Educație

Secretarul de stat în Ministerul Educației Mihaela Popa, la Buzău:„Cred că după vacanța de iarnă vom avea vești mai bune despre redeschiderea școlilor”

Secretarul de stat în ­Mi­nisterul Educației Mihaela Popa a poposit joi, 3 decembrie, la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Buzău, ocazie cu care a organizat o întâlnire cu conducerea instituției și cu reprezentanții sindicatelor din educație.

Mihaela Popa a anunțat sosirea, pe parcursul zilei de joi, a 2.800 de tablete pentru elevii buzoieni din familii defavorizate, necesare desfășurării școlii online. „Am venit la Inspectoratul Școlar Buzău să anunț că vor sosi și tabletele din Hotărârea 370 a Guvernului și să anunț buzoienii că vor veni peste 2.000 de tablete pentru copiii cu probleme și pentru cei din zone dezavantajate. Orice elev trebuie să aibă o tabletă sau un laptop. Nu de pe telefon se face educația. Am vrut să îl felicit pe inspectorul general pentru că este mult înaintat față de celelalte județe privind cheltuirea banilor din Hotărârea de Guvern 756, care permite achiziționarea de dispozitive IT și dispozitive sanitare. Mai trebuie să sosească dispozitivele și să fie împărțite între școli”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației.

Întrebată când crede că se vor redeschide școlile, Mihaela Popa a dat de înțeles că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla după vacanța de iarnă, dacă numărul cazurilor de coronavirus va fi în scădere. „Și noi ne dorim redeschiderea școlilor. Întotdeauna când apare o problemă te gândești să prioritizezi, iar noi am pus pe primul loc sănătatea elevilor și a profesorilor. Am văzut și eu știrea că numărul de infectați a început să scadă și cred că după vacanța de iarnă pro­babil vom avea vești mai bune”, a mai declarat Mihaela Popa.

„Un proiect este un vis pe care îl așterni pe hârtie și cauți finanțare”

Pe parcursul întâlnirii cu inspectorul școlar general Ionel Meiroșu și cu liderul Sindica­tului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, secretarul de stat a vorbit despre implementarea proiec­telor europene.

„Am discutat și cu re­prezentanții sindicatelor des­pre proiectul operațional de competitivitate 150 de ­mi­lioane euro pentru dispozitive electronice pentru toate șco­lile din țară. Aici au depus proiecte primăriile, școlile, inspectoratele școlare și, pentru școli speciale, consiliile ju­dețene. Se mai depun încă proiecte până pe 2 februarie. Va veni și programul național de reziliență, care va aduce peste 1 miliard de euro pentru șco­lile din România, pentru campusuri școlare, pentru digitalizarea educației, formarea profesorilor și școlile patrimoniu. Până în 2027 nu trebuie să rămână nicio școală în afara acestui proiect. Mai există programul de infrastructură mare, prin care primăriile și școlile pot achiziționa dispo­zitive sanitare. Am repus în palmares proiectele europene și trebuie să înțelegem că un proiect este un vis pe care îl așterni pe hârtie și cauți finanțare. Un astfel de proiect este MATE, un proiect pentru prevenirea abandonului școlar. Comisia Europeană implementează acest proiect în zece școli-pilot și vrem să îl dezvoltăm și la nivel național pentru că trebuie să recunoaștem că avem o problemă cu abandonul școlar”, a mai declarat Mihaela Popa.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker