Actualitate

Microbuzele supraaglomerate, motiv de dispută între călători și polițiști

Poliția Română a luat în vizor mijloacele de transport în comun, care adesea transportă călători peste numărul maxim admis, iar mai mulți șoferi de microbuze și autobuze din toată țara au fost trași pe dreapta și sancționați pentru modul în care își desfășoară activitatea. Într-o postare pe pagina de Facebook a Poliției Române este prezentată imaginea unui microbuz care transportă mai mulți călători decât este permis, iar cele 19 locuri disponibile au fost „suplimentate” până la 36, în condiții neadecvate, cu oameni înghesuiți și stând în picioare, însă, culmea, polițiștii le bat obrazul tot călătorilor.

Pe lângă faptul că șoferul în cauză a fost sancționat și etichetat drept avid de profit, polițiștii îi blamează și pe oamenii care se urcă în astfel de mijloace de transport arhipline. „Vă spunem noi, microbuzul din imagine nu pare plin, ci este plin… peste limită. «Care este limita?» – poate vă întrebați. Păi, dacă doriți să urcați într-un microbuz în care nici măcar aerul nu are loc să circule… continuați urcarea? Limita era de 19 călători, iar în interior erau așezați (impropriu spus așezați) 36 de călători. Conducătorul, inconștient de altfel, a vrut să facă mai mulți bani pe o cursă și a fost sancționat! Tu, drag călător, te-ai gândit la ce risc te expui?”, au transmis reprezentanții Poliției Române.

Polițiștii, acuzați că „întorc capul” când văd microbuze arhipline

De aici și până la un val de comentarii acuzatoare la adresa oamenilor legii n-a fost decât un pas. Reacțiile oamenilor nu au întârziat să apară, iar postarea polițiștilor a fost luată în vizor și aspru taxată de cei ce sunt nevoiți să se deplaseze zilnic în astfel de condiții. Printre reproșurile care le-au fost aduse acestora se numără faptul că fenomenul supraaglomerării mijloacelor de transport este unul foarte răspândit în țara noastră, iar Poliția Română este conștientă de acest lucru, dar nu ia măsuri decât ocazional.

• „Dați câte un caz la nu știu cât timp să vadă lumea că faceți ceva și nu ne mâncați banii degeaba nouă, contribuabililor. Eu zi de zi călătoresc așa, microbuzul merge și în limita normală doar atunci când sunt controale, iar asta se întâmplă cred că o dată pe lună sau la două luni. Dacă vreți să faceți ceva pentru acei oameni care nu știu la ce riscuri se expun, pot să vă dau informații să verificați zi de zi acest traseu pe care eu circul și să luați măsuri. Nu cred că se va întâmpla asta, pentru că corupția este mare”;

• „Maxi taxi-urile de genul trec pe lângă voi zilnic și întoarceți capul în altă parte”;

• „Asta este Poliția Română, trage în primul rând de pe bietul om de rând și nu merge și la sursa răului, că de regulă acolo e unul «mare», cu «grade grele» și așa mai departe”, au fost doar câteva dintre mesajele pe care cetățenii supărați le-au transmis polițiștilor.

Mulți utilizatori au subliniat și faptul că nu au de ales și trebuie să accepte condițiile inadecvate din autobuze, altminteri nu pot ajunge la timp la locurile de muncă sau la școli: „Evident, ne gândim la ce risc ne expunem, însă altă posibilitate nu avem. Nu urcăm, nu mergem la liceu, la lucru, la vizite medicale etc”.

Totodată, oamenii au mai pus accent și pe faptul că șoferii care transportă cetățenii în astfel de condiții nu au, la rândul lor, nicio vină, ci sunt simpli angajați, fără putere de decizie, adesea fiind sancționați în mod nedrept. Mai degrabă, spun aceștia, sancțiunile ar trebui să se îndrepte direct către patronii firmelor care îi constrâng să își desfășoare activitatea în aceste moduri nesigure atât pentru ei, cât și pentru călători. „Omul poate are neapărat nevoie să ajungă undeva și nu are altă variantă. Ar trebui amendați patronii firmelor de transport, nici șoferi nu au săracii nici o vină pentru că lumea face gălăgie… și eu mergeam la școală la fel și sunam la firma de transport și (…) spuneau că dacă nu îmi convine, să merg cu altceva, iar eu aveam abonament la ei… și mergeam înghesuită așa. În cazurile fericite, ne lăsau iarna în stație și așteptam o oră pentru următoarea cursă… și, evident, poliția amenda tot șoferii, că li se făcea milă să ne ia”, a mai răspuns un utilizator postării în cauză.

La Buzău, aceeași situație. Polițiștii au dat numeroase sancțiuni

Și polițiștii buzoieni au desfășurat acțiuni de verificare a modului în care se circulă cu mijloacele de transport, iar fenomenul supraaglomerării a fost constatat, bineînțeles, și pe traseele județene. Astfel, pe lângă numărul prea mare al călătorilor din microbuze și autobuze, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au constatat și că unii călători erau lăsați să coboare sau să urce din alte locuri decât din stații.

„În dimineața zilei de 10 octombrie, polițiștii rutieri din cadrul IPJ Buzău desfășoară o acțiune ce vizează verificarea legalității de transport persoane, ocazie cu care vor fi verificate inclusiv microbuzele de transport elevi. Acțiunile se desfășoară pe întreaga rază a județului Buzău. Cu preponderență, conducătorii auto vor fi testați cu aparatul etilotest și le vor fi verificate documentele personale, cât și cele ale mijloacelor de transport”, a declarat insp. pr. Cosmin Cireșaru de la Serviciul Rutier Buzău, pentru Focus TV.

În urma verificărilor, polițiștii buzoieni au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale, dintre care trei au privit transporturile rutiere și 18 au fost legate de circulația pe drumurile publice. De asemenea, au fost reținute două certificate de înmatriculare, în cazul a două autovehicule care aveau ITP-ul expirat.

Problema supraaglomerării din mijloacele de transport operate de către firme private a fost semnalată în mai multe rânduri de buzoieni, iar aceștia au cerut în mod insistent ca autoritățile să ia măsuri. Cetățeni din comunele Brădeanu, Poșta Câlnău, Costești, Beceni sau din orașul Pogoanele au postat mesaje pe Facebook în care spuneau că și-ar dori ca Trans Bus să își extindă traseele în mai multe localități din Buzău, iar, astfel, călătoriile să devină rezonabile nu doar ca preț, ci și ca durată. În principal, buzoienii acuză anumiți transportatori privați că profită de faptul că sunt singurii care tranzitează rutele respective, iar acest lucru îi determină să se comporte abuziv față de călători, prin faptul că îi înghesuie în autobuze sau percep prețuri mari pentru curse.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker