Politic

Romanescu: ,,Impozităm pensiile nesimțite și ducem banii în lupta anti-COVID”. Ciolacu: ,,Ipocriților”

,,Parlamentarii PNL au depus miercuri un amendament prin care impo­zităm pensiile nesimțite și ducem banii în lupta anti-COVID”, anunță, pe pagina sa oficială de Facebook, deputatul Cristinel Romanescu, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, care precizează și faptul că formațiunea sa politică propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

,,Este vremea solida­rității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge în achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia!”, spune Romanescu.

Propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor cu valori cuprinse între 2.001 și 4.000 lei, cu 60% a celor în valoare de 4.001 și 7.000 lei, precum și cu 95% a celor care depășesc cuantumul de 7.000 lei.

,,PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțio­nal cu decizii ale Curții Constituționale a României, care interzice eliminarea totală a acestui tip de privilegii. Amendamentul poate trece în maxim o săptămână de parlament, dacă există voință politică”, mai spune liderul liberal buzoian.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, au fost introduși parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii Curții Constituționale a României, funcționarii Curții de Conturi, Avocatul poporului, personalul navigant și personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unorpensii militare.

De partea cealaltă, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, critică propunerea PNL referitoare la impo­zitarea pensiilor speciale, recomandându-i premierului Ludovic Orban să ia proiectul PSD pe această temă, să îl adopte prin Ordonanță de Urgență, iar banii astfel obținuți să fie dați la sănătate. ,,Ipocriților, aveți Guvern, aveți toate pârghiile ca să dați Ordonanță de Urgență! Ce vă reține?!”, le transmite Ciolacu liberalilor.

,,După ce PSD a anunțat că va impozita drastic TOATE pensiile speciale, am văzut cu toții un adevărat concurs de ­po­pulism din partea celorlalte partide care s-au înghesuit să depună tot felul de proiecte în Parlament. De departe, cei mai ipocriți sunt cei de la PNL care, după ce au mai mimat o dată că elimină pensiile speciale, acum se fac că le impozitează. IPOCRIȚILOR – aveți Guvern, aveți toate pârghiile ca să dați Ordonanță de Urgență! Ce vă reține?! De ce continuați să păcăliți oamenii?!”, afirmă liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu.

El consideră că premierul Ludovic Orban ar trebui să ia proiectul PSD privind impozitarea pensiilor speciale și să dea Ordonanță de urgență și apoi să dea banii la sănătate: ,,Să dea OUG și să o să o publice cât mai repede în Monitorul Oficial într-o formă corectă. Altfel, dacă mai ascultă de colegii săi înecați până la gât în incompetență, o să pățească exact precum Cîțu cu amânarea ratelor româ­nilor”, precizează liderul PSD.

4 Comentarii

  1. Oare cine au introdus pensiile speciale domnu’ Ciolacu?Aveti majoritate in parlament,oare de ce n-ati trecut legea?
    Repetati dupa refrenul ,,pnl a taiat pensii”,etc da’ vorbiti ca si cum din 2000 nici c-ati guvernat voi,nici c-ati facut atitea spitale regionale …asta ca sa vedem cine-i ipocritul ,iar pnl nu are oameni pregatitin sa guverneze mai nou
    alinuta se ocupa de puscariasi,sa-i traga la domiciliu…

  2. Ce tara frumoasa si puternica ar fi Romania daca ar exista si la noi impozitare progresiva ca in Occident.Despre cota unica/flat tax ce mai e zis? „Toti e hoti maica!”

  3. Adevăratele pensii speciale sunt ale: 1.Procurorilor și Judecătorilor(pe lângă ei zic bogdaproste și grefierii, arhivarii, IT-iștii, etc); 2. Tinerii pensionari din serviciile speciale, multe, vreo 7; 3. Polițiști, jandarmi, șefi și funcționari cu statut special din penitenciare; 4.Foști șefi de stat; 5. Foști diplomați(ambasadori, consuli, atașați);6. Personalul aviației civile(piloți, ingineri,tehnicieni și însoțitori de bord, personal navigant, controlori de trafic aerian); 7.Consilieri de conturi, auditori, Curtea de conturi); 8. Consilieri de integritate-ANI; 9. Funcționari AEP-Autoritatea Electorală Permanentă; 10 Funcționari publici parlamentari(consilieri, experți, referenți, personal administrativ). Nota Bene: senatorii și deputații nu sunt funcționari publici ci demnitari, ei nu au pensii speciale ci indemnizații. Indemnizații mai au: revoluționarii, foștii deținuți politici, scriitorii, ziariștii, sportivii, artiștii. Între pensii speciale și indemnizații sunt diferențe fiscale și de cuantum. De exemplu, indemnizația unui grefier cu 20 de ani vechime este mai mare decât indemnizația unui senator cu 20 de ani vechime(5 mandate!). Impozitarea este soluția legală. Dar primele 4 categorii sunt greu de învins pentru că ele, Statul Subteran) conduc de facto România, restul sunt elemente decorative din butaforia pseudo democrației. Dacă „grupurile acelea parlamentare, dle Ion, ar fi de capul lor și ar tăia toate pensiile speciale, tot ar rămâne cu pensii speciale parlamentarii europeni cu 2860 euro/mandat. Un Stolojan cu 3 mandate în PE mai cumulează și vreo 10 mii de dolari ca fost funcționar la Banca Mondială în timp ce dvs îi sorbiți scrâșnetul contra pensiilor speciale ale parlamentarilor… Ei, cum rămâne? Știm despre ce vorbim?

  4. Daca partidele ar dori cu adevarat sa impoziteze pensiile speciale, toate fiind obținute prin lobby politic facut de liderii grupurilor sociale interesate, da, intr-o luna, adica din mai, s-ar putea impozita corect pensiile!
    De ce ar trebui facuta in Parlament si nu prin ordonanta, dl Ciolacu stie foarte bine. Daca exista vointa politica nici Curtea nu va fi sesizata, dar ei, stau la colt si trag turta pe jarul incins ca sa-si rezolve de pe margine imaginea si evident sa-si erodeze adversarul ”incompetent”. Asta da ipocrizie domnilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker