vineri, 22 ianuarie 2021

Ruleta rusească în variantă românească

Zi bună, tuturor! Vino, zi liniștită cu lumina de toamnă târzie, te așteptăm cu toții ca pe un miracol! Așteptăm să vedem cum ne mai trezim, mai bine zis, dacă ne mai trezim… dacă avem gust, miros, dacă nu avem temperatură sau alte semne ale infectării cu mult temutul virus SARS-COV-2.

Ultimele zile au trecut greu și au săpat adânc cu o daltă ascuțită, în sufletele noastre mult sensibilizate în ultima vreme, noi și noi motive de îngrijorare. Pentru că am aflat cu stupoare, din declarația Ministrului Economiei, cum că pe piața din România jumătate din măștile comercializate sunt neconforme și nu protejează populația de infectare. Vă imaginați ce înseamnă asta? Acum întelegem cu toții de ce s-a ajuns la numărul atât de mare al persoanelor infectate.

Ne simțim ca într-un joc de noroc cu potențial mortal, „ruleta rusească”, unde nu știi ce urmează după rotirea butoiașului de la pistol și nici poziția în care el se va opri. Nu știi dacă la apăsarea pe trăgaci se va auzi doar un zgomot sec sau va țâșni un glonț. Starea de tensiune este maximă la fiecare încercare, necunoscându-se dacă urmează viața sau moartea. La fel și cu masca, nu știi dacă ai nimerit o mască conformă sau una neconformă, dacă ai noroc sau ajungi să fii infectat, o cifră în plus adunată laolaltă cu alte mii de cifre pe un grafic, ba, mai rău, să ajungi într-un spital, container sau, din lipsă de spațiu, pe un amărât de hol.

Am stat ca niște caraghioși atât timp cu fețele acoperite de o cârpă ce putea să fie „neconformă” și care, în loc să ne protejeze, nu a făcut altceva decât să ne producă disconfort. Așa cum reiese din declarații și după cum întelegem cu dramul de luciditate care ne-a mai rămas, este o încălcare a dreptului la viață prin punerea în pericol a sănătății populației. Poate că o parte dintre oamenii care sunt infectați la acest moment, care umplu secțiile ATI sau care au pierdut deja lupta cu boala au purtat astfel de măști „neconforme”, crezând că sunt protejați!

După ce am auzit această declarație stupefiantă și revoltătoare, la conferința de presă organizată de Președenția României, un ziarist a pus o întrebare pe subiectul măștilor neconforme, președintelui: „Cum vedeți dumneavoastră această situație și dacă poate fi acesta un motiv pentru care numărul cazurilor a ajuns pana la 10.000 pe zi?”. Sincer, așteptam ca din partea Președintelui să vină un răspuns bine gândit, cum ar fi, în primul rând, declanșarea unei anchete pentru găsirea și pedepsirea aspră, conform prevederilor legale, a celor care se fac vinovați de achiziționarea și importarea acestor măști neconforme în România.

Dar… surpriză! Răspunsul dezamăgitor și cu iz de iresponsabilitate a venit de pe fața senină a președintelui: „Am vorbit astăzi cu ministrul Popescu și mi-a relatat că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a verificat și a găsit foarte multe măști neconforme. Ele pur și simplu trebuie retrase din comerț, comercianții amendați, ca să își revină” . Concluzia: „Populația trebuie să se informeze, iar ANPC trebuie să verifice ca atunci când se vinde ceva ce se numește <mască de protecție>, să fie mască de protecție și nu altceva”.

Deci, nimic despre măsurile de pedepsire a celor celor care se fac vinovați de acesta situație. De ce oare? Concluziile le puteți trage singuri, dar acum îmi vine în minte afirmația pe care a făcut-o Ministrul Sănătății după tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț:  „Vinovați suntem cu toții”.

Nu, domnule ministru… vinovată este clasa politică din România, indiferent de culoare, care s-a preocupat de rezolvarea intereselor personale și cele ale clientelei sale politice, dar mai puțin sau deloc de sănătatea populației ori de rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă țara (economice, sociale, financiare etc.).

În curând se vor redeschide porțile școlilor, dar nu pentru a-și primi elevii, ci pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare, scutin care „nu suporta amânare”. Și mai constatăm un fenomen… cu cât data scrutinului se apropie, cu atât numărul testelor făcute și, implicit, a celor infectați se micșorează, deși, paradoxal, numărul pacienților internați în secțiile ATI și a celor decedați din cauza COVID-19 crește. E lesne de înteles că alegerile se vor desfășura în siguranță prin „grija” Guvernului.

După aceea, în școli se va reinstala liniștea nefirească, în timp ce cadrele didactice și copiii se vor strădui să se mențină pe linia de plutire încercând experimentarea unui învațământ minimalist, dependent 100% de noua tehnologie. Din păcate, cei care nu se pot adapta ori nu dispun de sistemele ori de echipamentele  necesare și conectare la Internet vor fi condamnați la un analfabetism impus de conjunctura pandemică în care trăim.

Va urma o perioadă cenușie în anotimpul alb, iar luna sărbătorilor de iarna va fi o lună bântuită de tristețe și nesiguranță în timp ce jocul „ruleta rusească” este în plină desfășurare. Doar Dumnezeu să mai facă o minune pentru noi și să trimită o zăpadă albă, imaculată, care să acopere urmele, durerile sufletului și tot pământul.

1 COMENTARIU

  1. Chiar dacă este un picuț pe lângă subiect trebuie remarcat că doar în Germania învățământul nu este online ci face-to-face. Oare de ce? O bănuială ar fi că nemții nu pot culege șparanghelul, îi doare spatele, conform propriilor declarații.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!