Economic

Reglementarea legala si tipurile de mostenire

Succesiunea se face dupa decesul persoanei.

Codul Civil este cel ce reglementeaza drepturi mostenitori

Mostenirea este de doua feluri:

• legala, atunci cand legea stabileste modul in care opereaza transmisiunea (ex: cine sunt mostenitorii, ce cote revin mostenitorilor etc.);
• testamentara, atunci cand defunctul stabileste, prin intermediul unui testament, modul in care opereaza transmisiunea (ex: cine sunt mostenitorii, ce cote revin acestora etc.).
Mai jos vom detalia fiecare tip de mostenire in parte.
Mostenirea legala
Mostenirea legala are loc in cazul in care persoana care a incetat din viata nu a lasat scris un testament ori in cazul in care testamentul nu este legal si nu a fost incheiat in una din formele de mai sus.

Care sunt mostenitorii legali?

• Sotul supravietuitor;
• Copiii defunctului si toti ceilalti urmasi ai acestora;
• Parinti si bunici ori strabunici, unde este cazul;
• Alte rude pana la gradul al patrulea, inclusiv.

Important de retinut este faptul ca toti acesti mostenitori nu se pot prezenta pur si simplu pentru a-si primi partea de mostenire deoarece exista o ordine de preferinta. In functie de aceasta ordine se stabileste care este prioritatea succesorilor si ce drepturi succesorale au.

Exista patru clase de mostenitori legali, dupa cum urmeaza:

• Clasa intai (descendenti) – copiii si copiii acestora, adica nepoti si stranepoti (au dreptul la mostenire atat copiii naturali, cat si cei adoptati).
• Clasa a doua (ascendenti si colaterali privilegiati) – mai exact, este vorba de parinti (ascendenti privilegiati) si de frati sau surori (colaterali privilegiati), inclusiv descendentii acestora, precum copii sau nepoti.
• Clasa a treia (ascendenti ordinari) – bunici, strabunici (pe linie materna sau paterna).
• Clasa a patra (colaterali ordinari) – mai exact, rudele pana la gradul al patrulea, precum matusi, unchi, veri primari sau fratii si surorile bunicilor.

Mostenirea testamentara

Aceasta se refera la mostenirea lasata prin intermediul unui testament, care a fost intocmit in prealabil de persoana care a incetat din viata. Testamentul este cel ce reglementeaza modul in care sunt impartite bunurile catre unul sau mai multi mostenitori (succesori).

Totusi, pentru ca un testament sa fie legal, acesta trebuie sa aiba una dintre urmatoarele forme:

• Testament olograf – documentul este scris de mana, semnat si datat de catre persoana care vrea sa lase testament (testator), insa, chiar daca este un document legal, acesta poate fi atacat in instanta de alti mostenitori. Motivele pot fi legate de lipsa de discernamant a testatorului sau falsitatea documentului.
• Testament notarial (autentic) – spre deosebire de testamentul olograf, acest document este mult mai sigur deoarece autenticitatea sa este validata in fata unui notar. Mai exact, testatorul ii dicteaza notarului continutul testamentului, in prezenta a doi martori. In plus, actul este pastrat in arhiva notariala, iar notarul are datoria de a se asigura ca testatorul se afla in deplinatatea facultatilor mintale si ca nu este incalcata nicio prevedere legala.

Ar mai fi de spus ca, in cazul in care sunt descoperite mai multe testamente, se va lua in calcul ultimul testament, chiar daca acesta nu a fost intocmit in fata notarului si este doar un testament olograf.

Cele doua feluri de mosteniri pot coexista sau nu.
Scapa de grijile legate de litigii de mostenire si transmite un drept succesoral unui tert primind rapid contravaloarea corecta!

Articole similare