Sănătate

Scade numărul bolnavilor din secțiile ATI

Numărul tot mai mic al cazurilor noi de Covid-19 înregistrate de la o zi la alta dă semne că valul trei, care a umplut secțiile de Terapie Intensivă, pare să fie pe final. În acest sens, a fost redeschis Spitalul din Râmnicu Sărat și pentru pacienții care suferă de alte afecțiuni, primele persoane fiind internate miercuri, 12 mai. În același timp, Spitalul Județean Buzău cere reducerea nu – mărului de paturi de la ATI Covid-19 și relocarea lor către restul bolnavilor. Mai exact, în aceste zile se fac schimbări importante ce conduc către revenirea la normalitate în unitățile sanitare din Buzău. Aglomerația din secțiile ATI Covid19, secții în care până nu demult erau ocupate toate paturile, s-a mutat pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă destinată bolnavilor cu alte afecțiuni. În ultima săptămână rămân zilnic patru-cinci paturi libere din cele 14 alocate pentru persoanele infectate cu Coronavirus, iar în secția destinată pacienților non-Covid sunt internați și câte 26 de bolnavi, adică aproape toate paturile care sunt disponibile. Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău, spune că se observă o creștere constantă a numărului pacienților în această secție și că situația poate deveni critică. Singura soluție pentru a nu ajunge în această situație este ca, ușor-ușor, lucrurile să revină la normalitate, iar paturile alocate până acum pacienților Covid-19 să se reducă în favoarea celor post-Covid. Lunea trecută a fost făcută o solicitare către Direcția de Sănătate Publică pentru ca, cel puțin la ATI, numărul locurilor pentru bolnavii infectați cu SARS-COV-2 să fie diminuat de la 14 la 9. Miercuri a fost luată o decizie în acest sens, iar reprezentanții Spitalului Județean, împreună cu reprezentanții Spitalului CFR, au hotărât ca o parte dintre pacienții post-Covid să fie tratați în cea de-a doua unitate medicală. Astfel, au fost transferați nouă pacienți post-Covid în Spitalul CFR. Este vorba despre pacienți cu test Covid negativ, dar care mai au nevoie de recuperare după infecție. „Aveam nevoie cel puțin acum două săptămâni, când am demarat discuțiile de transfer ale bolnavilor din cauza presiunii foarte mari. Aveam atât pacienți Covid19, cât și pacienți post-Covid, precum și pacienți non-Covid. Atunci efectiv nu mai știam unde să-i împărțim și unde să separăm acești pacienți suspecți Covid-19, non-Covid, astfel încât să-i protejăm pe toți, pacienți și cadre medicale. De aici și nevoia de a găsi o soluție de ușurare și de a separa pacienții din zona tampon COVID, în Spitalul CFR. Deși erau doar 25 de paturi, era o gură de aer”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, pentru bursa.ro.

Numărul din ce în ce mai mic al cazurilor de Covid-19 se simte în toată țara pentru prima dată după luni bune, motiv pentru care toate județele din România sunt în scenariul verde. „Ne gândim și la un al patrulea și la un al cincilea val, depinde de mărimea lui. Una e să fie tsunami și alta e să fie un val mic care te lovește puțin peste picioare. Să sperăm că din ce în ce vom putea controla lucrurile. E clar că impactul pe care l-a avut acest val în sănătatea publică nu va fi la fel ca valul doi, care a fost cel mai greu de trecut. și valul trei, care prin complicațiile pe care le-a antrenat, ne-a creat mari probleme. Va crește, să zicem, la un moment dat rata de infectare dar să sperăm că formele de boală care se vor întâlni vor fi dintre cele ușoare și medii. Fără aspectul de gravitate pe care l-au îmbrăcat celelalte de până acum”, a precizat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Specialiștii recomandă ca în continuare românii să se vaccineze într-un număr cât mai mare și să poarte masca de protecție. „Ar trebui să avem cât mai repede o acoperire vaccinală cât mai mare în județul nostru, undeva peste 50 la sută. Cred că am avea nevoie de încă o lună pentru a ajunge la această țintă. Apoi, este nevoie în continuare de aplicarea măsurilor de protecție. Masca nu este încă indicat să o dăm jos, pentru că încă există multă populație receptivă și există riscul ca un individ asimptomatic să transmită ușor infecția și să genereze focare de Covid-19”, mai adăugat Scântei.

Cu toate acestea, joi seară președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că începând cu 15 mai se va renunța la purtarea măștii în aer liber, excepție făcând zonele aglomerate precum piețele, târgurile și autobuzele. În Buzău, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent au fost vaccinate peste 100.000 de persoane, iar centrul drive-thru deschis în parcarea unui hipermarket pare a fi un real succes, în fiecare zi fiind vaccinate peste 100 de persoane acolo. Reamintim buzoienilor că serul administrat aici este cel de la Pfizer.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker