Actualitate

Recensământul față în față a început la Buzău. Cât câștigă un recenzor

După două amânări înregistrate în aceeași săptămână din lipsa tabletelor care necesitau actualizare, luni, 6 iunie, la Buzău a început recensământul față în față. Recensământul Populației și Locuințelor își consumă, astfel, ultima etapă, cea a recenzării față în față, prin intermediul recenzorilor. Prima zi în care recenzorii au bătut la ușa persoanelor care nu s-au autorecenzat sau ale căror formulare nu au fost validate în etapa de autorecenzare ar fi trebuit să fie sâmbăta trecută, însă la Buzău recensământul față în față a început luni.

„Înarmați” cu tablete și cu legitimații, recenzorii vor bate la ușile celor care nu au completat formularele online. Autoritățile au creat un soft special, iar programul le va indica oamenilor adresele la care trebuie să ajungă. Fiecare recenzor se va ocupa de o anumită zonă, cu un număr limitat de străzi și blocuri.

La Buzău a început luni recensământul față în față în mai multe zone ale municipiului. De exemplu, începând cu ora 9.00, pe Strada Alexandru Marghiloman, de la numerele 212, până la 253 B, adică de la Poștă până la Bariera Brăilei, buzoienii au început să fie vizitați de către recenzori.  Pentru a furniza datele necesare este important ca un membru al familiei să fie acasă, astfel încât să poată oferi informațiile recenzorilor. De asemenea, recenzarea se poate face și la telefon.

Peste  20.000 de tablete sunt împărțite la nivelul tuturor județelor din România. Fiecare recenzor accesează tableta pe baza unei parole unice.

„Recomandăm populației să participe la recensământ și să răspundă la întrebările adresate de către recenzori. Vreau să adaug că în anumite localități încă se mai caută recenzori, iar cei care doresc se pot înscrie, pentru că suma pe care o pot primi nu este deloc una de neglijat, putând ajunge, în funcție de numărul de formulare, chiar și la 10.000 de lei de recenzor”, a precizat pentru știripesurse.ro, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

Recensământul Populației și Locuințelor se încheie pe data de 17 iulie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

Este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

Cât încasează un recenzor pentru chestionar

În București este deficit de recenzori, pentru că mulți refuză să meargă în zonele mai puțin sigure din Capitală. Cel mai rău stau sectoarele 2, 4 și 6. Totuși, autoritățile vor demara procesul cu cei pe care i-au angajat până acum. În Sectorul 3, recenzorii au mers pe teren să cunoască blocurile și străzile.

La Buzău sunt peste 400 de recenzori care s-au pregătit să meargă pe teren. Un recenzor poate câștiga până la 9.000 de lei net în această a doua parte a recensământului. Pentru un singur chestionar încasează 7 lei și câte 3,5 lei de membru de familie. Dacă adresele sunt dispersate, prețul crește.

Autoritățile recomandă buzoienilor să fie atenți la cine le bate la ușă. Recenzorii pot fi identificați ușor, pentru că poartă legitimație, iar numărul acesteia poate fi verificat în baza de date a primăriei de care aparține. De asemenea, recenzorii pot intra în casă doar cu acordul proprietarului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker