Actualitate

Puștiul-fenomen! Buzoianul cu 10 la Evaluare care este pilot campion de curse și pianist premiat

Sebastian Toma este unul dintre cei 15 elevi buzoieni care au obținut media 10 la Evaluarea Națională. În plus, absolventul Școlii nr. 1 a avut media 10 pe tot parcursul anilor de gimnaziu, fiind unul dintre șefii de promoție de anul acesta, iar performanțele lui nu se opresc aici.

Povestea lui Sebastian este pur și simplu fascinantă. Dincolo de școală, puștiul de 14 ani este un pilot de curse cu multiple premii naționale și un pianist pentru care premiul II a fost până acum cea mai slabă distincție. De asemenea, spune că știe trei limbi străine: engleză, germană și franceză, și se mândrește că cel mai bine se pricepe la engleză, pe care o aprofundează cu mama lui acasă, aceasta fiind profesoară de Engleză.

Sebastian are o capacitate de concentrare și atenție distributivă ieșite din comun. De multe ori, povestește tatăl său, are deschise pe masă caietele și cărțile și în timp ce își face temele reușește să fie atent și la smartphone, pe care urmărește o cursă de Formula 1. Asta pentru că marea sa pasiune este Formula 1 și visează ca într-o zi să poată pilota un monopost precum cele pe care le urmărește la tv.

Campion fără kart și fără pistă de antrenament: „Merg direct la competiții cu o zi înainte și mă antrenez acolo” 

De-a dreptul impresionant este că buzoianul a reușit să urce de atâtea ori pe podium la concursurile naționale de karting în condițiile în care la Palatul Copiilor Buzău, unde ia cursuri, nu mai există de mult un kart la categoria lui și nici o pistă unde să se antreneze.

La Buzău copiii fac antrenamente pe simulator, fac practică, învățând să demonteze motorul, dar când vine vorba de pilotat nu au o pistă. Se mai dau într-o fostă curte a unei Dacia Service sau la Rm. Sărat pe o mini-pistă de karting.

„Am început să practic karting pe la 7 ani, la Palatul Copiilor. La început îmi era foarte frică de karturi… Nu eram prea pasionat de sportul ăsta, dar tata m-a tot dus la Palatul Copiilor și a început să îmi placă. Din păcate, în Buzău nu am unde să mă antrenez, așa că merg direct la competiții cu o zi înai­nte și mă antrenez acolo. La Palatul Copiilor mai sunt trei karturi, pentru trei categorii diferite (n.r., diferă mărimea șasiului și puterea motorului, în funcție de vârsta pilotului), dar de la 12 ani nu am mai avut kart pentru categoria mea. Prima dată am împrumutat de la cineva unul, apoi mi-au cumpărat părinții kartul meu; unul second-hand. Învățam să conducem pe circuit în Bacău, Târgul Secuiesc și mai mergeam și la București, dar acolo circuitul nu e așa de bun și taxele sunt foarte mari”, povestește Sebastian Toma.

Campionatul național de karting școlar începe în luna mai și se termină în octombrie, având șase etape anuale. Acum campionatul este suspendat din cauza pandemiei. La celălalt campionat, organizat de Federația Română de Karting, Sebi nu poate participa din cauza kartului său; motorul acestuia nu este compatibil cu respectiva competiție. „Dacă aveam motorul potrivit, și weeke-ndul ăsta eram la cursă!”, spune Sebastian.

„Anul trecut, cinci din șase etape am avut ghinion cu motorul kartului, care este unul prea vechi”

Când vine vorba despre premii, buzoianul se fâstâcește puțin și spune cu jumătate de gură că nu are un kart prea bun. De fapt, kartul lui se strică cam des, dar pentru o familie obișnuită posibilitatea de a achiziționa unul mai bun este aproape zero, ținând cont de costurile pe care le presupune sportul acesta.

„Am reușit să urc de câteva ori pe podium, dar în ultimul an nu prea am mai reușit, pentru că am avut ghinioane. Anul trecut, cinci din șase etape am avut ghinion cu motorul kartului meu, care este unul prea vechi. Mi-ar trebui unul nou…”, spune Sebastian.

Tatăl lui a mai încercat să găsească sponsori, a obținut sprijin din partea a două firme, dar pentru marea performanță este nevoie de mai mult.

„Am avea nevoie de un sponsor…”   

„Dacă nu ar avea atâtea probleme tehnice și ne-am permite să avem kart bun și bine pus la punct, garantat este un pilot de podium la categoria sa. Dar pentru asta am avea nevoie de un sponsor. Un kart bun, second hand, la categoria lui actuală, KF Junior, costă de la 2.500 euro în sus. Unul nou ajunge pe la vreo 9.000 de euro. Ai nevoie de un motor bun și de un mecanic bun, pentru că la momentul actual kartingul e foarte complicat, sunt foarte multe setări la motor. Dacă se schimbă temperatura cu două grade, se schimbă setările la carburator. De aceea este nevoie de un mecanic bun care să seteze și să întrețină motorul kartului. O altă problemă este că nu se poate antrena suficient. Sunt taxe foarte mari… Un antrenament înseamnă cauciucuri schimbate, uzura motorului… O zi la pistă înseamnă un set de cauciucuri: 185 de euro. Apoi, după două etape, motorul trebuie desfăcut de un profesionist, să schimbe pistonul, să îl întrețină… Mâna de lucru înseamnă 200 de euro, plus banii pe piese. Adică ne antrenăm și noi câte puțin pentru că nu ne permitem mai mult. O etapă normală de karting, fără probleme grave, la clasa lui competițională, necesită cel puțin 2.500 de lei, dar după două etape trebuie să mai adaugi 1.500 lei revizia motorului”, spune tatăl lui Sebastian, Iulian Toma.

Întrebat cu ce l-a ajutat kartingul până acum, puștiul spune că de când practică sportul acesta a început să fie mai atent, mai disciplinat, i s-au îmbunătățit reflexele iar gândirea îi este mai rapidă. Dacă kartingul îi dă adrenalină, cealaltă pasiune a sa, pianul, îl liniștește.

„La pian am luat premii și la categoria <patru mâini>” 

„Lecțiile de pian le-am început la 6 ani, cu un an ­înainte de a merge la karturi. Pe parcursul anilor am avansat, am mers la foarte multe concursuri. Dintre toate concursurile la care am participat, la câteva am luat locul II, la restul locul I. Cred că cel mai important premiu la un concurs de pian a fost Premiul I Special de excelență, obținut la festivalul național <Iulia Hasdeu> în 2016. Am luat premii și la categoria <patru mâini>, adică doi pianiști în duet la același pian. Am cântat alături de o colegă din școală, Mara Nicolae. Chiar dacă în competiții cânt muzică clasică, îmi place altă muzică. De exemplu, am învățat singur să cânt la pian piesa lui Smiley, <Vals> și <Cheap Thrills>”, declară Sebastian.

Anul acesta, în clasa a VIII-a, nu a repetat prea mult la pian pentru că s-a concentrat pe învățat pentru Evaluarea Națională, dar în clasa a IX-a și-a propus să reia din nou studiul intens. Inevitabil te întrebi cum a reușit să își împartă timpul între atâtea activități și să reușească să fie atât de bun la școală; (de când se știe a luat doar un 6 și un 7, în rest doar note de 9 și 10!

„Programul meu zilnic? Dimineața învățam și dacă terminam mai repede și mai aveam timp, până să plec la școală mă duceam la pian și repetam. După ce reveneam de la școală îmi făceam temele și dacă mai aveam timp, mai repetam la pian și stăteam la calculator. La karting mergeam în weekend, dar pentru că trebuia să merg și vinerea, îmi făceam temele de miercuri sau joi să nu rămân în urmă cu școala”, spune Sebastian.

L-am întrebat pe care din cele două pasiuni le-ar transforma în profesii dacă ar fi posibil. Ce și-ar dori, să fie un muzician apreciat sau un pilot profesionist de curse?

„Nu mi-am propus să fac o profesie din a cânta la pian, dar nu voi renunța niciodată la pian. Atunci când cânt la pian simt că mă relaxez. Mi-ar plăcea să încerc să cânt într-o trupă, să fim pe o scenă și să mă vadă lumea… În schimb, dacă aș avea posibilitatea, aș vrea sigur să fac o profesie din pasiunea de a pilota kartul. Mi-ar place să fiu pilot de Formula 1. De mai bine de un an urmăresc toate cursele de Formula 1, toate detaliile. Am doi piloți preferați: Charles Leclerc de la Ferrari și Carlos Sainz de la McLaren”, a declarat Sebastian Toma.

Premii mai importante obținute la Karting:

Locul I – Concursul interjudețean de Karting Școlar 2016

Locul III – Concursul Național de Karting Școlar “Micul Pilot”, etapa IV 2017

Locul II – Concursul Național de Karting Școlar “Micul Pilot”, etapa I 2018

Locul II – Concursul National de Karting Școlar “Micul Pilot”, etapa VI 2018

Locul I – Concursul interjudetean de Karting Școlar “Micul Pilot” 2018

Locul III – Concursul Național de Karting Școlar “Micul Pilot”, etapa I 2019

Premii mai importante obținute la pian:

Premiul I – Festivalul artistic Interjudețean “Florile copiilor râmniceni” 2019

Premiul I – Concursul Interjudețean “Florile cântecului buzoian” 2018

Premiul I – Concursul Interjudețean “Noelia Prisecaru”2018

Premiul II – Concursul național “Margareta Sterian” 2018

Premiul I – Concursul Interjudețean Pian la patru mâini “Noelia Prisecaru”2017

Premiul II – Concursul Interjudețean “Noelia Prisecaru”2017

Premiul I Special de excelență :  Festival – concurs national de interpretare pianistică “Iulia Hasdeu” 2016

Premiul II – Concursul Interjudețean “Noelia Prisecaru”2016

Premiul I – Concursul Interjudețean “Noelia Prisecaru”2015

Premiul I – Festival – concurs național de interpretare pianistică “Iulia Hasdeu” 2015

Premiul I – Festival – concurs național de interpretare pianistică, pian la patru mâini “Iulia Hasdeu” 2016

Premiul I – Special:  Festival – concurs internațional de “Paul Polidor” 2014

Premiul Special de excelenta :  Festivalul național Prietenii muzicii/ Pro piano România 2013.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker