Economic

Proiect pilot de monitorizare meteo a culturilor fermierilor buzoieni

Fiecare fermier buzoian ar putea avea în scurt timp  propriul sistem de avertizare meteo pentru un mai mare control asupra  culturilor înfiinţate şi pentru a lua decizii în timp real în vederea protejării lor de intemperii. Nu vor putea fi protejate culturile de vijelii şi furtuni, dar se va şti cu siguranţă mai bine care este momentul înfiinţării culturii, care este umiditatea din sol şi câtă apă le trebuie plantelor, dacă  există riscul unui îngheţ etc.

Vestea posibilităţii de utilizare a unor astfel de sisteme de avertizare meteo la Buzău o dă directorul Direcţiei Agricole tuturor fermierilor interesaţi să desfăşoare o agricultură mai profitabilă, cu decizii pe baze ştiinţifice şi nu la întâmplare. La momentul acesta este vorba despre un proiect pilot de implementare a acestei „Staţii agro-meteorologice”, care dispune de senzori integraţi care, în funcţie de cerinţele utilizatorului, ar putea măsura viteza vântului, direcţia vântului, temperatura, umiditatea relativă, precipitaţiile (ploaia) şi radiaţia solară.

„Avem un proiect pe care îl implementăm pentru fermieri. Este un proiect realizat de  Direcţia Agricolă şi o firmă buzoiană de specialitate, de IT, prin care vom pune la punct un sistem de monitorizare a vremii (meteo), a temperaturii, umidităţii din aer şi din sol, cu avertizări, care poate fi instalată şi pe telefonul mobil”, spune directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

O astfel de staţie ar putea fi utilizată de fiecare fermier care doreşte să ia decizii corecte în legătură cu suprafeţele cultivate pentru a le proteja de îngheţ, de a le înfiinţa la momentul potrivit, de a le aplica irigaţii în funcţie cu nivelul de umiditate din sol etc., fiind un sistem potrivit atât pentru cultivatorii de grâu, porumb, floarea-soarelui etc., dar şi pentru legumicultorii care desfăşoară agricultură în spaţii închise.

„Vrem să venim şi în sprijinul celor care înfiinţează cultură mare, dar şi a celor cu spaţii acoperite de tip solar”, precizează Florea, care explică faptul că proiectul  pilot implică şi ceva costuri, care au fost asumate de firma buzoiană parteneră.

„Vom face un proiect pilot şi vom instala staţia  la 10 kilometri de oraş;  nu am stabilit încă locaţia, pentru că trebuie să fie  una sigură. Are panou solar de la care se încarcă automat şi furnizează date la distanţă prin unde. Ea nu necesită întreţinere. Cinci ani de zile funcţionează fără mentenanţă. La sediul Direcţiei Agricole vor fi monitorizate datele în timp real, lucru care ar putea fi făcut de orice fermier care poate afla în timp real datele climaterice din zona în care se află înfiinţată cultura lui”, a explicat directorul Direcţiei Agricole care sunt primii paşi în realizarea acestui proiect pilot.

Datele colectate de Direcţia Agricolă în proiectul pilot vor fi pe zone limitate, însă fiecare fermier care va utiliza un astfel de sistem va colecta date la nivel de fermă sau pe zona unde îşi are el culturile. Un astfel de sistem ar putea deveni viabil în circa 35-46 de zile, spune directorul Direcţiei Agricole, care explică şi faptul că, pe lângă datele meteo, un astfel de sistem IT ar putea oferi informaţii şi despre utilajele agricole pe care le are pe teren. Spre exemplu, ­mo­nitorizarea se poate face în timp real şi pe tractoare, cu afişaj cu transmiterea consumului pe hectar. Tractorul ar putea fi localizat pe ce tarla se află, spre exemplu.

Este un proiect care poate funcţiona la nivel de fermă, cu costuri foarte uşor suportabile.

„Anul acesta au fost probleme cu temperaturile acelea de minus 3-4 grade în aprilie. Dacă fermierii aveau temperatura corectă a solului – la adâncimea de 3-5 centimetri a solului trebuie să avem temperatura de 6 grade-, ar fi putut stabili corect data la care  puteau semăna culturile. În absenţa unui astfel de dispozitiv, nu se ştie clar dacă este sau nu momentul să înfiinţezi o cultură. Anul acesta au fost probleme cu răsărirea seminţelor, mai ales la porumb. Unii au semănat mai devreme şi au venit acele temperaturi prea mici şi nu a germinat bine sămânţa. Şi toţi parametri aceştia luaţi în calcul pot stabili mult mai bine calendarul de activitate. Dacă montăm şi cameră video, putem depista multe boli la grâu, dacă acolo avem grâu, şi în mediu protejat, la fel”, spune directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker