Politic

Toma: „Neînțelegerile din Coaliție nu fac decât să prelungească agonia economică”

Românii se luptă cu scumpirile pe toate planurile în ultima perioadă, iar tot mai multe cheltuieli neprevăzute apar de la o zi la alta. Scumpirea energiei electrice și a gazelor, mai ales, ne-au făcut să ne temem să deschidem plicurile cu facturi, dar nici coșul de cumpărături nu mai este la fel de plin ca altădată, dat fiind că și prețul alimentelor a explodat în ultima vreme.

Legea plafonării și compensării nu se va mai aplica după 1 aprilie, iar acest lucru înseamnă că facturile s-ar putea dubla, iar oamenii se vor trezi cu sume de plată foarte mari. Guvernanții nu se înțeleg, însă, ce poziție să adopte după această dată. Atât Partidul Social Democrat, cât și Partidul Național Liberal doresc plafonarea prețurilor, dar nu se pun de acord asupra perioadei acesteia. În timp ce social-democrații vor ca măsura să rămână în vigoare până în 2025, liberalii o doresc aplicabilă doar un an. În acest timp, milioane de români se așteaptă la facturi de două ori mai mari de la 1 aprilie, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar prețurile ar putea crește cu 120 la sută la gazele naturale și cu 70 la sută la ­energia electrică. Nici nu este de mirare exasperarea oamenilor la auzul acestor previziuni, care vor măcar un răspuns de la guvernanți, ca să știe la ce să se aștepte.

Neînțelegerile dintre PSD și PNL, cauza crizei energetice

Invitat în cadrul unei emisiuni la postul Digi24, europarlamentarul PNL Mircea Hava a declarat că neînțelegerile din actuala Coaliție sunt „buba” crizei energetice, iar Comisia Europeană nu poate interveni, cât timp partidele politice nu se pun de comun acord în privința a ceea ce vor.

„Este nepăsare, nu pot să cred altceva. Dacă îți pasă, găsești soluții. Birocrația este peste tot imensă și discutăm foarte mult (…) Dacă guvernele nu se plâng și nu fac front comun, pentru că asta trebuie să facă, cei de la Bruxelles se uită în altă parte și își găsesc alte teme. Aici, Guvernul trebuie să vină să ceară, trebuie să argumenteze. Bru­xelles-ul este făcut ca noi să trăim mai bine, dar trebuie ca noi să cerem. Nimeni nu ne bagă în traistă”, a declarat Mircea Hava.

Afirmația europarlamentarului liberal a fost susținută și de către Constantin Toma, care a precizat că neînțelegerile nu fac decât să prelungească agonia economică din prezent, iar promisiunile din toate părțile rămân niște simple vorbe. „S-a tot vorbit despre această Coaliție, că va reduce TVA la ener­gie la cinci la sută, că vor scoate Certificatele verzi și vor face tot felul de ­mi­nuni, dar nu se întâmplă nimic. Sunt foarte multe calcule care arată că 90 la sută din prețul energiei merge la Guvern, merge la stat. Trebuie umblat aici neapărat, cel puțin un an de zile, după care sau în acest timp, să poți să iei măsurile necesare, astfel încât, să produci mai multă energie și să reușești să ieși din criza asta”, a adăugat primarul Buzăului.

Buzoienii, copleșiți de cheltuieli

Și buzoienii resimt acut valul scumpirilor din ultima vreme, după cum a constatat și primarul Toma, care a mărturisit că primește tot mai des plângeri din partea oamenilor, mai ales cu privire la costurile ridicate ale energiei și gazelor.

Invitat la aceeași emisiune, edilul Buzăului a spus că în această situație se cer măsuri imediate, iar tără­gănarea nu face decât să agraveze situația actuală, în detrimentul cetățe­nilor. Mai mult decât atât, scumpirile energiei și gaze­lor atrag după sine majorări și în celelalte sfere de activitate, cum ar fi alimentele, într-un efect de domino.

Primarul Toma a mai spus că se așteaptă la aceleași creșteri haotice după 1 aprilie, iar soluția ar putea-o reprezenta crește­rea producției de energie la nivel național. „Există multă disperare și trebuie făcut, într-adevăr, ceva. Ar trebui reglementat acest preț (al energiei, n.r.) pe cel puțin un an de zile pentru că, prin compensare și plafonare, noi nu facem decât să tratăm niște efecte imediate. Ce va fi după 1 aprilie? Va fi ca și până acum, o creștere din ce în ce mai mare a prețurilor, o creștere haotică, dacă nu se iau măsuri. Trebuie făcut ceva pe distanță scurtă, zic eu, un an de zile, după care sau în același timp, să se treacă la măsuri de tipul să se încerce o creștere a producției de energie la nivel național”, a declarat primarul Buzăului.

O soluție ar putea veni din partea Ministerului Mediului, care derulează programul „Casa Verde Fotovoltaice”, prin care se finanțează instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în ve­derea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională (sisteme ON GRID). Este finanțată maxim 90 la sută din valoarea sistemului fotovoltaic în cuantum de până la 20.000 de lei, iar programul are deja peste 45.000 de solicitanți. De ­altfel, prin numeroasele întruniri ale Asociației Municipiilor din România, al cărei președinte executiv este Constantin Toma, mi­nistrul Mediului le-a cerut primarilor din țară să promoveze proiectul la nivel local.

„Este acea idee la ­Mi­nisterul Mediului, cu 45.000 de panouri fotovoltaice pentru obținerea energiei electrice. Domnul ministru a făcut apel inclusiv la noi, ca primari, să intrăm în acest proiect, astfel încât, să aibă un aparat mult mai mare la dispoziție, la nivel național, pentru că s-ar resimți la foarte multe case acest lucru. Și, bineînțeles, trebuie trecut local, cred că viitorul nu mai este al rețelelor naționale nesfârșite, cu niște costuri imense, ci rețele, dacă se poate, cât mai locale și cred că este posibil așa ceva”, a declarat primarul Toma.

„Ceea ce se produce în România va fi foarte scump”

Edilul buzoian a ținut să aducă în atenție și situația critică în care se află multe firme din zona privată, în special cele care comercializează produse românești. Scumpirile din energie s-au răsfrânt și asupra producătorilor, care au fost nevoiți să crească, de asemenea, prețurile produselor, pentru a putea face față cheltuielilor.

Astfel, produsele româneș­ti au devenit necompetitive, spune primarul, iar importurile au crescut, dat fiind că multe produse din afară au prețuri mult mai ieftine decât cele locale, iar, în acest context, românii se îndreaptă către cele accesibile, mai degrabă. Acest lucru are efecte nefaste pe termen scurt și mediu, după părerea lui Constantin Toma, pentru că, în acest fel, multe firme își vor opri activitatea, iar oamenii vor rămâne fără locuri de muncă. Ca soluție, primarul propune măsuri similare cu cele ale statelor din Vest, care au luat decizia de a proteja firmele, inclusiv la nivelul energiei, astfel încât, să preîntâm­pine situația cu care se confruntă țara noastră acum.

„Noi ne uităm în fiecare seară și comentăm ce se întâmplă la populație. Hai­deți să ne punem întrebarea și ce se întâmplă la firme care creează locurile de muncă. În afară de cele un milion și jumătate sau câte or mai fi, de locuri de muncă la stat, până la vreo cinci milioane sunt locuri de muncă în zona privată, în zona economiei reale. Producțiile românești au devenit deja necompetitive, în condițiile în care cei din Vest – Germania, Franța, Spania, Italia și restul -, au luat măsuri, inclusiv în privința prețului la energie pentru firme. Ceea ce se produce în România va fi foarte scump. Deja vedem cu toții în fiecare zi, pe partea de produse alimentare, importăm aproa­pe tot. Te duci în supermarket și nu mai vezi decât întâmplător un produs românesc. În rest, scrie în limba română, dar este fa­bricat în Franța sau nu știu unde. E o problemă foarte dură, pentru că se vor pierde foarte multe locuri de muncă și asta este mai grav pe distanță scurtă și medie decât faptul că mâncăm mai puțin și plătim mai mult la ener­gie”, a mai spus Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker