Politic

Ciolacu, după depunerea Legii offshore în Parlament: „România va deveni un furnizor de securitate energetică regională”

După ani de tergiversări și probleme apărute sau create de diverși lideri politici care s-au perindat prin instituțiile reprezentative ale țării, legea offshore a fost depusă, în sfârșit, în Parlament. Imboldul pentru aceast demers l-a reprezentat conflictul din Ucraina, care a arătat României cam cât de dependentă este de gazul rusesc și i-a determinat pe aleșii poporului să ia măsuri grabnice pentru preîntâmpinarea unor probleme cauzate de sistarea importurilor din Rusia.

Liderii coaliției de guvernare au depus, vineri, în Parlament, proiectul legii offshore, care „deblochează investiţiile din Marea Neagră şi reduce dependenţa de gazul rusesc, oferind României şansa de a deveni lider regional, iar românilor acces la gaze mai ieftine”, a transmis preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Printre prevederile noii legi este și aceea a împărțirii veniturilor, iar din aceasta reiese că statul va primi 60 la sută dintre ele, în timp ce companiile private vor obține restul de 40 la sută. „Iată că acum, în sfârşit, această lege, care este o prioritate a coaliţiei, este depusă în Parlament, şi avem o majoritate care înţelege importanţa acestor investiţii, legea urmând să fie adoptată cât mai repede. Proiectul asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale. Legea depusă stabileşte un regim fiscal competitiv în aşa fel încât împărţirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 la sută (statul român) – 40 la sută (investitorul)”, a precizat Ciolacu.

Președintele PSD a mai specificat și faptul că noua lege va asigura stabilitatea și predictibilitatea legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum şi în onshore de mare adâncime și exploatări pe uscat. Marcel Ciolacu a mai anunțat și că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în a doua jumătate a anului.

Cadrul fiscal nou stabilit va reprezenta și urgentarea investiţiilor onshore de la Caragele, din judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu a mai spus că noua lege va aduce țării noastre independența și securitatea energetică de care are foarte mare nevoie, dublându-și producția și ajungând în situația unui surplus, chiar. „La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor şi primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027. Ce va obţine România de pe urma acestei legi? Independenţă şi securitate energetică! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar şi timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în ţară. De asemenea, ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piaţa internă, oferta va scădea, iar românii vor beneficia de preţuri mai mici”, a mai susţinut președintele PSD.

Până și Avrămescu este de acord

Gabriel Avrămescu

Proiectul de lege a fost lăudat și promovat și de către președintele Partidului Național Liberal Buzău, Gabriel Avrămescu. Acesta i-a recunoscut, de asemenea, importanța pentru independența României față de gazul rusesc și pentru stimularea pieței energiei din țară, dar a lăudat proiectul prin prisma participării premierului liberal Nicolae Ciucă, așa cum era de așteptat.

„Legea offshore a fost depusă, astăzi (vineri, n.r.) în Parlament. Este un pas uriaș către independența României față de gazul rusesc și pentru stimularea pieței energiei din țară. Premierul Nicolae Ionel Ciucă, președintele PNL, a anunțat că legea a fost gândită pentru a debloca extragerea rezervelor de gaz din Marea Neagră și pentru a oferi românilor gaze mai ieftine. Legea va oferi României șansa de a deveni lider regional în industria extractoare de gaze naturale”, a scris președintele PNL Buzău, pe pagina sa de Facebook.

Articole similare