Economic

Reimaginarea diplomației în lumea post-COVID: o perspectivă indiană

Începem 2021, sperând să punem în urmă pandemia COVID-19. Deși fiecare societate a tratat-o ​​în mod unic, diplomația globală se va concentra totuși pe preocupări și pe lecții comune. O mare parte din aceasta se învârte în jurul naturii globalizării.

Generația noastră a fost condiționată să se gândească la asta în mare măsură în termeni economici. Sensul general este unul dintre comerț, finanțe, servicii, comunicare, tehnologie și mobilitate. Aceasta exprimă interdependența și interpenetrarea epocii noastre. Totuși, ceea ce COVID a scos la iveală a fost indivizibilitatea mai profundă a existenței noastre. Globalizarea reală este mai mult legată de pandemii, schimbări climatice și terorism. Ele trebuie să constituie nucleul deliberărilor diplomatice. După cum am văzut în 2020, avem de plătit un cost imens dacă ignorăm astfel de provocări.

În ciuda numeroaselor sale beneficii, lumea a cunoscut și reacții puternice ale globalizării. O mare parte din aceasta provine din beneficii inegale, între și în cadrul societăților. Prin urmare, regimurile și derogările care ignoră astfel de situații, sunt contestate. Trebuie să ne asigurăm că nu este vorba despre câștigători și învinși, ci despre cultivarea comunităților durabile de pretutindeni.

COVID-19 ne-a redefinit și înțelegerea asupra securității. Până acum, națiunile au gândit în mare măsură în termeni militari, de informații, economice și, probabil, culturale. Astăzi, nu numai că vor acorda o pondere mai mare securității sănătății, dar vor fi din ce în ce mai îngrijorați de lanțurile de aprovizionare de încredere și rezistente. Stresurile din epoca COVID-19 au scos la iveală fragilitatea situației noastre actuale. Sunt necesare motoare suplimentare de creștere pentru a elimina riscurile economiei globale, deoarece într-adevăr este mai multă transparență și viabilitate pe piață.

Instituțiile multilaterale nu au trecut cu bine de această experiență. În afară de controversele din jurul lor, nu a existat nici măcar pretenția unui răspuns colectiv la cea mai gravă criză globală din 1945. Aceasta este cauza unei introspecții serioase. Reformarea multilateralismului este esențială pentru crearea unor soluții eficiente.

Formarea unui răspuns solid la provocarea COVID-19 va domina diplomația globală în 2021. În felul său, India a dat un exemplu. Asta a făcut prin sfidarea profeților condamnării și crearea mijloacelor de sănătate pentru a minimiza rata mortalității și a maximiza rata de recuperare. O comparație internațională a acestor cifre își spune propria poveste. Nu doar atât, India a progresat și ca farmacie a lumii, furnizând medicamente în peste 150 de țări.

Pe măsură ce națiunea noastră se angajează într-un efort de vaccinare în masă, garanția prim-ministrului Narendra Modi referitoare la prețul accesibil al vaccinului si disponibilitatea acestuia către întreaga lume este deja pusă în aplicare. Primele loturi de vaccinuri Made in India au ajuns nu numai la vecinii noștri precum Bhutan, Maldive, Bangladesh, Nepal, Mauritius, Seychelles și Sri Lanka, ci și la parteneri mai îndepărtați, precum Brazilia și Maroc.

Alte provocări – cheie globale merită astăzi o atenție similară. Ca participant central la atingerea scopului acordului de la Paris, India a rămas fermă în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice. Obiectivele sale în materie de energie regenerabilă s-au înmulțit, reducerea globală a suprafeţelor împădurite a crescut, biodiversitatea s-a extins și accentul pe utilizarea apei a crescut. Practicile desfășurate acasă sunt acum aplicate parteneriatelor sale de dezvoltare din Africa și din alte părți. Spre exemplu, diplomația indiană este lider, inclusiv prin intermediul Alianței Internaționale Solare și a inițiativelor Coaliției pentru Infrastructuri Rezistente la Dezastre.

Provocarea de a combate și radicaliza terorismul și radicalizareaeste, de asemenea, una formidabilă. În calitate de societate supusă de mult timp la atacuri teroriste transfrontaliere, India a activat în sporirea conștientizării globale și încurajarea acțiunilor coordonate. Va fi un accent major în diplomația Indiei, ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate și în forumuri precum GAFI și G20.

Printre experiențele dobândite în urma luptei cu pandemia COVID-19, se numără și influența domeniului digital. Fie că a fost urmărirea contactelor sau furnizarea de sprijin financiar și alimentar, accentul digital al Indiei după 2014 a dat rezultate impresionante. Practica „munca de oriunde” a fost la fel de puternic îmbunătățită de COVID-19 ca și cea de „studiu de acasă”. Toate acestea vor contribui la extinderea setului de instrumente al programelor de dezvoltare ale Indiei în străinătate și vor ajuta la recuperarea multor parteneri.

În 2020 a avut loc, de asemenea, cel mai mare exercițiu de repatriere din istorie – întoarcerea acasă a mai mult de 4 milioane de indieni. Numai acest lucru scoate în evidență importanța mobilității în timpurile contemporane. Pe măsură ce producția inteligentă și cunoștințele prind rădăcini mai profunde, nevoia de încredere va crește cu siguranță. Facilitarea mișcării sale prin diplomație este de interes global.

Revenirea la normalitate în 2021 va însemna călătorii mai sigure, o sănătate mai bună, revigorare economică și servicii bazate pe domeniul digital. Ele vor fi exprimate în conversații noi și înțelegeri noi. Lumea după COVID-19 va fi mai multipolară, pluralistă și reechilibrată. Iar India, cu experiențele sale, va contribui la această schimbare.

Dr. S. Jaishankar este Ministrul Afacerilor Externe din India și autor al cărții „The India Way: Strategies for an Uncertain World”.

Opiniile exprimate în acest articol sunt ale scriitorului.

Articolul a fost publicat inițial pe https://www.newsweek.com/

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker