Economic

Seceta a făcut pagube uriașe agricultorilor buzoieni

• Proprietarii terenurilor afectate, așteptați să depună cereri de despăgubire până la 1 septembrie

Seceta pedologică afectea­ză grav și culturile înființate de agricultorii buzoieni în pri­măvară, după ce și cele din toamnă au fost calamitate, după cum au stabilit comisiile  pe suprafața de peste 70.000 hectare.

Luna aprilie 2020 s-a dovedit a fi cea mai secetoasă lună aprilie din ultimii 60 de ani. Seceta extremă care a cuprins în special Sud-Estul României a distrus aproape în totalitate culturile însămânţate în toamnă. Comisiile de evaluare care au centralizat suprafețele afectate de lipsa precipitațiilor în Buzău, pentru culturile înființate în toamna trecută,  au concluzionat că toate au fost grav afectate de secetă.

Lipsa precipitațiilor a afectat culturile din 54 de comune, pe o suprafață de peste 70. 000 ha. Valoarea pagubelor suferite de agricultorii din Buzău pentru culturile de toamnă se ridică la aproape 162.000.000 lei.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat la culturile de grâu, urmate de cele de orz. Grav afectate sunt, din păcate, și culturile înființate de agricultorii buzoieni în această primăvară. Acum se face evaluarea pagubelor de către comisii formate din specialiști ai Direcției Agricole, APIA și autorități publice locale.

„Județul Buzău se confruntă cu fenomene de secetă pedologică caracterizate printr-un conținut al apei din sol sub ­valoa­rea mediei anuale, ceea ce este de natură să influențeze ­ne­ga­tiv nivelul producției agricole a anului 2020”, transmit specialiștii Direcției Agricole Buzău.

Înștiințări la Direcția Agricolă pentru culturile afectate în procent de peste 30%

Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău  anunță utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% să depună înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază teritorială se află terenul până cel târziu la data de 1 septembrie inclusiv. Înștiințările pot fi depuse în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

În baza prevederilor Ordinului MADR nr. 97/63/2020, actualizat, la nivelul județului au fost constituite deja comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole afectate, comisii constituite din reprezentanți ai autorităților publice locale, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și ai Direcției Agricole Județene Buzău.

Astfel că, în următoarea perioadă comisiile se vor deplasa în zonele afectate de seceta pedologică  în vederea întocmirii proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole. Graficul de deplasare a comisiilor pe teren va fi întocmit în baza rapoartelor operative transmise de către comitetele locale pentru situații de urgență.

Buzăul, zonă grav afectată de schimbările climatice

La Buzău suntem în zonă de risc pentru culturile agricole, puternic afectată de schimbă­rile climatice, spun specialiștii care vorbesc de fenomene ce afectează grav culturile înființate de producătorii agricoli precum: vânturile puternice, seceta, schimbările bruște de temperatură, eroziunea solului, de stres termic al plantelor, pe lângă cunoscutele probleme legate de boli și dăunători.

„Suntem într-o zonă cu risc foarte mare din punct de vedere al condițiilor de climă și al schimbărilor climatice. Aici ar trebui luate măsuri serioase,  precum crearea de perdele de protecție și măsuri pentru combaterea eroziunii solului, dar și măsuri pentru gestionarea eficientă a apei.

Nu suntem cap de listă, pentru că avem și Oltenia cu deșertificare, dar noi aici suntem într-o zonă turbulentă cu  temperaturi care, în câteva ore, scad sau cresc cu 20 de grade, ceea ce nu se întâmpla în trecut; acum se manifestă și arsura solară un, fenomen ­peri­culos care pune în dificultate legumicultorii. De la arsura solară a legumelor apare fenomenul de necrozare și legumele sunt pătate.  Pentru protejarea legumelor de arsura solară trebuie folosite plase de umbrire, dar necesită investiții suplimentare din partea legumicultorilor. Acum și în câmp trebuie amplasate plase de umbrire pentru a proteja de soare culturile, ceea ce nu se întâmpla cu ani în urmă.

Practic, toată  latura aceasta a țării, București – Buzău – Brăila, Galați – Constanța, este expusă schimbărilor climatice și înregistrează cea mai mare creștere de temperaturi în ultima sută de ani.  A crescut temperatura cu aproape un grad. Pare puțin, dar efectele sunt dezastruoase pe termen mediu și lung”, explică cercetătorul Costel Vânătoru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker