duminică, 24 ianuarie 2021

Primarul Constantin Toma, ales președinte executiv al Asociației Municipiilor din România

În perioada 16-17 decembrie 2020, a avut loc Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România (AMR), unitățile administrativ-teritoriale membre ale aceste structuri alegând noua conducere pentru următorii patru ani, 2020–2024. Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, a fost ales președinte al AMR, iar primarul Buzăului, Constantin Toma, a fost desemnat președinte executiv. Joi, 17 decembrie, a fost ales noul Comitet Director al AMR ce reunește primari de municipii, acoperind toate zonele geografice ale României și toate grupurile politice reprezentate în AMR.

,,Pe 17 decembrie 2020, primarii celor 105 municipii din România, constituiți în Asociația Municipiilor din România, înființată încă din 1990, au ales forurile de conducere pentru perioada 2020-2024. Sunt foarte onorat să vă informez că am fost votat ca și Președinte Executiv, iar domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, ca și Președinte. Menționez că, în perioada 2016-2020, funcția de Președinte Executiv a fost exercitată de domnul Ilie Bolojan, fostul primar al Oradei.

Dacă fiecare oraș mare se dezvoltă, și țara se dezvoltă!

Asociația Municipiilor din România înseamnă aproape 50% din populația României și 70% din toată cifra de afaceri a statului. Ca reprezentant al Buzăului în această organizație puternică, mă voi bate atât pentru dezvoltarea orașului nostru, dar și pentru dezvoltarea întregii țări!”, a scris primarul Constantin Toma pe pagina sa oficială de Facebook.

Rezoluție AMR: ,,Solicităm creșterea valorii veniturilor bugetelor locale peste nivelul anului 2020”

Aprobarea cât mai rapidă a Legii bugetului de stat, alocarea de resurse financiare mărite către bugetele muni­cipale, afectate de cheltuielile generate de pandemia de Coronavirus, și includerea experților administrațiilor ­pu­blice locale într-o structură consultativă pentru întocmirea bugetului de stat sunt câteva dintre cererile noii conduceri AMR, concretizate într-o rezoluție adoptată de noul Comitet Director.

,,Având în vedere preocuparea constantă a autorităților publice locale pentru dezvoltarea comunităților muni­cipale, Comitetul Director al AMR a adoptat și următoarea rezoluție:

1. Solicităm urgent partidelor parlamentare  să finalizeze negocierile politice în vederea constituirii unei viitoare formule guvernamentale, pentru a crea Președintelui României posibilitatea desemnării  unui candidat la funcția prim ministru care să obțină votul de încredere din partea Parlamentului până la sfârșitul anului 2020 și, ulterior, Guvernul, cât mai repede cu putință, să propună forului legislativ aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

2. Pentru a corecta dezechilibrele bugetare și scăderea drastică a veniturilor bugetelor locale în anul 2020, ca urmare a pandemiei pe care o parcurgem, solicităm Guvernului României alocarea de resurse financiare în cadrul viitorului proiect de lege a bugetului de stat, în scopul creșterii  valorii veniturilor bugetelor locale peste  nivelul anului 2020 .

3. Având în vedere nevoia de a ajunge rapid la un acord  între autoritățile locale și cele centrale privind următorul buget, precum și nevoia de predictibilitate și continuitatea în finanțare, în beneficiul comunităților locale, solicităm Guvernului României invitarea  reprezentanților AMR, UNCJR (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, n.r.), AOR (Asociația Orașelor din România, n.r.) și ACoR (Asociația Comunelor din România, n.r.) la discuții pe structura bugetului de stat  și instituirea unui cadru consultativ, din care să facă parte și experți ai structurilor asociative ale administrației publice locale.

4. În contextul neadoptării legii bugetului de stat pentru anul 2021 în termenul legal, solicităm Guvernului României analizarea oportunității adoptării unei Ordonanțe de Urgență prin care să se scurteze termenele legale prevăzute de lege pentru aprobarea buge­telor locale pentru anul 2021”, se arată în Rezoluția Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!