Politic

Senatorii-economiști au venit la Buzău să vadă „mina urbană” de la Green Group

Vizită importantă pentru Buzău joi, 13 octombrie, când membrii Comisiei economice, industrii și servicii din Senatul României au venit personal la fabricile grupului Green, pentru a vedea ce presupune procesul de reciclare, de la colectarea deșeurilor, până la valorificarea lor în produse noi, ce închid, astfel, circuitul de reciclare. Senatorii Daniel-Cătălin Zamfir, președintele comisiei, Ștefan Radu Oprea și Nicușor Cionoiu au fost primiți de primarul Constantin Toma și de președintele grupului Green, Constantin Damov, într- un tur al centrului de la Frasinu.

La conferința de presă care a urmat vizitei, primarul Toma a deschis seria declarațiilor, mărturisind că fabricile grupului sunt adevărate „mine urbane”, care au nevoie de un cadru legislativ adecvat pentru valorificarea produselor și utilizarea lor cât mai eficientă. „Am descoperit încă o dată, mergând prin fabricile grupului, o adevărată (…) mină urbană. Din activitatea asta de reciclare de înalt nivel se obțin și produse finite, dar și multe materii prime. Ele se exportă, unele se duc direct spre unele fabrici, iar altele se transformă direct în produse finite care se livrează direct în România și la export”, a transmis Toma.

Impulsionați de ceea ce au văzut la Buzău

Senatorul Cătălin Zamfir s-a declarat impresionat de activitatea grupului Green și a ținut să spună că aceasta este un imbold necesar la nivelul Ministerului Energiei, care trebuie să înțeleagă necesitatea valorificării potențialelor resurse. Acest lucru, mai spune senatorul, l-a determinat ca, împreună cu colegii săi, să înceapă întocmirea unui proiect de lege care să favorizeze reintroducerea pe piață a componentelor reciclate, practică specifică economiei circulare.

„Suntem impresionați de ceea ce am găsit aici. Am fost la Green Group într-o mină urbană (…) Ne-am propus la Comisia economică, să facem tot ce ține de noi, de legislativ, să impulsionăm în momentul acesta Ministerul Energiei să valorifice tot ce înseamnă resursă, pe care o are statul român, pentru că, cum, bine simțim cu toții, suntem într-o criză energetică importantă și suntem și într-o criză a materiilor prime. Ceea ce trebuie să facem noi și ceea ce am constatat și aici la Buzău, este valorificarea cât mai eficientă a ceea ce înseamnă materie primă. Valorificarea, în primul rând energetică a deșeurilor, iată că sunt cantități importante de deșeuri care, pe de o parte pot fi materii prime și pe de altă parte, pot fi transformate în energie. Nu în ultimul rând, am constatat un lucru, și împreună cu colegii mei am decis, pe loc, practic, să inițiem un proiect de lege prin care să reintroducem în circuitul economic și social o serie de componente”, a transmis Daniel-Cătălin Zamfir.

Senatorul Ștefan-Radu Oprea a declarat, la rândul său, că vizita la Buzău a fost și rezultatul a numeroase dezbateri din Comisia economică și din cea de mediu, pentru care era nevoie de observații concrete, de la fața locului, pentru a direcționa discuțiile către un țel comun. Astfel, a mai spus acesta, la următoarea întrunire, membrii acestor Comisii vor ști exact cum să argumenteze necesitatea creării unui cadru legal, care să favorizeze practicanții economiei circulare.

„În mod particular, suntem astăzi aici pentru că avem o dezbatere la Comisia economică, împreună cu Comisia de mediu, Ordonanța de Urgență 125. Am avut săptămâna aceasta în Comisie diverse dezbateri și am zis că e mai bine să venim, să înțelegem (…) Acest domeniu, al economiei circulare, este una dintre componentele pe care ne-am axat în Comisia Economică încă din mandatul trecut. Astăzi (13 octombrie), am venit să înțelegem exact care este procesul și cum putem să reglementăm mai bine. Lunea viitoare, când vom fi din nou împreună cu Comisia de mediu în dezbatere pentru raport, vom ști exact cum să legislăm”, a mărturisit senatorul.

Damov: Economia circulară este modelul pentru viitor

De departe, cel mai încântat de vizita oficialilor de la Comisia economică a fost președintele grupului Green, Constantin Damov, care a subliniat importanța economiei circulare și a reutilizării materiilor prime, cu precădere acum, în contexte tensionate din punct de vedere politico-economic. Criza materiilor prime a demonstrat cât de vulnerabilă este nu doar țara noastră, ci întreaga Europă și cât de mult depindem de importuri, în condițiile în care aveam opțiunea de a valorifica resurse deja existente, prin prisma reciclării și reintroducerii în circuit a unor produse noi.

„Cred că astăzi este o întâlnire extraordinară, în care s-a discutat atât despre un viitor al unui oraș care se dorește a fi de avangardă, cât și a unei industrii care a devenit brand românesc. Sustenabilitatea este siguranța că noi vom fi aici pentru mulți ani și că nu ne va fi afectat modul de viață. Este o criză enormă internațională de materii prime, după cum vedeți. Materiile prime astăzi vin din zone de conflict. Este atât de greu să îți mai propui să produci ceva în Europe. Peste 600 milioane de tone se aduc în Europa anual pentru a produce, iar astăzi este tot mai dificil. Economia circulară este un model natural, prin care acele resurse pe care le avem le putem învârti la infinit și, practic, să avem o resursă infinită”, a transmis Constantin Damov.

Green Group și-a început activitatea în anul 2002 și a dezvoltat, în timp, un grup integrat de companii (Green Tech, Green Weee, Green Fiber, Green Lamp, Green Glass, Green Resources, Eltex și Ekolumi), care oferă în prezent o multitudine de soluții cu circuit complet pentru colectare, logistică, reciclare și refabricare, bazate sută la sută pe deșeuri. Astfel, Green Group a devenit primul parc industrial de reciclare din România și cel mai mare din Europa.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker