Economic

Bunge Buzău, în topul firmelor din industria prelucrătoare

Pandemia de Covid-19 a afectat grav industria prelucrătoare, lucru care s-a văzut în numărul de angajați pe care aceasta i-a pierdut, peste 100.000 într-un an. Chiar dacă în anul 2021 alte industrii și-au mai revenit, în cazul cele prelucrătoare lucrurile nu stau foarte bine, industria pierzând anul trecut 85.393 de angajați. Nu doar numărul angajaților a scăzut în toată această perioadă ci, implicit, și numărul firmelor din industria prelucrătoare, în anul 2021, fiind în scădere cu 4.807 față de acum doi ani.

În Top 100 firme din industria prelucrătoare, după cifra de afaceri, se află Automobile-Dacia, Rompetrol Rafinare și Ford România, potrivit clasamentului realizat de Oficiul Național al Registrului Comerțului, transmis la solicitarea Economedia. Top 3 este puțin diferit față de clasamentul de anul trecut, când Ford România se afla pe locul 2, iar Rompetrol pe poziția a treia.

Clasamentul este condus de Automobile-Dacia, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 21 miliarde lei, un profit net de 498 milioane lei și un număr de 12.946 de angajați în 2021. Dacia a condus clasamentul în primele șase luni ale țării privind autoturismele noi înmatriculate, cu un număr de 16.189 de unități, fiind urmat apoi de Toyota și Ford. Industria auto se confruntă în continuare cu lipsa componentelor. Acest lucru este valabil în cazul Dacia, care a fost nevoită la începutul lunii iulie să oprească temporar producția timp de două zile, până pe 2 iulie, din cauza lipsei de semiconductori.

Pe locul doi în clasamentul ONRC se află Rompetrol, care a înregistrat anul trecut afaceri de 12,2 miliarde lei, un profit net de 92 milioane lei și avea 453 de angajați. Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63 la sută – direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7 la sută).

Pe podium se află și Ford România, care a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 11,5 miliarde lei, un profit net de 61 milioane lei și 5.893 de angajați anul trecut. În această lună a fost semnat acordul prin care Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, preia proprietatea fabricii Ford din Craiova. Prin acest acord, Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule şi motoare, către Ford Otosan, permiţând astfel companiei să-şi extindă operaţiunile la nivel internaţional. În paralel, Ford Otosan a anunţat vineri o investiţie de 490 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, care va fi implementată în următorii trei ani, pentru a sprijini lansarea următoarei generaţii a modelului Courier. Astfel, capacitatea totală de producţie a fabricii de la Craiova va creşte de la 250.000 vehicule/an la 272.000 de vehicule/an.

Cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde de lei, Bunge România ocupă locul 17 în topul firmelor prelucrătoare. Bunge deține o fabrică de biodiesel la Lehliu, una de ulei la Buzău și alte facilități la Iași și Traian. Fabrica de ulei din Buzău și-a început activitatea în anul 1976. În anul 2007, Bunge a cumpărat de la Agricover fabrica de ulei din Buzău, amplasată în sudul României, în inima regiunii producătoare de semințe de floarea soarelui. În fabrica din Buzău, Bunge realizează activitățile de procesare, rafinare și îmbuteliere pentru semințele de floarea-soarelui.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker