ActualitateEducație

Experiență inedită pentru doi hasdeieni în laboratoarele CERN Science Gateway

În perioada 2-15 iunie, s-a desfășurat, la CERN, în Geneva, programul „Romanian High-School Students Internship Programme 2024 (HSSIP – RO)”, dedicat elevilor români cu vârsta de peste 16 ani. CERN HSSIP – RO este coordonat de Facultatea de Fizică a Universității din București, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și grupul „Education, Communication and Outreach” CERN.

Evenimentul, transmite Facultatea de Fizică a UPB, i-a adus împreună pe cei 24 de elevi de liceu admiși la program (din peste 350 de aplicații eligibile din întreaga țară) și pe profesorii însoțitori cu formatori și cercetători în domeniu cu scopul de a crea o experiență intensivă de două săptămâni într-un cadru deschis și interactiv, care a inclus prelegeri, vizite și experimente, inclusiv în laboratoarele educaționale ale CERN Science Gateway.

Printre cei 24 s-au aflat și doi elevi hasdeieni, respectiv Anastasia Bobeleac și Radu Andrei Ștefan, elevi în clasa a X-a, respectiv a XI-a.

Programul la care au participat elevii hasdeieni a fost conceput astfel încât elevii au avut ocazia să se familiarizeze cu noțiuni introductive ale fizicii particulelor elementare și energiilor înalte, dar și cu detectorii de la LHC (Large Hadron Collider), interacționând direct cu cercetătorii de la CERN.

Totodată, HSSIP – RO 2024 a reprezentat pentru liceenii participanți un prilej de a se implica în proiecte de grup, pe care au avut ocazia de a le prezenta la final, dar și de a vizita principalele facilități de cercetare și laboratoare experimentale ale CERN, multe dintre ele unice în lume. În mod special, elevii au avut, la această ediție, ocazia de a audia prelegeri și de a interacționa cu fizicieni cu rezultate și distincții remarcabile, inclusiv premiul Nobel, unii aflați ei înșiși în vizită la CERN.

Articole similare