Actualitate

Școala circulară și Autostrada A7 aduc la Buzău cinci politicieni de top

Președintele României Klaus Iohannis, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, precum și miniștrii Lucian Romașcanu (Cultură) și Sorin Cîmpeanu (Educație), se vor afla astăzi la Buzău, pentru a participa la două evenimente diferite.

La ora 12.00, la Școala Gimnazială nr. 11 va fi prezentat proiectul școlii circulare, în timp ce, la ora 15.00, la Consiliul Județean, va avea loc semnarea primelor contracte de execuție de pe Autostrada A7 Ploiești-Buzău.

Președintele Klaus Iohannis va fi prezent, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Școala 11, într-o vizită care se înscrie în contextul Zilei Mondiale a Mediului și în cel al Zilei Învățătorului.

„Școala Gimnazială nr. 11 îmbină calitatea educației oferite elevilor cu componente specifice școlilor verzi. Clădirile unității de învățământ includ o serie de elemente de infrastructură școlară sustenabilă, fiind astfel un model pentru alte instituții de învățământ din România. Raportul Administrației Prezidențiale «Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile», axa verde a Proiectului România Educată, cuprinde numeroase măsuri pentru dezvoltarea unei infrastructuri și a unei culturi școlare sustenabile. Obiectivul general al raportului este ca școlile să devină exemple de bune practici în materie de sustenabilitate pentru a inspira elevii – ca viitori cetățeni activi – să adopte un comportament adecvat de protecție a mediului. Beneficiile unei infrastructuri educaționale «verzi» sunt multiple și generează o creștere a stării de bine a elevilor și a profesorilor, precum și o creștere a calității învățării. În plus, școlile eficiente energetic pot contribui substanțial la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la reducerea consumului de energie și, implicit, a cheltuielilor cu energia în unitățile școlare”, arată Administrația Prezidențială.

Cum a ajuns Școala 11 școală circulară

Cea mai mare şcoală din municipiul Buzău, Şcoala nr. 11, este prima unitate de învăţământ sută la sută; aici autorităţile locale au implementat, în ultimele luni, proiectul „şcoală circulară”. Noul concept implementat, în premieră naţională la Buzău, presupune utilizarea resurselor naturale şi reducerea pierderilor şi a costurilor. Concret, Şcoala nr. 11 va fi singura unitate unde apa meteorică va fi colectată şi reutilizată, energia electrică va fi produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deşeurile vor fi colectate selectiv.

În primul rând, este vorba despre amenajarea unui sistem de înmagazinare a apei meteorice pentru uz menajer şi a rezervei intangibile de apă de incendiu. Concret, apa folosită la toaletele elevilor este asigurată din rezerva strânsă din apa meteorică. Tot din acest bazin este asigurat şi necesarul de apă pe care unitatea trebuie să-l aibă şi să-l folosească în cazul producerii unui incendiu. De asemenea, tot cu apa meteorică colectată va fi irigată şi sera didactică, construită în ultimele luni, în cadrul acestui proiect, în curtea şcolii.

Întregul consum de energie al unităţii de învăţământ este asigurat de cantitatea de energie produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe clădire. În plus, cantitatea rămasă neconsumată într-o zi, sau într-o anumită perioadă de vacanţă sau în zilele în care şcoala este închisă va fi vândută.

În acelaşi timp, economia circulară produce zero deşeuri. Este un concept relativ nou şi descrie un circuit economic în care totul se încadrează în două categorii: fie este o componentă biodegradabilă, fie este o componentă cu sută la sută potenţial de reciclare. Întregul proiect a costat Primăria Buzău circa 200.000 de euro, iar dacă acesta se va dovedi avantajos va fi implementat în toate şcolile din municipiul Buzău.

Primele contracte pentru A7

La ora 15.00, la Consiliul Județean va avea loc semnarea primelor contracte de execuție a tronsonului Ploiești-Buzău din Autostrada A7. Vor fi prezenți președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, precum și ministrul Lucian Romașcau (Cultură), care este și președintele organizației județene a Partidului Social Democrat.

Pe Lotul 1 Dumbrava-Mizil, câștigător al licitației a fost desemnat Asocierea Impresa Pizzarotti & C.S.p.A. – Pizzarotti S.A. – Retter Project Management SRL. Lotul are o lungime de 21 km, iar constructorul va avea 20 de luni la dispoziție pentru execuția lucrărilor, care includ construcția unui număr de 14 poduri și a unui pasaj de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de aproximativ o jumătate de kilometru. La finalul lucrărilor, garanția va fi de 10 ani.

În ceea ce privește Lotul 2 Mizil-Pietroasele, cu o lungime de 28,35 kilometri, acesta va fi executat de asocierea româno-bulgară Coni – Trace. Contractul, în valoare de 1,25 miliarde de lei fără TVA, prevede inclusiv construcția a 20 de poduri, și va trebui dus la bun sfârșit în 20 de luni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker