Economic

Rușii ard gazul de pomană, noi îl ținem bine. În zăcământul de la Caragele

România are în județul Buzău un zăcământ de gaze din care ar putea acoperi necesarul întregii țări pentru doi ani. La Caragele se află cea mai importată rezervă de gaze on-shore și până acum a fost doar explorată. Autoritățile au promis că începând cu anul 2023 va începe exploatarea.

În ultimul deceniu s-au descoperit rezerve de gaze de peste 1.600 de miliarde de metri cubi,
zăcăminte care, până la începutul anului 2022, nu fuseseră exploatate. Cea mai importantă parte a acestora, peste 1.440 de miliarde de metri cubi, le reprezintă gazele de șist, a căror exploatare prezintă riscuri de mediu, dar și un consum imens de apă. Însă, România și-a dat cu stângu-n dreptu’ și când a venit vorba să extragă în mod tradițional resursele de gaze din largul Mării Negre sau cele de la Caragele, județul Buzău. Punga de gaze aflată la 105 kilometri de București a fost descoperită în urmă cu șase ani.

„Testele de producție finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca și 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase jurasice pe un interval de circa 120 de metri aflat la adâncime de peste 4.000 m. Rezultatele obținute în urmă testelor de curgere pe duze de 7 mm și 9 mm prefigurează producții zilnice între 1400 și 2200 boe/sondă (n.r., boe este unitatea de măsură pentru gaze și înseamnă unitatea echivalentă barilului de petrol)”, precizau reprezentanții Romgaz în 2016, într-un comunicat de presă.

Până în acest moment, Romgaz nu a exploatat zăcământul pe care anunța cu ani în urmă că l-a descoperit. A reușit doar să extragă mici pungi de gaze situate până la adâncimi de până la 3.500 de metri. Specialiștii companiei de stat susțin că o mare parte din zăcământ se află la peste 4.000 de metri adâncime.

Dacă pentru exploatarea gazelor din largul Mării Negre termenul cel optimist al ministrului Economiei, Virgil Popescu, este anul 2025, pentru exploatarea gazului aflat în județul Buzău termenul anunțat de același ministru este 2023. „Avem zăcămintele on-shore, în interiorul țării, în special zăcământul de la Caragele, din zona Buzăului, dar zăcământul adânc de la Caragele, unde Romgaz începe investițiile și începe să sondeze din nou acum. Și acolo avem un zăcământ bogat și unde probabil, în 2023, vorbim de primele gaze din acest zăcământ”, a declarat Ministrul Energiei, la postul B1TV.

Zăcămintele de la Caragele sunt în totalitate în administrarea statului, de la permise de exploatare până la compania care trebuie să scoată gazele din subsol și apoi să le folosească. Asta pentru că Romgaz, societatea care deține perimetrul din Buzău, are concesiune pentru exploatare și poate folosi gazele în sistemul național. Romgaz este o societate deținută în întregime de statul român, prin intermediul Ministerului Energiei, care are sută la sută din acțiuni.

Mai mare decât s-a crezut inițial

Se pare că zăcământul de la Caragele e mai mare decât se credea iniţial. Dacă la început se vorbea de 30 miliarde de metri cubi, recent s-a descoperit o a doua pungă de gaze la o adâncime mai mare, de aproape 5500 m. E aproape triplu faţă de primul, iar exploatarea sa înseamnă un volum similar cu cel din platoul Mării Negre, ceea ce ar asigura independenţa energetică a României pentru următorii 20 de ani.

Zăcământul de la Caragele, în Caragele sau nu prea?

Deși Romgaz a denumit zăcământul ca fiind de la Caragele (comuna Luciu), de fapt mare parte a resurselor se află pe suprafața celor șase sate din comuna învecinată, C.A. Rosetti din Buzău. „Aici e prima sondă, lângă ea este a doua sondă. Vine țeava care leagă de stația de uscare cu trecere și ajungem în inel. Aici avem stația de uscare mare în inelul Făurei, pe teritoriul comunei C.A. Rosetti. Aici este comoara de gaze. Aici, se speră că este! Se extrage deja din 2017”, a explicat primarul din C.A. Rosetti, Costel Crăciun, pentru „România Liberă”. Acesta spune că pentru racordarea localității sale la rețeaua de gaze ar fi nevoie de o investiție de 6 milioane de euro.

Zăcămintele de gaze se află în perimetrul a două comune: Luciu și C.A. Rosetti. Deși pare de necrezut, niciuna dintre localitățile din cele două comune nu se bucură de o rețea de gaze. Nici măcar după 2016, anul în care s-au descoperit gazele în zonă, nu a început vreo investiție de racordare a comunelor la rețeaua națională de gaze. În ultimii doi ani, conform datelor obținute de la Romgaz, zăcământul de la Caragele a livrat prin sonda de explorare și prin alte instalații de mică adâncime în jur 200 de milioane de metri
cubi de gaze. Cam cât consumă economia autohtonă – consumatori industriali și casnici – în două săptămâni, la un consum anual de 12,5 miliarde de metri cubi, conform datelor Agenției Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Dacă termenul inițial pentru folosirea gazului de la Caragele era 2019, acum specialiștii în domeniu au mari îndoieli că noile termene de 2023 sau 2024 vor fi respectate. Asta pentru că Romgaz și-a implicat resursele în proiectul de extracție a gazelor din Marea Neagră, din platoul denumit Nepun Deep. Compania de stat a plătit un miliard de dolari pentru a prelua drepturile de extracție a gazelor din perimetrul Neptun Deep. 2026 a fost termenul amintit pentru care se pot scoate resursele din această zonă.

Romgaz are în plan să foreze cu șase sonde pentru a scoate zăcământul din Buzău, iar trei sunt deja în funcțiune, investițiile ridicându-se la suma de 40 milioane de euro. Cu toate acestea, în rapoartele companiei se precizează că pentru a extrage gazul din Buzău este nevoie de „15 sonde și instalații tehnologice de suprafață la 10 sonde în valoare totală de circa 45 milioane de euro. Viitoarele eforturi de explorare sunt concentrate în acest moment pe planificarea și realizarea forajelor pentru confirmare și creșterea potențială a volumului resursei estimate cu investiții de peste 100 milioane de euro”, se precizează într-un document tocmai din 2019.

 

 

Articole similare