Economic

Reforma la Poștă, între „ștersul prafului” și presiunea sindicală. Care este situația la Buzău

Directorul General al Companiei Naționale Poșta Română a anunțat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă susținută la Craiova, planurile de viitor pentru compania pe care o conduce. Astfel, Valentin Ștefan a promis că în maxim doi ani Poșta Română va funcționa cu totul altfel decât până acum și că va fi mult mai modernă și mai competitivă.

Guvernul României a semnat un Memorandum prin care a trasat câteva direcţii pe care Poşta Română trebuie să le urmeze pentru a se redresa şi a se moderniza. În acest Memorandum este vorba despre investiţii de 46,2 milioane de euro, care vor avea patru direcţii importante: modernizarea flotei de autovehicule, dezvoltarea unei infrastructuri IT, construcţia de capacităţi sortare automată şi implementarea unui sistem de tip Enterprise Resource Planning. Pe termen scurt, Poşta Română vrea să crească salariile angajaţilor cu cele mai mici venituri, să modernizeze oficiile poştale, să micşoreze numărul angajaţilor din structura centrală şi să digitalizeze compania. „Poșta Română are nevoie de digitalizare pentru a le fi ușurată munca angajaților”, spune, la rândul său, Faustin Scântei, directorul Poștei Buzău, într-o declarație pentru OPINIA.

Ion Bogdan, liderul de sindicat al poștașilor buzoieni

De cealaltă parte, sindicaliștii din instituție susțin că actuala conducere dorește să îndrepte compania către restrângerea numărului punctelor de lucru cu prezență umană și automatizarea acestora, lucru care va conduce către diminuarea drastică a numărului de personal din rândul celor cu foarte mici șanse de a se integra în alte domenii profesionale. (Acest document, n.r.) indică în mod clar direcția în care se dorește să fie îndreptată Compania Națională Poșta Română, respectiv spre înjumătățirea numărului de personal, aruncarea pe drumuri a mii de oameni, în principal dintre cei cu foarte mici șanse de reintegrare profesională în alte domenii”, se precizează într-un comunicat de presă al Blocului Național Sindical, structură căreia îi este afiliat Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, pe care îl puteți citi AICI.

Directorul General al Poştei îşi propune ca anul acesta să fie montate 3.000 de cutii poştale digitale și 1.000 de calculatoare, echipamente de care și oficiile poștale din Buzău au nevoie. Dar, Valentin Ștefan a precizat și că este nevoie ca aceste echipamente să fie folosite, motiv pentru care este nevoie de o schimbare de mentalitate în companie, având în vedere că sunt angajați foarte vechi în companie.

„Este o provocare pe care trebuie să o luăm în calcul. Degeaba iei încă 1.000 de calculatoare dacă nu sunt folosite. Deci trebuie şi o schimbare de mentalitate în cadrul companiei, care necesită timp. Însă, angajaţii pe care îi avem au ţinut, totuşi, compania, zeci de ani, pe salarii mizere. Sunt angajaţi fideli, care au şi 30-40 de ani în cadrul companiei.Trebuie să gândim foarte bine cum vom face tranziţia de la o companie prăfuită la o companie modernă. Salariul nostru mediu este de 1.800 de lei. Avem aproape 17.000 de angajaţi care au salariu minim sau puţin peste salariul minim. În industrie, salariul mediu este undeva între 2.000 şi 2.400 de lei. Deci, trebuie să recuperăm diferenţa pentru a fi competitivi. De aceea, vom implementa şi un sistem de bonusare prin care angajaţii să îşi poată mări veniturile. Nu vreau să inventez nimic la Poşta Română, ci vreau ca lucrurile să fie făcute mai bine”, a mai spus directorul general al Poștei.

Faustin Scântei, directorul Poștei buzoiene

De exemplu, la Buzău, media de vârstă a angajaților depășește 50 de ani, acesta fiind și motivul pentru care numărul lor variază de la o lună la alta, în funcție de persoanele care se pensionează. În prezent, numărul persoanelor angajate în oficiile din Buzău variază între 530 și 540, potrivit directorului Faustin Scântei, care a mai precizat că în continuare este nevoie de personal la oficiile poștale din județul Buzău. Cât despre modul în care angajații s-ar descurca cu noua tehnologie, având în vedere că media de vârstă este înaintată, Scântei a ținut să precizeze că aceștia vor fi obligați să se adapteze noului mediu de lucru, pentru că digitalizarea le-ar ușura sarcinile pe care le-ar avea de îndeplinit.

Ce spun angajații

De cealaltă parte, angajații nu sunt mulțumiți de măsurile pe care directorul general vrea să le adopte, pentru că introducerea unei posibile automatizări va duce la pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă. „Un astfel de subiect care vizează, din estimările noastre, un număr uriaș de locuri de muncă din companie, ar trebui să aibă la bază evaluări, programe alternative pentru salariați (inclusiv reconversie și recalificare) și, nu în ultimul rând, măsuri dedicate celor ce își vor pierde locurile de muncă. Este obligatoriu ca un astfel de subiect să fie discutat în mod deschis, transparent, cu date și cifre pe masă. Nu vrem să fim puși în fața faptului împlinit și să decontăm lipsa de profesionalism a unora care vremelnic ocupă funcții de șefi!”, este mesajul transmis de departamentul de presă al Blocului Național Sindical
(BNS), structură căreia îi este afiliat sindicatul lucrătorilor din Poșta Română, care reprezintă interesele a 18.000 de salariați.

Mai mult, potrivit aceleiași surse, angajații din oficiile poștale nu sunt mulțumiți nici de salariile pe care le încasează lunar, întrucât pentru 17.000 dintre angajați, adică 80 la sută din totalul personalului, salariul net lunar este sub 1.700 lei, la limita traiului de subzistență și în condiții de muncă foarte grele și solicitante. Problema salariilor a fost ridicată și de către directorul general, Valentin Ștefan, care a subliniat că va implementa un sistem de bonusare prin care angajații își vor putea mări veniturile. Potrivit angajaților, aceste măriri de salarii ar fi doar „vorbe în vânt” prin care ar încerca să inducă în eroare salariații, „prin epistole către angajați cu promisiuni de îmbunătățire a condițiilor de muncă și de majorări salariale într-un procent incert și într-un viitor nesigur, știind bine că aceste promisiuni nu au nicio forță legală, atât timp cât nu sunt prinse într-un act negociat și semnat”.

 

Un comentariu

  1. Angajatii nemultumiti de salarii si conditii de munca pot „migra” la firmele concurente :Cargus , Fan Curier , GLS , etc.
    Managerii numiti politic sa aiba grija „cat baga mana” acum cand mai sunt inca pe functie! La anul se roteste guvernarea si vine PSD la butoane cu oamenii lui cu tot !

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker