Politic

A fi sau a nu fi obligatoriu Certificatul verde? Aceasta-i întrebarea

Obligativitatea introducerii Certificatului verde la locul de muncă naște în continuare discuții intense și scindează nu numai populația în tabere pro și contra, ci și politicienii. În timp ce PNL militează pentru introducerea obligatorie a acestuia, PSD dorește o cale de mijloc și susține varianta folosirii documentului doar în funcție de numărul de cazuri de Covid-19.

Presiuni vin și din partea Uniunii Europene, care își îndeamnă statele membre, printre care și România, să tranșeze problema introducerii obligatorii a Certificatului. Preșe­dintele Comi­siei Europene, Ursula von der Leyen, susține că în contextul apariției unei noi variante a virusului Sars-Cov-2, se impune și adoptarea unor măsuri mai restrictive, astfel încât populația să înțeleagă gravitatea situa­ției actuale. „Pe de o parte, avem virusul și variantele sale, pe de altă parte avem vaccinarea și procedeele <booster>, iar eu îmi doresc ca această a doua variantă să fie cea câști­gătoare. Nu toată lumea poate fi vaccinată, dar o mare majoritate a populației ar putea fi. Din această cauză, după părerea mea, este de înțeles și firesc să avem acum o discuție despre cum să încurajăm și să ne gândim potențial la aplicarea vaccinării obligatorii la nivelul Uniunii Europene. Aceasta necesită o dezbatere. Aceasta necesită un demers comun, dar este o discuție pe care trebuie s-o avem. Cu doi sau trei ani în urmă, nu m-aș fi gândit niciodată că vom vedea ceea ce vedem acum… Deținem vaccinurile, vaccinurile salvatoare de vieți, dar ele nu sunt folosite în mod adecvat peste tot”, a declarat președintele Comisiei Europene, citată de pro­fit.ro.

Printre țările codașe în privința vaccinării, unde procentul este sub 50 la sută, se numără și Româ­nia, alături de Bulgaria, Croația și Slovenia. Țările fruntașe, cu peste 75 la sută din populație vaccinată sunt Portugalia, Malta, Spania, Italia și Franța. Apelul Ursulei von der Leyen nu a rămas fără ecou în statele membre UE, iar unele dintre ele vor introduce măsura vaccinării obli­gatorii. Astfel, Austria este prima din Uniune care a anunțat că vaccinarea este obligatorie de la 1 februarie, anul viitor. Și Germania plănuiește să îi urmeze ­exemplul, iar în Grecia vaccinarea este obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani, refuzul fiind sancționat cu o amendă de o sută de euro. Franța anunță că va invalida Certificatul verde de anul viitor pentru persoanele care nu au primit doza boos­ter la șase luni după ultima injectare.

Președintele Klaus Iohannis spune că vaccinarea va rămâne în continuare opțională în România și mizează pe faptul că românii vor înțelege singuri necesitatea ei. „Vaccinarea se impune, adică este de dorit, este importantă, este necesară. Nu sunt adeptul vaccinării obligatorii. Am spus încă de la început că vaccinarea este voluntară și așa va rămâne”, a declarat acesta.

Acord și dezacord între partide: certificatul, testările și contractele de muncă

Deși, în ansamblu, partidele politice sunt de acord cu recunoașterea Certifica­tului verde la locul de muncă, neînțelegerile pornesc de la detalii, iar proiectul de lege este blocat în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților. „În primul rând, toate partidele sunt de acord ca în Certificatul verde să fie recunoscută vaccinarea, precum și trecerea prin boală, pentru care există dovezi de la autoritățile publice. Însă disputele încep de la tema testării angajaților și perioada în care să fie permise aceste teste, fie antigen, fie RT-PCR”, scrie „Ade­vărul”.

Premierul Nicolae Ciu­că declara marți că dorește să readucă în discuție această chestiune, discutând și cu ministrul Sănă­tății, Alexandru Rafila, despre această posibilitate. „Am vorbit cu domnul Rafila și am conve­nit să găsim acele soluții prin care Certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Camera Deputaților”, declara premierul, conform Adevărul. Vicepreședintele Senatului, Alina Gor­ghiu, dorește ca problema introducerii certificatului să fie rezolvată până la finalul lunii decembrie. Ea a cerut „urgentarea votului pe Certificatul verde în Parlament” și a precizat că aceasta ar trebui să fie una dintre prio­ritățile actuale, adăugând și că nu crede că „ne putem permite să nu rezolvăm această problemă până va veni noul val”.

Și președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, ­de­pu­tatul Gabriel Avrămescu, susține introducerea legii Certificatului verde, pentru că, spune acesta, „sta­tul are obligația de a proteja sănă­tatea și viața românilor”. Acesta a mai declarat, pentru OPINIA, că singura armă eficientă împotriva virusului este vaccinul, iar PNL Buzău s-a implicat activ în campaniile pro-vaccinare din județ. „Legea certificatului verde, prin care se impune obligativitatea vaccinării în rândul anga­jaților, trebuie să fie votată de parlamentarii Camerei Deputaților cu ­res­ponsabilitate (…) Amenin­țarea unui nou val de infectare este un motiv în plus ca Legea Certificatului verde să fie votată”, mai spune acesta pentru OPINIA.

De cealaltă parte, social-democrații, prin vocea lui Gabriel Zetea, anunță că sunt de părere că Certificatul verde ar trebui introdus doar dacă are loc o creștere a numărului de cazuri timp de trei săp­tămâni, dar și renunțarea la aplicarea acestuia dacă numărul de cazuri de COVID-19 scade timp de 21 de zile.

Și președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, președinte al Ca­merei Deputaților, a luat ­atitudine cu privire la ­pro­blema vaccinării obligatorii, susținând că nu este adeptul acesteia și făcând referire la perioada comunistă, când nu exista dreptul la decizie. „Exclus ca eu vreodată să susțin vaccinarea obligatorie (…) Eu am trăit sub comunism, când toate lucrurile îți erau impuse. Cred, în continuare și cu convingere, că nu trebuie impusă obligativitatea vaccinării. Este dreptul fiecăruia să decidă”, a declarat acesta pentru România TV. Președintele PSD nu a ratat ocazia de a ironiza teoriile conspirațio­niste cu privire la efectele vaccinului și a declarat că încă nu a resimțit efectele secundare teoretizate.„Eu m-am vaccinat de trei ori. Mă uit în fiecare seară să văd dacă am solzi, coadă sau degete mai lungi. Nu, nu s-a întâmplat. Sunt la fel de sănătos. Adevărat, cel care nu se vaccinează trebuie să res­pecte și dreptul meu la viață. El va avea mai multe lucruri de respectat decât mine, care m-am vaccinat”, a mai spus Marcel Ciolacu pentru aceeași sursă.

Cine plătește testarea și spitalizarea?

Un alt capitol la care cele două partide nu găsesc punct comun se referă la testarările antigen și plata spitalizării de către persoanele depistate pozitiv. PNL nu este întru totul de acord nici cu măsura propusă de PSD de a permite angajaților să ­be­neficieze de zece testări antigen rapide pe lună, pentru o perioadă de maximum 60 de zile după data intrării în vigoare a legii, în „entități publice și private”, din sume alocate de la bugetul de stat. Liberalii au depus un amendament, asumat de către partid, prin care propun zece testări antigen în 30 de zile, iar persoanele depistate pozitiv să suporte plata spitalizării și a tratamentelor, dacă este necesară.

Liderul PNL, Florin Cîțu, nu este de acord cu decontarea de la bugetul de stat, deoarece impactul bugetar lunar este estimat la circa 100 de milioane de lei.

Suspendarea contractelor de muncă, necesară

La capitolul suspendării contractelor de muncă, ambele partide sunt de acord cu interzicerea accesului la locul de muncă al personalului angajat care nu prezintă Certificatul verde. Astfel, după perioada tranzitorie, angajatorul, public sau privat, poate suspenda contractul de muncă pentru o perioadă de 30 de zile, fără plata salariatului, iar perioada poate fi prelungită cu alte 30 de zile după aceea. Cei de la Alianța pentru Unirea Românilor, însă, propun trecerea în regim part-time, muncă la domiciliu sau telemuncă, iar măsura suspendării angajatului să rămână doar acolo unde acest lucru nu este posibil, până la găsirea unei soluții, în 30 de zile. Dacă în această perioadă nu este găsită o soluție, poate avea loc o nouă suspendare sau încetarea contractului de muncă, în funcție de opțiunea angajatorului.

„PNL vrea sancționarea angajatorilor care nu respectă aplicarea Certificatului verde cu amenzi de la 10.000 de lei la 100.000 de lei, în timp ce aleșii AUR se contrazic în ceea ce privește cuantumul amenzilor. În timp ce liderul deputaților, Antonio Andrușceac vrea amenzi cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei, George Simion (copreședinte AUR) vrea sancțiuni între 50.000 de lei și 100.000 de lei”, mai scrie Adevărul.

Un comentariu

  1. Proiectul de lege cu obligativitatea certefecatului vieții la locul de muncă mai prevede ceva interesant. O excepție și anume cea a puterii judecătorești. De ce această, să nu-i zicem mită că sună urât, bunăvoință din partea legiuitorului?
    La judecători și procorori să se burzuluiască Marcelică, că nu-i respectă dreptul la viață! Te doare pielea capului!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker