Politic

VIDEO / A intrat în vigoare „legea păcănelelor”. Ce spune premierul

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. „Vrem să curățăm rapid de păcănele 90 la sută din localitățile țării, urmând să facem regulile pentru cele 10 la sută rămase în acest moment”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit premierului, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a transmis deja un anunț privind aplicarea noii legi. „Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență conform unui anunț transmis deja de ONJN. Nu va exista nicio întârziere. Vrem să curățăm rapid de păcănele 90 la sută din localitățile țării, urmând să facem regulile pentru cele 10 la sută rămase în acest moment”, a declarat marți Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Noi reguli pentru jocurile de noroc în România

Deputații au adoptat marți, 9 aprilie, cu 243 de voturi „pentru” şi 4 abţineri, proiectul de lege care înăsprește legislația pentru locurile în care se desfășoară jocurile de noroc.

PSD a anunțat, prin vocea social-democratului Alfred Simonis, că depune un amendament prin care sălile de joc din localitățile cu până în 15.000 de locuitori să fie mutate în afara acestora.

Parlamentul a modificat legea jocurilor de noroc în debutul campaniei electorale și după opt luni de la promisiunea premierului Marcel Ciolacu că va scoate sălile de jocuri de noroc în afara localităților.

Modificările adoptate de Parlament sunt unele blânde comparativ cu cele prevăzute în alte opt proiecte de lege aflate în sertarul comisiilor de specialitate din Parlament.

Propunerile social-democraților prevăd ca sălile de jocuri de noroc cu păcănele să fie scoase în afara localităților care au sub 15.000 de locuitori. O altă modificare prevede micșorarea panourilor publicitare outdoor la jocurile de noroc la 35 de metri.

Operatorii care nu respectă noile reguli vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 200.000 lei.

Care sunt noile modificări:

  • Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se fac cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se postează la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. În înțelesul prezentului articol, nu sunt considerate acțiuni în scop de reclamă, publicitate sau cu caracter promoțional acțiunile desfășurate de organizatori în mod direct în locațiile și pe paginile de internet proprii.
  • Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama din exterior pentru jocuri de noroc, site-uri pe care sunt găzduite platforme pe care se desfășoară jocuri de noroc sau branding folosind una dintre mărcile pe care un operator de jocuri de noroc le folosește, care depășesc dimensiunea de 35 mp/panou/material publicitar, sunt interzise.
  • spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot-machine astfel cum sunt acestea definite în art. 10 alin. (1) lit. e) din OUG 77/2009, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numarului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus.

Legea care interzice păcănelele în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori intră în vigoare la finalul lunii aprilie 2024, dar operatorii care au licențe valabile (care se înnoiesc o dată pe an) pot să își desfășoare activitatea în continuare și în localitățile cu interdicție, până la expirarea licențelor. Astfel, va mai dura cel puțin câteva luni până când păcănelele vor dispărea din sate, comune și mici orașe.

Articole similare