Actualitate

De ce au accesat buzoienii aplicația Google play cu numărul cel mai mare de utilizatori

2020 a fost  cel de-al patrulea an în care Societatea Ornitologică Română (SOR) a implicat voluntarii în protejarea berzelor albe, cu ajutorul aplicației de telefon mobil „Uite, barza!”. Aplicația aceasta este un instrument esențial pentru ornitologi.

Până acum, prin această aplicație utilizatorii puteau să numere berzele și cuiburile lor și să semnaleze incidente suferite de păsările de talie mare, precum electrocutări sau coliziuni care duc la creșterea mortalității. Începând cu 2017, cu ajutorul aplicației putem face un recensământ al cuiburilor an de an și, totodată, să sporim gradul de protecție a berzei albe. De când SOR a lansat „Uite, barza!”, aplicația a avut peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria ,,Călătorii și aplicații locale” din Google play.

Aplicația „Uite barza!”, dezvoltată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul Enel, a înregistrat statistici record în 2020. Utilizatorii, printre care și buzoieni, au introdus în acest an 4.938 de observații, din care 4.824 au fost validate de specialiștii SOR, față de 2019 când doar 3.206 observații au fost înregistrate și 2.788 ­va­lidate.

În județul Buzău au fost semnalate anul acesta cuiburi de barză și familii de berze pe raza localităților Ghergheasa, C.A Rosetti, Ziduri, Luciu, Glodeanu Sărat, Movila Banului, Săpoca, Beceni, Săhăteni, Amaru. Prezența lor a fost semnalată pe bază de vo­luntariat de buzoieni din aceste localități care au făcut fotografii cu telefonul și le-au furnizat informații  reprezentanților SOR cu privire la poziția GPS acestor cuiburi.

După suprapunerea tuturor observațiilor din acest an și eliminarea semnalărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 3.575 de cuiburi unice recenzate, din care 1.403 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicației. În 2019, au fost înregistrate doar 1.901 cuiburi unice.

„Diferența dintre numă­rul de observații introduse de utilizatori și cifra finală de cuiburi unice recenzate apare din mai multe motive. În primul rând, pentru a înregistra un cuib în aplicația <Uite barza!> este nevoie să te afli cât mai aproape de el și să stai pe loc pentru o localizare exactă prin GPS. Este nevoie de completarea tuturor datelor solicitate de aplicație pentru ca specialiștii să poată valida cuibul. Pe de altă parte, același cuib poate să fie înregistrat de mai mulți utilizatori. După ce au fost suprapuse toate aceste informații, s-a ajuns la cifra finală de 3.575 de cuiburi. În plus, comparativ cu anul precedent, observăm o utilizare mai bună a aplicației <Uite barza!>. În 2020, doar 2,3% din totalul observațiilor introduse au fost eronate, față de 13% în 2019”, a precizat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Din cele 3.575 de cuiburi recenzate, 2.327 se află pe stâlpii de electricitate, 1.173 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul sunt amplasate pe hornuri, aco­perișuri și în copaci.

 

Numărul de berze albe înregistrat în acest an a fost de 10.765 de indivizi, dintre care 5.326 sunt adulți, față de 2019, când numărul totală de păsări a fost de 6.580, iar 3.044 erau adulți. Recen­sământul berzelor a fost realizat în perioada 5 iunie – 31 iulie 2020.

 

Informațiile colectate cu ajutorul aplicației „Uite barza!”sunt introduse în baza de date a SOR și sintetizate pentru a putea ulteriorsă fie trimise către toți distribuitorii de energie electrică din România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker