Educație

Declarațiile pe propria răspundere pentru școala online creează controverse: „Profesorii se tem că vede lumea că nu fac orele cum trebuie” vs. „Chiar la Buzău am avut un cadru didactic de matematică căruia i s-au adus injurii în timpul orei”

O nouă dispută se naște în Învățământ între profesori și Ministerul Educației, pe de o parte, și elevi și părinți, pe de altă parte.

Ministerul Educației vrea ca părinții, elevii și profesorii să semneze declarații pe propria răspundere în care aceștia se obligă să nu înregistreze sau să dis- tribuie cursurile online.

În timp ce reprezentanții elevilor și ai părinților se opun acestui act unilateral pe motiv că ar nu ar avea valoare juridică și căaltele ar trebui să fie prioritățile ministerului, în condițiile în care tot mai multe școli trec în scena riul roșu, reprezentanții profesorilor consideră că declarațiile pe propria răspundere sunt absolut necesare atât timp cât învățământul online a venit la pachet cu probleme specifice, raportate inclusiv la Buzău.

Elevii: „Mulți dintre profesori chiar nu fac orele online”

Mai exact, Consiliul Național al Elevilor pretinde că o astfel de declarație semnată de părinți și elevi este redundantă, „practic semnând că ei se obligă să respecte legea”. Mai departe, Iulian Cristache, președintele Federația Naționale a Asociațiilor de Părinți, spune că „angajamentul, în forma actuală, nu are valoare juridică”. Elevii merg chiar mai departe și, prin vocea președintelui Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu, susține că mulți dintre profesori sunt conștienți că nu fac lucrurile așa cum ar trebui să fie făcute în timpul orelor online. „Mulți dintre ei chiar nu fac orele online. Ar trebui să moni-torizeze Ministerul Edu cației mai întâi dacă se fac orele online și să ia măsuri drastice atunci când profesorii refuză să predea on-line”, a spus Rareș Voicu pentru presa centrală.

„Legiuitorul nu avea de unde să știe că se va ajunge să facem școală online”

De cealaltă parte, Ion Dobre, reprezentantul celui mai important sindicat din învățământul buzoian, SÎP Buzău, crede că sunt absolut necesare declarațiile pe proprie răspundere pentru elevi, părinți și profesori, prin care aceștia se anga-jează că nu vor înregistra lecțiile și nu le vor distribui pe internet.

„Cadrele didactice așteptau un document ca acesta. Legea Educației oferă un grad de protecție profesorului la nivelul orelor desfășurate în clase, în sistem față în față, iar acest document nu face  altceva decât să prelungească această protecție a cadrelor didactice la nivelul orelor online. Este normal. Legiuitorul nu avea de unde să știe că se va ajunge să facem școală online, așa că nu a prevăzut în Legea Educației exact lucrul acesta”, a declarat pentru OPINIA Ion Dobre, liderul SÎP Buzău.

Iulian Cristache

Reprezentantul profesorilor buzoieni face  referire la articolul 272 din Legea Educației, referitor la dreptul la securitate al personalului didactic, care prevede că un cadru didactic nu poate fi perturbate în timpul desfășurării activității didactice de nicio au-toritate școlară sau publică și că „înregistrarea prin orice procedee a activității didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce”, fără a veni cu precizări exacte despre învățământul online.

„Se împrumută coduri, se fac semne obscene, o profesoară de matematică a primit injurii”

Rareș Voicu

„De ce este nevoie de o astfel de completare? Vă dau cazuri concrete înregistrate la noi la Buzău, cazuri care mi-au fost aduse la cunoștință de profesori,și care sunt convins că se întâmplă peste tot în țară.

Au fost cazuri în care elevii au dat de la unul la altul codurile și parolele de acces la orele online, astfel încât am avut profesori care s-au trezit cu persoane străine la orele online. Au existat semne obscene din partea elevilor sau a acestor persoane străine… Am avut la Buzău chiar un cadru di-dactic de matematică căreia i s-au adus injurii în timpul orei și nu a mai putut să își facă ora. Cred că cine nu înțelege legea, trebuie sărăspundă!”, a mai declarat Ion Dobre.

Ion Dobre

În ceea ce privește existența unor cadre didactice care se tem că vor fi înregistrate în timp ce dovedesc cât de nepregătite sunt, liderul SÎP Buzău spune că nu există pădure fără uscături, dar asta nu înseamnă că trebuie să punem toți profesorii în aceeași situație.

„Nu neg că și în învățământ, cum pot fi și în domeniul sănătății sau în alte domenii de activitate, pot exista angajați mai puțin pregătiți, dar de aici până la a acuza o întreagă breaslă e cale lungă. Părinții au posibilitatea să sesizeze abaterile profesorilor în ceea ce privește actul educațional. Problema este alta: când vine vorba despre învățământul on-line, autoritățile trebuie să-și facă dovada că profesorul a parcurs cursuri de formare profesională de specialitate”, a mai declarat Ion Dobre.

 

Amintim că legat de protejarea dreptului la imagine, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a lansat recent un apel public către Guvern, cerând, printre al-tele, modificarea legislației astfel încât să existe „sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online”.

 

Articole similare

error: Continut protejat!!