Actualitate

Procurorii, obligaţi de instanţă să cerceteze şmecheriile cu terenuri de la Vâlcelele

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Sărat au fost obligaţi de instanţă să continue urmărirea penală în cazul terenurilor rătăcite la Vâlcelele. Decizia Judecătoriei Rm. Sărat a venit luni, astfel că toţi cei care s-au aflat, într-un fel sau altul, la cârma autorităţii locale, şi au acţio­nat în detrimentul unor localnici care îşi cereau drepturile de proprietate, favorizând însă persoane interesate, vor răspunde în faţa legii într-un fel sau altul. Între timp, lista cu cei pe care reprezentanţii Prefecturii îi vor traşi la răspundere a ajuns la 18 persoane cu calitate de intimat în acest dosar. Este vorba despre actualul primar al comunei, viceprimarul, secretarul, fostul primar, acum consilier local, un fost director al Direcţiei Silvice, actualmente şef de ocol silvic, un jurist al Direcţiei Silvice, precum şi mai mulţi fermieri, admi­nistratori de societăţi ori persoane fizice autorizate în domeniul agricol. ,,Res­pinge cererea de scoatere din cauză a numitului Mocanu Dumitru. Respinge cererea de scoatere din cauză a numitului Boaru Cătălin Liviu. Respinge cererea de scoatere din cauză a numitului (…). Respinge excepţia nelegalitătii sesizării instanţei. Respinge excepţia nelegalităţii administrării probelor. Respinge excepţia nelegalităţii efectuării actelor de urmărire penală. În baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală admite plângerea petentei Instituţia Prefectului – Judeţul Buzău cu sediul în mun. Buzău, bd. Nicolae Bălcescu nr. 48, împotriva Ordonanţei de clasare din 02.10.2018 pronunţată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat în dosar 1721/P/2017 şi implicit împotriva Ordonanţei din 30.10.2018 de respingere a plângerii împotriva solutiei pronuntată de Prim – procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat în dosar 28/II/2/2018 cu referire la dosarul penal nr. 1721/P/2017. Desfiinţează soluţia atacată (Ordonanţa de clasare din 02.10.2018 pronunţată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat în dosar 1721/P/2017 şi implicit Ordonanţa din 30.10.2018 de respingere a plângerii împotriva soluţiei pronunţată de Prim – procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat în dosar 28/II/2/2018 cu referire la dosarul penal nr. 1721/P/2017). Trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală. Definitivă”, se precizează în soluţia instanţei.

Reamintim că 18 persoane dintre cele care au făcut parte de-a lungul timpului din Comisia Locală de Fond Funciar Vâlcelele s-ar face părtaşe la ilegalităţile cu terenuri de pe raza comunei, săvârşite timp de 15 ani. Dumitru Spiţă, Nicu Bardaş, George Spiţă, Nicu Smochină, Dumitru Vîlcu, Niţă Botea, Paraschiv Surdu, Daniel Holban, Georgeta Penciu, Liviu Bărăgan, Aurel Stănciuc sunt o parte dintre cei care, pe parcursul a 15 ani, ar fi fost părtaşi la ilegalităţile cu terenuri de pe raza comunei Vâlcelele. Primii patru sunt actualul primar al comunei, viceprimarul, secretarul, fostul primar şi actual consilier local. Un fost director al Direcţiei Silvice, actualmente şef de ocol silvic, Aurel Stănciuc, şi mai mulţi fermieri, administratori de societăţi ori persoane fizice autorizate în domeniul agricol, unul dintre ei fiind candidat la primărie la alegerile din 2016 din partea UNPR, Liviu Bărăgan, se numără printre cei despre care responsabilii Prefecturii Buzău spun că nu sunt străini de împărţirea discreţionară a terenurilor comunei Vâlcelele în scop personal.

Reprezentanţii Prefecturii îi consideră respon­sabili pe membrii Comisiei locale de fond funciar ­Vâ­lcelele de crearea unui prejudiciu de aproape 3 miliarde lei vechi pentru refuzul punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti de reconstituire a deptului de proprietate pentru o suprafaţă de 40 hectare de teren, în cazul mediatizat drept ,,Paraschiva Marius”.

De ce a ,,întârziat” lista

Funcţionarii Primăriei Vâlcelele au ,,încercat”, timp de patru luni, să identifice componenţa Comisiei locale de fond funciar care a funcţionat din 2002 până în 2017, perioadă în care terenurile comunei au fost împărţite fără un temei legal, în timp ce instanţele de judecată şi Comisia judeţeană de fond funciar au fost induse în eroare, aflând că nu există fizic suprafeţe pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Lista cu membrii comisiei trebuia transmisă încă din 5 martie 2019 Judecătoriei Râmnicu Sărat, acolo unde se judecă contestaţia Instituţiei Prefectului la soluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat de neurmărire /netrimitere în judecată, dispusă în luna octombrie 2018, faţă de reprezentanţii comisiei locale Vâlcelele şi de alte persoane pe care reprezentanţii Prefecturii îi consideră vinovaţi de împărţirea discreţionară a terenurilor.  Judecătorul de caz a decis ca toţi membrii comisiei locale din această perioadă de 15 ani să fie chemaţi să dea explicaţii în faţa instanţei, iar procurorul de şedinţă a fost de acord. Cum de la primăria Vâlcelele lista s-a lăsat aşteptată, tot reprezentanţii Instituţiei Prefectului au făcut lumină în acest caz.

,,Paraschiva Marius” este unul dintre cazurile care i-au ţinut ocupaţi pe juriştii Prefecturii ani de zile. Timp de 15 ani, membrii Comisiei Locale de Fond Funciar au ascuns şi Comisiei Judeţene de Fond Funciar şi instanţelor de judecată faptul că există teren disponibil în rezerva comisiei locale pentru retrocedare în fizic către Paraschiva Marius, căreia Instituţia Prefectului a fost obligată, în 2016, de instanţă, să-i plătească despăgubiri de aproape 300.000 de lei tocmai pentru întârzierea punerii în posesie. Suprafaţa de 40 de hectare de teren arabil necesară punerii în posesie a fost identificată în 2017 în rezerva comunei Vâlcelele, urmare diligenţelor depuse, ulterior sancţionării Comisiei Judeţene de Fond Funciar şi validării propririi asupra conturilor Prefecturii, astfel că s-a emis titlul de proprietate. În urma verificărilor efectuate de reprezentanţii Prefecturii, s-a constatat că terenul pe care s-a făcut retrocedarea nu avea proprietari din 1991 şi a fost stăpânit de aceeaşi persoană sau grup de persoane care a(u) şi încasat subvenţii de la APIA din 2007 până în 2018, inclusiv după punerea în posesie a petentei Paraschiva Marius, fapt dovedit prin cele trei adrese primite de Instituţia Prefectului de la APIA Buzău. Toate aceste aspecte au fost aduse în atenţia procurorilor. Procurorul de caz şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat au concluzionat însă că faptele s-au prescris şi au respins sesizarea Instituţiei Prefectului împotriva membrilor Comisiei locale de fond funciar Vâlcelele, motiv pentru care împotriva ordonanţei de respingere a fost formulată plângere la Judecătoria Râmnicu Sărat.

Vizaţi de acuzaţii în dosar sunt atât fostul primar al comunei, Nicu Smochină, în prezent consilier local, dar şi foştii membri ai Comisiei locale Vâlcelele, precum şi un arendaş din zonă. Printre intimaţi apar acum şi actualii aleşi de la vârful Primăriei Vâlcelele, dar şi secretarul comunei. La mijloc este vorba chiar despre suma de 280.780 lei, plătită de Prefectură în contul unei sentinţe civile a Judecătoriei Râmnicu Sărat din 2009, constituită ca prejudiciu la bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi, implicit, al Statului Român.

Decizie judecătorească ignorată şapte ani

În 2009, petenta Paraschiva Marius obţinea în instanţă o decizie de punere în  posesie cu 40 de hectare de teren la Boldu. Ani la rând, responsabilitatea punerii în legalitate a fost pasată de la o instituţie la alta, de la un factor responsabil la altul, astfel că femeia a deschis proces după proces, atât Comisiei Judeţene de stabilire a dreptului de proprietate de pe lângă Prefectura Buzău, cât şi Primăriei Boldu şi Comisiei locale de fond funciar care, în lipsa terenului respectiv pe raza acestei comune, a propus în 2016 împroprietărirea petentului cu pământ pe raza comunei Vâlcelele.

În noiembrie, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a validat, la propunerea Comisiei locale de fond funciar Boldu, anexa nr. 2 pentru titularul Paraschiva Marius cu suprafaţa de 40 de hectare, decizând transferul anexei respective către Comisia locală de fond funciar Vâlcelele. Lucrurile au fost destul de încurcate în acest caz, astfel că petenta a cerut unui executor poprirea conturilor Comisiei Judeţene şi a Instituţiei Prefectului ca terţ poprit pentru sumele datorate sau care urmau a fi datorate în temeiul unor raporturi juridice existente, debitoarei Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, până la concurenţa sumei totale de 280.780 lei. Banii au fost daţi, până la urmă, apoi s-a căutat vinovatul pentru întârzierea care a lăsat statul fără aproape trei miliarde de lei vechi.

Atenţia s-a îndreptat către Comisia locală de fond funciar Vâlcelele, despre care se bănuia că nu ar fi deloc străină de tergiversarea executării unor decizii judecătoreşti pe fond funciar. După identificarea vinovaţilor, Instituţia Prefectului a înaintat plângere penală pentru nepunerea la dispoziţie a terenului care, potrivit inventarierii din 2012, s-a dovedit a fi liber şi nepus în posesie solicitanţilor de drept. Mai mult, decidenţii Prefecturii au vrut să afle cine a încasat subvenţii pentru aceste suprafeţe de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, iar documentele au ajuns de asemenea în atenţia procurorilor.

Un comentariu

  1. Foarte bine. Dar fără să fie obligați de vreo instanță nu pot investiga domnii procurori și cum au dobândit unii terenuri în municipiul Buzău, inclusiv prin „retrocedarea” drumului public din spatele benzinăriei și din fața Poliției Locale?!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker