Economic

Sărbătorile vin… cu decorațiuni mai scumpe! Câți bani vor cheltui buzoienii pentru o ,,casă luminată”

Sărbătorile sunt tot mai aproape, iar buzoienii care nu au apucat încă să achi­ziționeze decorațiunile de Crăciun vor scoate mai mulți bani din buzunar anul acesta.

Principalul obiect pe care românii îl au în vedere și care este trecut pe lista fiecăruia în perioada Sărbă­torilor de iarnă este bradul, iar în funcție de preferințe, se poate alege fie brad natural, fie brad artificial. Astfel, un brad artificial cu fibră optică de 180 centimetri poate fi achiziționat la prețul de 350 de lei de la marii comercianți din Buzău. Cei care vor un unul artificial cu zăpadă pot scoate din buzunar chiar și 980 de lei pentru un brad ce are o înălțime de 210 centimetri. Pentru buzoienii care au un buget mai mic pentru bradul de Crăciun de anul acesta, prețurile încep de la 59 de lei pentru un brad de 120 centimetri.

Surprinzător, bradul na­tural este mai ieftin în comparație cu cel artificial, la marii comercianți din Buzău. Astfel, buzoienii care vor să simtă mirosul de brad în casă vor cheltui pentru un brad natural de la 37 de lei (130 centimetri) până la 280 lei (350 centimetri). Cei care aleg un brad natural, de cele mai multe ori, au nevoie și de un suport, pentru care vor lăsa la casa de marcat încă aproximativ 40 de lei, în cazul în care suportul ales este unul metalic cu trei picioare. Buzoienii mai au posibilitatea de a achizi­ționa un suport din plastic, cu diametrul reglabil și cu rezervor de apă, astfel încât bradul să rămână ,,viu” pentru o perioadă îndelungată. Pentru un astfel de suport vor scoate din buzunar 90 de lei.

Decorațiunile de Cră­ciun sunt cele care îi pun adesea în dificultate pe cumpărători, globurile fiind cele mai căutate și mai apreciate. Un set de 24 de globuri pornește de la 23 de lei și poate ajunge să depășească 50 de lei, în funcție de mărimea și culoarea dorită. Beteala este și ea la mare căutare, fiind nelipsită din pomul de Cră­ciun. Prețurile variază și aici. Astfel, pentru o beteală roșie, simplă, de doi metri, buzoienii vor scoate din buzunar apro­ximativ 10 lei. Instalația electrică nu poate lipsi nici ea de pe lista decorațiunilor de Crăciun. O instalație cu 60 de LED-uri multicolore, de 5,9 metri, poate fi achiziționată cu 27 de lei, în timp ce pentru o instalație cu 1.512 LED-uri multicolore, cu 11 funcții și o lungime de 11 metri, ajunge la 160 de lei.

Nu doar marii comercianți au pregătit magazinele pentru Sărbătorile de iarnă, ci și retailerii alimentari. Acolo, un set de 20 de globuri poate fi achizi­ționat cu aproximativ 10 lei, iar un brad artificial de 180 centimetri poate depăși 500 lei. Brazii care au înăl­țimi mai mici pot fi achi­ziționați chiar și cu 25 de lei, în timp ce un suport de brad metalic costă 70 de lei. Pentru o instalație electrică cu 200 de lumini buzoienii vor scoate din buzunar 32 de lei, în cazul în care aleg să își facă cumpă­răturile dintr-un supermarket cu profil alimentar.

Anul acesta, comparativ cu anul trecut, românii vor plăti mai mult pentru ­decorațiuni. Cel mai mare centru al producției mondiale de decorațiuni de Crăciun se zbate să nu își închidă porțile, după ce costurile materialelor au crescut. Uzinele din orașul chinez Yiwu, cel mai mare centru mondial pentru producția de reni din plastic, beculețe și alte decorațiuni de Crăciun sunt afectate de o criză de materii prime care le majorează costurile de producție, iar după ce produsele ies de pe porțile uzinelor se confruntă cu numeroase întârzieri în drumul lor spre rafturile magazinelor din Occident. În plus, de la mijlocul lunii octombrie, orașul Yiwu a fost afectat și de probleme în aprovizionarea cu electricitate, ceea ce i-a obligat pe producători să caute cu disperare generatoare sau să suspende producția. Acest lucru a condus la o majorare a prețurilor în privința decorațiunilor de Crăciun.

Articole similare