Economic

Seceta de iarnă, încă o lovitură în moalele capului fermierilor buzoieni

2021 a fost un an bun pentru agricultura buzoiană, dar 2022 nu a înce­put deloc promițător. Meteorologii avertizează că România înregistrează prima iarnă cu secetă, având în vedere că în ultimele luni au căzut foarte puține precipitații.

În timp ce unii fermieri se bucură de zilele însorite, cu temperaturi chiar și de 17 grade, pentru că nu mai sunt nevoiți să facă focul în solarii, alții se plâng de culturile care sunt în pericol din cauza lipsei zăpezii. În aproape jumă­tate din țară rezervele de apă din sol sunt minime, iar unele zone sunt deja afectate serios de seceta care s-a instalat la mare adâncime.

La Buzău, culturile de grâu și rapiță nu sunt afectate momentan, dar pericolul secetei este serios. Specialiștii spun că dacă această evoluție a vremii, deloc favorabilă pentru agricultură, va mai fi înre­gistrată încă 10-14 zile, atunci solul va avea nevoie de irigații. ,,În acest moment cultura de grâu nu este afectată, pentru că grâul nu vegetează, sau dacă vegetează o face la o intesitate mică. Dar, în ­ge­neral, este vorba despre aprovizionarea solului cu apă, care nu este satisfăcătoare. Dar, la momentul acesta, pentru cultura de grâu și cea de rapiță nu este un pericol. Dacă va mai continua vremea cu temperaturi de genul acesta încă vreo 10-14 zile, atunci grâul își va relua activitatea și va fi nevoie de apă, iar atunci vom putea vorbi de un fenomen mai amplu”, a declarat pentru OPINIA, Cosmin Florea, directorul Direcției Județene Agricole Buzău.

Harta rezervelor de apă din sol nu indică nimic bun. În aproape jumătate din țară este deja secetă, iar zona de Sud a Moldovei  pare a fi cea mai afectată. Acolo, în ultimele șase luni nu a plouat deloc.

,,Acolo au fost atât de reduse cantitățile, încât am avut secetă iarna. E atipic, pentru că în istoria măsură­torilor agrometeorologice, în care luăm umiditatea solului în 68 de puncte de la stațiile din câmp, pentru principalele culturi de toamnă, am avut, practic, prima iarnă în care am avut secetă”, spune Alexandru Daniel, șeful departamentului de agrometeorologie, ANM, potrivit protv.ro.

La Buzău, rezervele din câmp, în prezent, în primii 30-40 de centrimetri, indică o aprovizionare optimă a solului cu apă.

Pentru perioada urmă­toa­re, meteorologii nu vin cu vești bune pentru fermieri. Până la finalul acestei luni nu sunt anunțate ploi sau ninsori abundente, dar iarna nu s-a terminat încă. Luna martie poate veni cu episoade scurte de îngheț care vor afecta și mai mult culturile. În următoarea perioadă ar urma să apară și primii muguri la pomi, iar, dacă luna martie vine cu re­prinze de brumă sau îngheț, atunci lucrurile nu vor arăta deloc bine.

,,E posibil ca peste zece zile să plece mugurii la pomi, în special la cei sâm­buroși și atunci există un risc prematur de înflorire, iar iarna nu și-a spus ultimul cuvânt. După cum știm, urmează martie și aprilie, lunile care nu sunt stabile din punct de vedere termic și pot aduce brume sau înghețuri de primăvară care vor afecta clar pomii”, mai spune Cosmin Florea.

Seceta pedologică, instalată deja în mare parte a țării, este o povară în plus pe umerii fermierilor care au fost deja loviți de explozia prețurilor la inputuri, îngrășăminte, ­ener­gie și carburanți.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker