Economic

Două multinaționale vor să angajeze la Buzău

600 de joburi ofertate la Bursa Locurilor de Muncă

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău a organizat, vineri, a doua bursă generală a locurilor de muncă din acest an. Prima bursă a avut loc în luna aprilie a acestui an. Această a doua bursă generală s-a adreat în mod special absolvenților promoției 2022, învățământ liceal, postliceal și școli de arte și meserii.  Ea an devenit, totuși, o bursă generală, pentru că oferta de locuri de muncă a depășit de trei ori numărul absolvenților din  promoția curentă  aflați în evidențele agenției.

Bursa s-a desfășaurat și de această dată cu specificul buzoian, adică pe bazinele de ocupare din județ. O noutate a acestei burse o constituie oferta de locuri de muncă consistentă lansată de două multinaționale. Un alt lucru pozitiv este ofertarea de locuri de muncă pe toate bazinele de ocupare, inclusiv la Nehoiu, unde este un loc de muncă în domeniul mobilei.

Oferta angajatorilor este de 600 locuri de muncă

În evidențele AJOFM figurează înscriși 250 de absolvenți promoția 2022, din aproximativ 3.400 care au ieșit de pe băncile școlii în această vară. De aceea, este de așteptat ca bursa să se transforme într-o bursă generală, cu atât mai mult cu cât cererea de forță de muncă din partea angajatorilor este foarte mare. Despre acest aspect, directorul AJOFM Buzău face următoarea precizare: „Bursa absolvenților se va transforma într-una generală, pentru că vor participa nu numai absolvenții promoției curente, ci mult mai multe categorii de persoane care se află în căutarea unui loc de muncă”.

Cu o zi înainte de evenimentul major de ocupare a forței de muncă de pe raza județului, datele deținute de AJOFM Buzău indicau o prezență semnificativă din partea angajatorilor și o ofertă importantă de locuri de muncă, în funcție de caracteristicile județului. „Până la ora actuală avem aproximativ 600 de locuri de muncă ofertate de angajatori și avem în jur de  50 de angajatori care vor veni la standurile bursei, care se va desfășura începând cu ora 9.00, în fiecare bazin de ocupare al agenției, respectiv în Buzău, Râmnicu Sărat, Pătârlagele, Pogoanele și Nehoiu. La Buzău, locul de desfășurare al bursei este cel  clasic, Colegiul Agricol din Buzău”, spune directorul AJOFM Ionel Tociu.

Bursa are și elemente de noutate. Este vorba despre două societăți multinaționale, una dintre ele aflându-se deja în județul Buzău, respectiv Yazaki, care are 550 de angajați. Specialiștii AJOFM Buzău au desfășurat o serie de campanii de recrutare pentru a asigura forța de muncă solicitată de această multinațională, când au mers, practic, din comună în comună, pe o rază de 35 km de Buzău, pentru a aduce oferta la cunoștința celor care ar fi putut să beneficieze de șansa de a se angaja. Atunci, spune directorul AJOFM, „am reușit să aducem cea mai mare parte din cele 550 de persoane, numai că au explodat comenzile pentru cablajele auto, ceea ce fac ei, și de aceea, firma mai dorește să angajeze acum încă 150 de persoane. Nu există condiționalitate de calificare, pentru că îi califică firma la locul de muncă. Au opt linii de navetă cu autobuzele lor proprii. Ultima linie de navetă este pe ruta Râmnicu Sărat-Buzău. Este o linie înființată de aproximativ o săptămână. Sunt dispuși să aducă la muncă angajații cu forțele proprii, cu propriile mijloace de transport”. O a doua multinațională care vine la Buzău după forță de muncă este cea de anvelopele Michelin. „Vine la Buzău pentru a face recrutare. Recrutează circa 20 persoane pentru Florești, pentru Prahova sau prin altă parte. Și ei asigură transport”.

Stand dedicat persoanelor asistate care ar putea fi încadrate

La Bursa din Buzău va fi un stand dedicat persoanelor cu dizabilități, pentru proteze. E vorba de aparate auditive, proteze, de picior, de mână, cărucioare. „Finanțăm cumpărarea unor astfel de dispozitive pentru a înlesni accesul la locuri de muncă acestui tip de persoane”, explică directorul Ionel Tociu.

Vineri și-au anunțat prezența la bursa locurilor de muncă și reprezentanți ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane din Ploiești, fiind vorba despre o bursă cu tineri. De asemenea, și-au anunțat prezența și reprezentanți ai unor societăți comerciale și ONG care au aprobate și finanțate proiecte pe tineri NEETs, vor să le ofere materiale și să discute cu aceștia pentru a-i atrage în cadrul finanțărilor nerambursabile pe care  le-au accesat.

Care este structura ofertei de locuri de muncă

Oferta de locuri de muncă este în proporție de 90 la sută pentru muncitori calificați, spun specialiștii AJOFM. 10 la sută înseamnă muncitori necalificați și 13 locuri de muncă pentru studii superioare, mare parte dintre ele studii superioare tehnice, respectiv, ingineri TCM, tehnologia sudurii, structuriști pe zona de construcții.

„Avem locuri de muncă și la Nehoiu și la Pătârlagele, zonă monoindustrială, zonă unde dacă apare un loc de muncă este foarte important. Avem în jur de 500 de locuri de muncă ofertate pentru municipiul Buzău, în jur de 70 la Râmnicu Sărat, la Pătârlagele șase, brutari, industria alimentară și construcții, la Pogoanele trei, și la Nehoiu unu, pe mobilă”, spune directorul AJOFM Buzău.

7.500 de persoane aflate într-o formă de evidență și plată

La ora actuală, la AJOFM se află în jur de 7.500 de persoane aflate într-o formă de evidență și plată. Din aceștia, mai puțin de 1.000 înseamnă șomeri indemnizați. Dintre aceștia mare parte dintre ei sunt muncitori necalificați. Angajatorii caută, însă, muncitori calificați. De aceea, pentru această bursă, specialiștii AJOFM au invitat la bursă cam tot ce înseamnă forță de muncă ce se află în șomaj indemnizat, și pe toți cei care și-ar dori să ocupe o poziție într-o societate.

La finele lunii august, din aproximativ 6.500 de persoane aflate în evidența AJOFM, beneficiari ai venitului minim garantat, 5.005 nu au avut până acum nici un contract de muncă. De aceea, directorul AJOFM spune că este dificil să se activeze pe piață o astfel de forță de muncă. „Nu au avut niciodată un contact de muncă și nu au disciplina muncii, sunt și persoane analfabete și nici nu pot  să aibă locuri de muncă pentru că mulți se află în zone izolate pentru care nu există ofertă de locuri de muncă, sunt izolate de Buzău – care înseamnă 95 la sută din locurile de muncă ofertate -,  și Râmnicu Sărat, care înseamnă alte procente din locurile de muncă”, explică directorul AJOFM Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker