Deşi se află de ceva timp pe picior de plecare din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor către Partidul Mişcarea Popu­lară, parlamentarii migratori Adrian Mocanu şi Dorin Bădulescu trag în continuare sfori pentru a-şi răsplăti apropiaţii politici cu diverse funcţii. Totul în numele ALDE şi al tranzacţionării voturilor din Parlament în favoarea Partidului Naţional Liberal, cu ocazia moţiunii de cenzură care a condus la căderea guvernului Dăncilă şi cu ocazia învestirii guvernului Orban I.

Astfel, a venit rândul consilierului local Silviu Roşioru, cel care l-a însoţit pe Adrian Mocanu pe traseul din ultimii patru ani (PSRo-PMP-ALDE) şi căruia, până de curând nu-i fusese răsplătită fidelitatea. În ciuda promisiunilor, Mocanu nu a izbutit să îl propulseze viceprimar şi nici nu îl va susţine pentru a candida pentru cel mai înalt fotoliu din Palatul Comunal la alegerile locale din acest an. În schimb, acesta a reuşit să obţină pentru fiica lui Roşioru, actriţa Mara Roşioru, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” un post la Institutul Cultural Român, pe care tânăra buzoiancă l-a ocupat fără concurs.

O anchetă publicată de cotidianul „Libertatea” arată modul în care Institutul Cultural Român (ICR) a devenit o instituţie în care sunt angajate diverse persoane propulsate politic, inclusiv prin metoda promovării în posturi-cheie a unor oameni respinşi la concursurile organizate de instituţie, care au ocupat apoi respectivele posturi prin detaşare, evitând traseul profesional clasic.

Astfel, scrie „Libertatea”, la cabinetul preşedintelui interimar al ICR, Mirel Taloş, se poate întâlni un caz clasic de nepotism: fostul şofer al lui Mirel Taloş, Ionel Bogdănel Tănase, care între timp a fost avansat pe postul de şef secretariat la cabinetul preşedintelui, şi-a adus şi fiica vitregă angajată în institut.

De asemenea, în decembrie 2016, Mirela Rozica Olteanu a fost respinsă la concursul organizat de ICR pentru ocuparea postului de expert gradul I în cadrul Direcţiei Comunicare şi IT, cu media 68,16. Cu toate acestea, Olteanu s-a întors în ICR trei ani mai târziu, în februarie 2019, prin detaşare. Apoi a devenit directorul departamentului, în ciuda faptului că postul respectiv avea deja un titular.

Actualul director al Centrului Naţional al Cărţii, Andrei Novac, ocupă această funcţie de conducere deşi în anul 2016 a picat concursul organizat de ICR pentru ocuparea unui post de expert gradul I în cadrul aceluiaşi departament, cu media 88,50. El a devenit şef în anul 2018, graţie bunăvoinţei fostei preşedinte ICR, Liliana Ţuroiu, tot cu ajutorul pârghiei numită detaşare.

Detaşată de la agenţia fostului soţ, şefa Serviciului Marile Programe, Daniela Şoros, a folosit şi ea aceeaşi reţetă pentru ascensiunea profesională. În decembrie 2016 a concurat singură pentru postul de expert gradul I pentru Biroul Cercetare, Analiză şi Strategie şi a luat nota 36,00 din 100 puncte. A ajuns în ICR prin detaşare de la „Romania Global News”, o agenţie de ştiri controlată de fostul soţ. În ciuda calificativului mic, Liliana Ţuroiu a pus-o director în aprilie 2017 şi i-a dat în administrare cel mai important proiect al ICR din ultimii ani, Europalia.

„La Direcţia Relaţii Internaţionale, o găsim pe Ana Maria Stănescu, angajată tot fără concurs, pe post de director. Ea este soţia lui Robert Iulian Stănescu, apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice. Ultima şi cea mai răsunătoare angajare la ICR este Mara Roşioru, fiica unui consilier local din Buzău, susţinut de ALDE, Silviu Roşioru. În viaţa publică, ea a devenit populară prin relaţia sentimentală pe care a avut-o cu cântăreţul UDDI. Roşioru a venit în ICR drept consilier al preşedintelui Mirel Taloş. Conform paginii personale de Facebook, Mara Roşioru a absolvit <Artele spectacolului – Actorie> la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică <Ion Luca Caragiale> din Bucureşti”, scrie „Libertatea”.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Ipocriti Mocanu si ceilalti de la PNL si PMP ei criticau pe PSD ca au pus cunostiintele pe functii si ei fac la fel RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE traseistule

  2. las’ sa plateasca prostii toate sinecurile,din fericire m-am carat,cam astia-s politicienii toti,la Buzau in administratie
    e jale…da’ obrazu’ subtire…

Comments are closed.