Actualitate

VIDEO | Mărirea și decăderea unei ,,matroane” din Buzău / Povestea proxenetei care câștiga 20-30.000 euro pe noapte, închisă a doua oară pentru o „învârteală” de 3.000 de euro

Cea mai cunoscută proxenetă din Buzău, care domina România și Europa în urmă cu 10-15 ani, a ajuns din nou la închisoare în urma unei condamnări pentru complicitate la trafic de influență. În 2019, Ioana Eugenia Drăgoi, fostă Gavrilă, a promis unei prietene că-i face rost de un permis de conducere la Sibiu. A și reușit să obțină o promisiune, însă i-a cerut prietenei 3.000 de euro pentru a-i da mai departe, lucru pe care nu l-ar fi făcut, ci i-ar fi cheltuit singură. În același dosar a mai fost trimis în judecată și un bărbat, care a primit însă o condamnare cu suspendare la Tribunalul Sibiu. Decizia acestei instanțe a devenit definitivă joi, la Curtea de Apel Alba Iulia, când a și fost pus în executare mandatul de executare a pedepsei.

Ioana Drăgoi, cunoscută mai degrabă drept ,,Cristina”, a fost eliberată condiționat în 2015 după o condamnare de 10 ani pentru trafic de persoane, din care a executat jumătate. Buzoiancă prin căsătorie, ,,Cristina” a fost, timp de 17 ani, cea mai cunoscută proxenetă din Buzău, care domina România și Europa plasând pentru prostituție, inclusiv de lux, fete din toate zonele sociale.

Proxenetism sub ochii autorităților

Povestea ei de viață a fost făcută publică în 2015, în emisiunea Condamnații de la B1TV. Câștiga, spunea ea, chiar și 30.000 de euro pe noapte, având o avere de 2 milioane de euro în momentul în care a fost arestată.

Recunoaște că a ajuns la închisoare din cauza lăcomiei și a unor abuzuri. Când a decis că nu mai poate să facă parte din sistem, a sunat la 112 și s-a autodenunțat, ca să scape și de fostul soț. Nu o dată, ci de trei ori. ,,Nu s-a luat în calcul, pentru că munceam la un nivel atât de mare, încât aveam 300 de femei, și ca să ai 300 de femei, într-un oraș atât de mic ca Buzăul, logic că știa toată lumea ce fac. În schimb, doar eu sunt arestată și fostul meu soț”, declara Cristina în 2015 în emisiunea Condamnații de la B1TV.

,,Prima dată am sunat în Grecia, am trimis zece fete acasă, a doua oară am sunat în Italia, am mai trimis încă zece fete acasă. A treia oară, în ianuarie, am sunat în România, acasă în Buzău. Mi s-a închis telefonul și mi s-a spus să aștept. Am mai sunat o dată, au zis că n-au chef de glume, deși știau cu cine vorbesc, toți din Buzău, și la 6 dimineața au venit dânșii să mă ridice, ca să nu-mi ia în calcul telefonul. Le-am spus că sunt Cristina, știți foarte bine că mă ocup cu femei, prefer să fiu la pușcărie decât să mă omoare fostul soț. Pentru că, neacceptând divorțul, neacceptând să-mi dea o parte din bani, mă amenința că dacă mă opresc din muncă sau îl denunț, mă omoară”, spunea ,,Cristina”.

Este născută în Slatina, județul Olt, însă în buletin are domicilul în Buzău. Nu are decât opt clase și două cursuri de câte șase luni. Unul de croitorie și altul de construcții. A câștigat bani cât alții în zece vieți. Afirmă cu mâna pe inimă că, mulți ani la rând, i-au intrat în buzunare între 20.000 și 30.000 de euro pe noapte. Peste două milioane de euro sunt banii pe care a reușit să îi pună deoparte, după ce și-a cumpărat mașini de lux, o vilă, kilograme de aur și și-a satisfăcut toate capriciile.

Recunoaște că a ridicat o ditamai averea de pe urma celor 300 de tinere pe care le-a obligat să își vândă corpul prin toată Europa. Încarcerată la Penitenciarul din Bacău sub acuzația de trafic de persoane, a avut de ispășit o pedeapsă de zece ani, dar a ieșit după cinci, pentru bună purtare.

Gavrilă era cunoscută ca ,,matroana din Penitenciarul din Bacău”. În 2012 a devenit Drăgoi, după ce a divorțat de primul soț, un buzoian, și s-a căsătorit în penitenciar cu un alt condamnat pentru trafic de persoane.

Într-un interviu pentru presa locală, ,,Cristina”, deținuta care și-a construit o adevărată rețea de prostituate în Grecia, Italia, Norvegia și Elveția, susținea că are remușcări și recunoștea că a distrus sute de vieți. Cu toate acestea, spunea că nu vrea să renunțe. Afirma cu convingere că va face același lucru după ce se va elibera de după gratiile închisorii. O va lua de la capăt și – zice ea – va fi ,,femeia care a fost”, respectiv ,,Cristina cea cu bani și cu putere”.

Primii trei ani, muncă cinstită

Povestea Ioanei Gavrilă a început în 1994, când a plecat în Grecia ca să câștige bani. Spune ea că, la acea vreme, nu și-a imaginat că va face alteva decât muncă cinstită. Primii trei ani a lucrat în Atena, pe unde a apucat, de la cules de portocale, la femeie de serviciu prin scări de bloc. După trei ani, viața sa a luat o nouă turnură. L-a cunoscut pe Doru, un băiat din Buzău care muncea și el în Grecia.

,,Era călăuză pentru oamenii care voiau să treacă granița fraudulos. Își făcea bani din asta. M-am cuplat cu el ca să mă ducă și pe mine acasă fără să plătesc”, a afirmat Ioana Gavrilă. După câtva timp, a constatat că iubitul său este călăuză și pentru niște fete tinere și frumoase. ,,Mi-am dat seama că, printre altele, mai plasează și fete prin baruri și studiouri de masaj. Le aducea din România”, a explicat deți­nu­ta. După doi ani s-a despărțit de Doru.

L-a cunoscut pe Eduard, un alt buzoian, care lucra tot în Grecia. ,,Era hoț de buzunare. I-am spus să nu fure niciodată sub ochii mei, că nu-mi place așa ceva. Să facă ce vrea, dar să nu-l văd eu. Îmi amintesc cum odată eram cu el când a băgat mâna în buzunarul unei bătrâne unde se vedea un șomoiog de bani. M-am dus la bătrână și am început să o scutur de mânecă ca să îi atrag atenția că cineva i-a băgat mâna în buzunar”, a povestit Gavrilă. A urmat un ditamai scandalul cu prietenul său. Într-un final, i-a promis că nu va mai fura, ci va găsi o altă modalitate de a face bani.

,,Ca să supraviețuim eu am început să muncesc câte 20 de ore pe zi. Am continuat să lucrez pe acasă pe la bătrâni și femeie de serviciu în Ambasada României în Grecia. Câștigam la acea vreme 3.000 de mărci. Am fost primul om din România care mi-am plătit în Grecia cotizația pentru cartea de muncă și sănătate. Chiar am fost dată într-un ziar local din Atena, în care scria că o româncă plătește taxe în Grecia. Asta era prin 1997”, povestește femeia.

Eduard, de la hoț de buzunare, la pește

Susține că Eduard a încercat din răsputeri să-i demonstreze că nu se pot descurca doar cu bani câștigați cinstiți. ,,O mare parte din banii pe care îi câștigam, el îi cheltuia la jocuri de noroc. El nu mai aducea niciun ban acasă. Într-o zi am aflat că, din dorința de a face bani, s-a apucat de o altă <meserie>: a devenit proxenet. De fapt, cred că era traficant de mai mult timp, dar nu știam eu. Treptat, am intrat și eu în jocul ăsta. Nu mi-a fost greu, că învățasem puțină meserie de la primul meu prieten”, mărturisiea Gavrilă pentru www.inainte.eu.

În câteva luni, femeia a început ,,munca” cot la cot cu prietenul ei. ,,Aduceam fete și le plasam prin tot felul de baruri. Aveam grijă să nu fie bătute sau sechestrate. Eu le ajutam să se descurce, pentru că ele nu știau limba, iar eu o vorbeam fluent. Aveam zece fete. Din banii câștigați de ele, partea mea era de 10%. Într-o lună făceam între 10.000  și 15.000 de mărci. Adică echivalentul unui apartament cu două camere”, a mai spus ea. Spune că în toată această perioadă nu a întrerupt munca de femeie de serviciu sau de îngrijitoare în casele celor bogați. ,,Mă gândeam că într-o zi fetele acestea vor învăța limba și se vor descurca bine și fără ajutorul meu. Mă gândeam că o să mă lase baltă. Și așa s-a și întâmplat!”, a mai adăugat ea.

De la zece fete, la o adevărată rețea în Europa

A reușit să pună pe picioare o adevărată rețea de prostituate în mai multe țări europene. Pionul principal era Eduard, care i-a devenit între timp soț. ,,Aveam românce, moldovence și rusoaice, pe care le trimiteam la produs prin toată Europa. În principiu, se aduceau unele pe altele. Le-am închiriat case pe numele lor, ca să nu apar eu prin acte. În Elveția șase case, în Italia cinci case și în Grecia, fără număr…”, a povestit deținuta. Ea a dezvăluit și metoda de racolare.

,,Pe multe dintre ele le agățau băieții din rețeaua noastră, care le promiteau marea cu sarea. Povestea clasică, pe care probabil o știți! Le face să se îndrăgostească de ele, le scoate din țară și apoi le trimite la produs. Pe altele le cumpăram de la alți pești. Prețul lor era între 500 și 5.000 de euro”, a spus Gavrilă. Deținuta susține că toate fetele care erau în rețeaua ei de prostituție știau  de la bun început ceea ce urmeză să facă. ,,Doar ele știau adevărul, părinții nu! Mergeam cu ele și le ceream de acasă. Părinții lor știau că sunt cu mine, însă le ziceam că sunt chelnerițe  sau că lucrează prin hoteluri. De obicei le spuneam că vor fi plecate pe vase de croazieră, ca să aibă argument că nu pot suna prea des acasă”, a mai mărturisit femeia.

,,Luau bătaie doar alea mofturoase”

Între anii 2005-2008, Ioana Eugenia Drăgoi (fostă Gavrilă) a făcut bani cât nu și-a putut imagina vreodată. Recunoaște că viața cea mai grea o aveau fetele cumpă­rate, adică cele pe care dădea bani ca să le exploateze.  ,,Cea mai proastă trebuia să facă între 1.000 și 1.500 de euro pe noapte. Aveau clienți, dar erau ele mofturoase. Adică făceau nazuri că nu le place cum arată clienții. Eu nu le băteam, dar soțul meu, da! Le bătea de le rupea nasul sau le strica fața! Le mai salvam eu de multe ori, adică îi ziceam soțului meu că le-a fugărit garda toată noaptea și de aia nu au putut face bani. Eh, le mai salvam și eu de la bătaie…”, a spus Gavrilă. Femeia susține cu tărie că aceasta a fost perioada în care a câștigat între 20.000 și 30.000 de euro pe noapte. Cu o parte din bani plătea șoferii și bodyguarzii, anunțurile din ziare și telefoanele.

,,Macumbele aveau salariu mic”

„Cristina” susține că fetele care se prostituau aveau salarii fixe care variau între 2.000 și 3.000 de euro. Excepție făceau, spune ea, doar fetele de la țară, urâțele și cu școală puțină, numite ,,macumbe”. ,,Lună de lună, fetele trimiteau bani acasă, la părinți. Aveau salarii bune! Doar macumbele, adică țărăncile, aveau salarii între 700 și 800 de euro”, spunea proxeneta. Ba mai mult, ea spunea că  banii încasați, zi de zi, de fete erau puși laolaltă într-un seif cu cifru. ,,După ce terminau prestația sexuală, fiecare fată venea și îmi dădea banii câștigați. De fapt, mi-i punea pe birou. Băgam apoi  banii în seif și umblam la ei ori de câte ori fetele aveau nevoie să cumpere ceva din oraș. Le dădeam mereu bani pentru cheltuielile lor personale. Cifrul seifului era anul nașterii mele”, declara Gavrilă.

Patru gigolo în rețea

,,Oferta” pe care o punea la dispoziție Gavrilă era variată. Patru bărbați aduceau bani zi de zi și seară de seară. A povestit cum, într-o zi, a fost contactată telefonic de o doamnă care i-a spus că vrea să aibă parte de o noapte fierbinte cu un bărbat. ,,La telefon era o doamnă elegantă. I-am zis să trimită o fotografie. A trimis și era OK! O doamnă aranjată și distinsă la vreo 50 de ani. A oferit pentru acea noapte 40.000 de dolari. Nici nu a stat pe gânduri! A făcut transfer bancar într-o secundă. Băiatul a zis că se duce. Când a intrat pe ușă, a avut un șoc. Era o babă de 76 de ani, urâtă și zbârcită. Băiatul meu a vrut să fugă. N-a putut, pentru că baba a închis în spatele lui ușa și i-a arătat doi câini mari și negri. I-a zis așa: dacă nu mă rezolvi, te rezolvă ei pe tine!”, a povestit proxeneta.

A vrut să renunțe la ,,meserie”

La 28 de ani, Gavrilă a vrut să renunțe la ,,meserie”. Medicii au diagnosticat-o cu cancer de col uterin. ,,În clipa când am aflat ce boală am, am vrut să renunț la tot și la toate. Nu doream decât să trăiesc. M-au năpădit remuș­cările și toate amintirile negre. Am făcut o adevărată depresie! Am pus mâna pe telefon și am sunat la carabinieri. Le-am spus toate locațiile unde se prostituează fetele. M-am dat drept o vecină care vede și aude tot și care este deranjată de bărbații care intră și ies din casă. Am vrut să stârpesc totul! Să pun punct!”, a rememorat Gavrilă.

Nu a putut însă! Eduard nu a conceput să închidă ,,afacerea”. ,,Mi-a zis că, dacă vreau să pun punct, pot să o fac, însă voi fi o a doua Elodia. Pentru asta, nu îl voi ierta niciodată! Pentru că, atunci când i-am cerut, nu m-a lăsat să pun punct!”, a mai adăugat ea. Viața lui Gavrilă a continuat printre drumuri între dus și adus fete din România și tratamente cu citostatice. ,,Nu mai aveam niciun fir de păr în cap. Mergeam la tratament și mă întorceam cu câte o fată nouă după mine”, mărturisea ea.  După doi ani de tratament și umblat prin spitale, boala a stagnat.

 ,,Tot timpul am știut că voi fi arestată!”

A recunoscut că doi oameni, adică ea și soțul său, nu pot manipula singuri 300 de femei în toată Europa. Susține că au avut și ,,ajutoare”, însă nu vrea să dea prea multe detalii despre asta. ,,Tot timpul am știut că voi fi arestată! Cine intră în hora asta, nu iese cu una-cu două. E foarte complicat! Ies mulți bani, însă frica și stresul sunt maxime. Îmi tremura inima pentru fiecare bătaie în ușă sau pentru fiecare polițai cu care dădeam nas în nas. Mă gândeam că mă filează pe mine”, a explicat ea. Chiar dacă a fost un moment în viața ei când a vrut să renunțe la ,,meserie”, acum nu mai concepe deloc acest lucru. ,,Mă rog să nu apuc ziua eliberării, deoarece știu că voi face exact același lucru. Vreau mai mult ca oricând să fac bani!”, susținea Gavrilă.

Femeia spune că, la arestare, i-au fost confiscate o vilă cu 16 camere în Buzău, trei mașini de lux, peste două kilograme de aur, o garsonieră în București, 1,5 milioane euro și electrocasnice. Ioana Gavrilă a fost săltată de mascați din propria vilă din Buzău, în zorii zilei de 19 ianuarie 2009. Ea a fost încarcerată în Bacău, iar soțul ei, Eduard, în penitenciarul din Focșani. Aflați în detenție, cei doi au divorțat. Ioana Gavrilă s-a căsătorit în 2012 cu un alt traficant de carne vie, aflat tot în închisoarea din Focșani. În 2015 spunea că vrea să uite că a stat în Buzău vreodată. Joi a fost însă ridicată din comuna Amaru, unde locuia după eliberarea din penitenciar.

 

Articole similare