ales de la examenul de bacalaureat au fost mereu, inclusiv anul asta, printre cele mai bune din judet…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker