Educație

Șefii de promoție de la Hasdeu, Eminescu, Pedagogic și Economic vor să rămână în România

Șefii de promoție de anul acesta de la Buzău rămân în țară. Din rândul lor se vor ridica cercetători, asistenți universitari, manageri, medici rezidenți, magistrați, ingineri, profesori etc. Cei mai mulți vor urma mai departe și studii de master, doctorate, așa cum au fost obișnuiți să facă performanță de mici, din școala generală și apoi în liceu, să lupte pentru visurile lor și să-și deschidă multiple posibilități de carieră.

Olimpic de 10 la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”

Unul dintre ei este hasdeianul David Andrei Vlad, care este și cel mai tânăr cetăţean de onoare al municipiului Buzău.

Olimpicul multimedaliat la Olimpiadele Internaţionale de Biologie şi de Ştiinţele Pământului, David Andrei Vlad este șef de promoție la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, cu media 10. Este o medie generală mai rar întâlnită la liceu, și a fost obținută de un elev care nu a învățat pentru note, ci doar pentru sine, pentru știința și îmbunătățirea sa. A învățat în mod constant în cei patru ani de liceu și a participat la olimpiade chiar și în clasa a XII-a,
chiar dacă premiile internaționale obținute deja în anii anteriori îi asigurau admiterea la mai multe facultăți din țară și din străinătate. A obținut și anul acesta recunoaștere la nivel național, fiind din nou printre olimpicii Hasdeului. Este un lucru care vorbește de la sine despre dorința lui de cunoaștere și de îmbunătățire, și despre personalitatea sa și despre modul în care înțelege să-și construiască viitorul. Prin acest rezultat, hasdeianul face dreptate, dacă putem să spunem astfel, tuturor olimpicilor care nu au ajuns în această poziție, de șef de promoție,  din cauza vreunei medii de 9 rătăcite la vreo materie.

„Am depus și efort pentru materiile de la școală și a fost o parte din secretul succesului”, mărturisește David. Desemnarea lui ca șef de promoție i-a adus multă emoție, cu toate că se aștepta la acest rezultat, având în vedere media 10.00 pe care a obținut-o la finalul celor patru ani de liceu. „Sunt emoționat, dar mai mult mă bucur că mă aflu alături de colegi”, spune acesta. Momentul culminant al zilei a fost festivitatea de absolvire, despre care povestește că i-a sporit emoția: „A fost o experiență mult mai emoționantă decât mă așteptam. Este un sentiment aparte să urci pe scenă în aplauzele tuturor colegilor, profesorilor, părinților, părinților colegilor”. Pentru colegii mai mici a avut un discurs din suflet la care s-a gândit din timp pentru a fi unul corect. „Am transmis un discurs din suflet, în care am mulțumit persoanelor care mi-au fost alături, colegi, profesori, familie. Am urat succes tuturor elevilor liceului și i-am felicitat pentru tot ce au reușit să realizeze până acum”, a spus David Andrei Vlad.

El încheie astfel anul școlar cu o nouă reușită, meritorie, dar  performanțele sale i-au adus aprecieri care au depășit porțile Hasdeului.  Buzoianul David Andrei Vlad a obținut două medalii de aur la Olimpiada Internațională „Științele Pământului”, atât la proba teoretică, cât și la proba de proiect, a obținut și medalia de argint la Olimpiada Internațională de Biologie, care s-au adăugat, în palmaresul internațional, o medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie.

Meritele și performanțele i-au fost recunoscute și în țară, la nivel academic. Astfel,  Academia Română, prin Comitetul Național de Geografie  împreună cu Societatea de Geografie din România, i-au acordat la începutul anului o diplomă de onoare în semn de recunoaștere a meritelor sale, ca urmare a premiilor obținute la olimpiadele naționale și internaționale de geografie desfășurate în anul 2023.

Planurile lui se îndreaptă către Facultatea de Medicină din Capitală sau din Cluj. „Voi rămâne în țară și voi merge la Medicină și trebuie să mă decid în ce oraș mă voi duce dacă este București sau Cluj”, spune David, care nu și-a abandonat nici planurile legate de activitatea de cercetare. „Se poate continua cercetarea și în domeniul medical după finalizarea Facultății de Medicină. Am vorbit cu părinții în legătură cu decizia luată”, a spus David.

O „zecistă” și la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”

Un alt șef de promoție de 10 este anul acesta la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”. Este vorba despre Monica Andrei, de la profilul Filologie.

Ea a avut un discurs emoționant pentru colegi, în care a vorbit despre o călătorie incredibilă, presărată cu multe amintiri, și care se finalizează cu un sentiment de realizare. Și pentru că face parte din generația care a prins pandemia, a vorbit și despre acest impediment care, până la urmă, a avut un efect pozitiv în mediul școlar. „Suntem o familie, pentru că eu consider că aici ne-am format încă o familie puternică ce a reușit să treacă peste orice dificultate.  La început, pandemia care ne-a spulberat ideea de bal, de colectivitate a fost de fapt cea care ne-a unit și mai mult”, a spus Monica. Ea speră ca, odată ieșiți pe porțile liceului, să păstreze fiecare lecția de unitate. „Anii de liceu nu au fost doar despre învățat sau pregătire pentru liceu deși acestea sunt lucruri foarte importante. Cu adevărat important în acești patru ani au fost oamenii pe care i-am cunoscut, cei care ne-au sprijinit și cei care ne-au modelat. Când vom ieși pe poarta Colegiului vom purta cu noi nu numai cunoștințele pe care le-am dobândit,  ci și conexiunile create, lecțiile învățate și amintirile care ne vor lega pentru totdeauna”, a mai spus Monica.

Ea a mărturisit că a pășit în urmă cu patru ani pe porțile liceului cu oarecare teamă de necunoscut, dar știa foarte sigur că va urma un profil de filologie. „Mereu mi-au plăcut limbile străine, în special Engleza, Germana și Franceza”, a spus aceasta. La fel de sigură este și în legătură cu pașii pe care îi va face în continuare către cariera sa. „Mi-am ales și orașul unde voi studia. Este un oraș minunat. Este Brașov. Mi se pare că este potrivit pentru mine, la Facultatea de litere pe specialitatea Engleză-Germană. În gimnaziu am făcut Germana și mi-a plăcut, dar am vrut ca în liceu să studiez Franceza, ca să am o a treia limbă învățată”. Se gândește să devină profesoară, pentru că în mare parte știe ce presupune o astfel de profesie, având în vedere modelul oferit de mama sa, care este învățătoare. „Cred că mai departe îmi place și profesor, pentru că mama mea este învățătoare și de mică am fost instruită cu aceste taine ale cadrului didactic; mi-ar plăcea, la rândul meu, să învăț și alți elevi”, a mărturisit Monica. Pentru a-și atinge obiectivele a muncit și recunoaște că nu a fost ușor să obțină media 10. „A fost foarte greu să obțin 10 perfect. Primul an, cu pandemia, mi s-a părut cel mai greu, dar și anul acesta, ultimul de liceu.

Cu perseverență, am încercat să fiu echilibrată pe toate planurile, să am și timp pentru mine, dar și timp pentru școală. În rest, cu Dumnezeu înainte!”, spune Monica, care pare să fi preluat din energia și îndemnurile directoarei Cristina Iacob, care s-a adresat elevilor în calitate de lider al școlii, iar părinților în calitate de părinte de absolvent, un mesaj de la suflet către suflet.

Inspirându-se din poezia lui Nichita Stănescu, directoarea Cristina Iuliana Iacob le-a transmis elevilor: „Învățați mersul pe valuri în picioare să doborâți toate vicisitudinile care vor veni în fața voastră! Viața nu este perfectă, contează ce gândiți, ce simțiți; contează să fiți realiști, optimiști, și să aveți încredere în bunul Dumnezeu. Vă urez să aveți succes la primul examen important al vieții, la Examenul Național de Bacalaureat. Vă urez ca cel mai mare succes să fie la examenul vieții. Dumnezeu să fie cu voi!”. Apoi s-a adresat părinților: „Mi-aș dori să fie bine, mi-aș dori ca copilul meu să fie sănătos, așa că vă doresc să aveți copii sănătoși, să vă bucurați de ei, să aveți răbdare, să aveți calm și să-i sprijiniți în toate demersurile lor”.

Și pentru că este o tradiție ca șeful de promoție să dea mai departe cheia școlii elevului care-i calcă pe urme, Monica Andrei a predat ștafeta unei eleve care a reușit anul acesta să obțină rezultate meritorii la patru olimpiade naționale. Astfel, cheia magică a fost înmânată elevei Maria Iulia Ghinea.

Viitor magistrat la „Eminescu”

Elena Georgiana Rusu, absolventă a profilului Filologie, este cea care s-a străduit cel mai mult la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și a reușit, cu media 9,92, să devină șef de promoție 2020-2024. Ea vine din Glodeanu Sărat și spune că viitorul său va fi, cel mai probabil, în Magistratură.

Privește cu optimism viitorul, așa cum le-a transmis și directoarea Colegiului, Camelia Voicu, în mesajul pentru elevii absolvenți: „Să aveți încredere în voi și să fiți convinși că ceea ce ați realizat până în acest moment înseamnă enorm și trebuie să vă dea încredere deplină în puterile voastre. Ați învățat de la profesorii voștri atât de multe lucruri și acum știți încă unul, esențial pentru reușită în profesie, dar și în viață: numai învățând și muncind se poate asigura desăvârșirea și succesul. Luați tot ce ați învățat bun în acești ani de liceu și nu uitați că porțile și ușile colegiului nostru rămân deschise tot timpul pentru voi”.

Elena a fost foarte emoționată la momentul absolvirii, pe de o parte datorită statutului de șef de promoție, dar și datorită faptului că a fost aproape o surpriză să aibă parte de absolvire în clădirea istorică, de patrimoniu, deținătoare a unei îndelungi tradiții a Colegiului. „Nu mă așteptam, mai ales după cele câteva amânări. Am crezut că vom absolvi tot la Nenițescu, pe Transilvaniei. Și în momentul în care am călcat pentru prima dată în această clădire mai aveam un pic și plângeam de emoție, de fericire. Am fost foarte fericiți toți”, a mărturisit Elena. La această amintire se adaugă și altele legate de timpul petrecut cu colegii în timpul orelor dar și în afara sălilor de clasă. „Am niște colegi minunați cu care știu că voi păstra legătura. Regret că ne despărțim acum. Le-am văzut pe colegele mele cât de emoționate erau în momentul în care am ținut discursul și m-am emoționat și eu și mai tare. Mă bucur că le-am cunoscut și le mulțumesc”, a mai spus Elena.

Așa cum a spus și în discurs, și în discuția purtată după momentul declarării lor ca absolvenți, Elena mărturisește că acest liceu a ajutat-o „să devină om (…) Am  avut medie de <Hasdeu>, dar am ales <Eminescu>, pentru că am simțit că aici este locul meu. La fel, acum aleg să merg la Facultatea de Drept, pentru că simt că am o chemare, așa cum a fost și cazul când am ales liceul”, explică Elena alegerea făcută. Un gând de mulțumire l-a avut Elena și pentru părinții care au susținut-o în obținerea acestei reușite.

Un imbold pentru valorizarea reușitelor și performanței l-a oferit și Colegiul. Este vorba despre un premiu din partea Asociației Colegiului Național „Mihai Eminescu” pe care i l-a înmânat directoarea Camelia Voicu la festivitate, în valoare de 1.000 de lei., „un premiu de valorizare a efortului ei de a fi șef de promoție”.

Viitor manager la „Economic”

Cu media generală 9.94, eleva Karina Grigore este șefa promoției 2020-2024 de absolvenți a Colegiului Economic „Regele Mihai I”. Este o medie mare, pe care a obținut-o prin învățare constantă. „La unele materii a fost mai dificil de obținut medie mare, la altele mai ușor, dar a fost un proces de muncă constantă în cei patru ani de liceu, așa că nu pot spune că a fost greu. A fost constant de lucru și mereu m-am pregătit. Am făcut ceva ca să mă îmbunătățesc”, spune aceasta. Dintre toate materiile, preferată îi este o materie specifică profilului urmat, ceea ce spune că a urmat un liceu care se potrivește foarte bine cu abilitățile ei: „Am avut o materie preferată, o materie de profil, respectiv <Administrarea firmei>. Mi-a mai plăcut și Engleza”. Această preferință a sa a condus-o către multe concursuri de la care s-a întors cu premii. „Am fost la foarte multe concursuri cu tematică specifică pentru liceul nostru. Am avut un rezultat foarte frumos. A fost un concurs pentru afaceri unde am obținut locul II pe țară. A trebuit să înființăm o firmă de exercițiu prin care să rezolvăm una dintre problemele țării noastre. Noi am ales să facem o aplicație pentru persoanele surdo-mute. Proiectul nostru s-a numit <Talk to hand>. Am făcut o aplicație prin care persoanele cu deficiențe să poată comunica liber cu persoanele din jur care nu cunosc limbajul semnelor. A fost o provocare, dar a fost și o echipă cu care m-am înțeles foarte bine și am reușit să colaborăm astfel încât și cu ajutorul profesorilor să dezvoltăm acest plan de afaceri”, a povestit Karina. Aceste reușite stau de altfel și la baza deciziilor pe care Karina le-a luat cu privire la studiile sale universitare. „Îmi doresc să merg către Academia de Studii Economice, pe Administrarea firmei în limba engleză. Mă ajută profilul pe care l-am urmat la liceu, de Economie intensiv engleză; fac parte din prima generație a acestui profil”, a mai spus Karina. Ea are multe amintiri din liceu pe care le păstrează în suflet, pornind de la activitățile și proiectele la care a participat împreună cu colegii. Foarte multe momente frumoase spune că i-au rămas în minte de la orele de lucru, dar mai ales din proiecte unde, spune ea, „am reușit să legăm mai bine prieteniile, să ne cunoaștem mai bine”.

Și-a echilibrat întotdeauna învățatul cu activitățile recreative și timpul de calitate, așa cum se întâmpla cu lecțiile de dans la care mergea cu plăcere. „Am făcut dansuri timp de opt ani și jumătate la Happy Dance”, povestește Karina. Un alt hobby al său este legat de călătorii. „Îmi place să călătoresc și asta m-a determinat să mă implic în multe proiecte”, spune ea, impresionată de lucrurile pe care le-a descoperit în aceste deplasări. „Am avut oportunitatea să descopăr multe culturi, țări, să vizitez locuri noi în proiecte Erasmus desfășurate de școala noastră. Eu am fost în Spania, Lituania, Austria. Am mai fost cu un concurs, la care am obținut locul I pe țară, în Belgia, la Bruxelles, am vizitat Parlamentul European. Am avut foarte multe oportunități oferite de liceu și mi-a deschis multe drumuri ca  să descopăr, să văd ce îmi place ce nu îmi place, și să aleg drumul în viață. Dacă aș avea oportunitatea, mi-aș dori să-mi deschid propria firmă, dar mai întâi trebuie să obțin experiență pentru acest lucru”, a mărturisit absolventa.

Ea este însă acum într-un moment de bilanț și mărturisește că trăiește  un sentiment incredibil, pentru că, după atâta muncă și după atât de multe lucruri importante pe care le-a făcut, este plăcut să fii apreciat.

Articole similare