luni, 30 noiembrie 2020

Renunțați să îi iertați pe ai voștri

 Adriana SĂFTOIU, deputat PNL

Am făcut greșeala să mă uit la listele partidelor pentru parlamentare, cu ceva mai multă atenție la colegii mei de partid, cu foarte puțină atenție la traseiști. Aici păcatul e vizbil chiar dacă e justificat ridicol de marele lider: orice vot e bun dacă te ajută să rămâi pe scaun.

Nu e nicio problemă că nu sunt eu acolo sau alți colegi care, din punct de vedere parlamentar, meritau măcar și un loc neeligibil. Și o spun cu toată îm­păcarea, chiar nimeni nu e atât de bun ca să fie regretat.

Dar să văd acolo parlamentari care ar putea fi premiați pentru chiul (si­gur, aveau grijă să nu lip­sească de la votul final, că acolo e o monitorizare mai exactă), persoane care, în particular, ar putea fi dră­guțe, dar la nivel de activitate parlamentară sunt nule, au practicat tăcerea ca mod de a se exprima, dar au știut să vorbească cu paltonul liderului, doar că asta nu e activitate parlamentară, e energie infinit disponibilă pentru a atârna de clanța care poate să îți deschidă ușa, nu îi poți asocia cu nici un proiect parlamentar, unii, cărora da­că le scoți din discurs imprecația, nu au nimic de spus, duc lipsă de argumente, adeseori de cultură minimală, dar pot să înșire platitudini până la epuizarea timpului, persoane care au adus combativitatea de stadion în Parlament, cărora le e mai familiară onomatopeia, cuvintele fiindu-le oareșicum străine, să îi vezi deschizând listele la Senat, la Camera Depu­taților, mă întreb: ori țara asta e pierdută, ori e un experiment ca să ne trezim.

Poate în următorii pa­tru ani ne trezim. Acum, vă asigur, votul e atât de viciat încât nu mai există niciun instrument de a sancționa așa bătaie de joc. Și dacă aveți chef de analiză, priviți cu atenție numele celor care rămân în dreptul localității voastre și întrebați-vă ce știți despre ei. Mulți se laudă că v-au reprezentat și, vai, vor continua să vă reprezinte, cel mai des prin activitate pe FB, de exemplu prin „share” la postările de partid. Cei mai mulți sunt puși în locuri sigu­re pe listă așa încât, și dacă votăm 10 la sută, ei tot vor fi acolo, mulțumiți că sunt miezul națiunii.

Cum să îi sancționăm? În primul rând, renunțați să îi iertați pe ai voștri. Fiți mult mai duri cu ai voștri decât cu adversarii. Altfel, nu mai avem nicio șansă.

loading...
error: Content is protected !!