Politic

Președintele Asociației Comunelor din România, filiala Buzău, Marian Mușat: ,,Este clar că județul Buzău a fost pedepsit”

Primarul comunei Valea Salciei, Marian Mușat, preșe­­dintele filialei buzoiene a Asociației Comunelor din România (ACoR), ia din nou atitudine față de modul discreționar în care Guvernul Ciucă a înțeles să repartizeze banii alocați unităților administrativ-teritoriale. Acesta spune că județului nostru i-au fost repartizate fonduri doar pentru 13 localități, semn că Buzăului ,,i se plătesc polițe politice”: ,,O nouă rectificare, un nou tip de alocare al fondurilor. Dacă la rectificarea precedentă vorbeam de împărțirea în două Românii, acum vorbim de împărțirea pe provincii și județe. Privind tabelul cu alocările financiare, observăm că județului Buzău i s-au alocat fonduri doar… pentru 13 localități. Că sunt cele mai puține este clar dacă privim la alocările către alte județe, că sunt doar către anumite localități cu primari de la anumite partide se vede, dar să fie doar 13 cred că s-a dorit să fie o glumă, făcută drept pedeapsă. Este clar că județul Buzău este pedepsit. Nu este normal ca peste 70 de localități să sufere pentru că se plătesc polițe politice. Este clar că nu ne maturizăm politic. În luna septembrie (după o altă rectificare bugetară cu cântec, n.r.)  spuneam că sper să ne matu­rizăm politic. Acum mi-am pierdut orice speranță. Deoarece colegii primari mi-au acordat încrederea lor ca să-i reprezint ca președinte al Filialei Buzău a Asociației Comunelor și văzând ca nimeni nu ia atitudine, doresc să trag un semnal de alarmă către următorul Guvern. Sper ca deciziile să fie luate în viitor pentru toți locuitorii țării”, a declarat, pentru OPINIA, primarul comunei Valea Salciei, Marian Mușat, președinte ACoR Buzău.

O poziție asemănătoare a avut primarul Marian Mușat și după rectificarea de la finele lunii august, când banii au fost repartizați după criterii strict electorale. El spunea, la acel moment, că ,,România a fost iar împărțită în două: Joi și vineri a fost mare agitație. S-a cerut necesarul de fonduri pentru cheltuieli curente și de ­ca­pi­tal. S-a spus să nu se depășească o anumită sumă în cerere. Acest lucru m-a făcut să cred că am revenit la normalitate. Nu mai existau două Românii și toate localitățile erau ale unei singure țări. A apărut Monitorul Oficial cu sumele repartizate pe comune și orașe. Verificând de curiozitate pe fiecare județ, am văzut mari diferențe la alocări. Dintr-o dată, localitățile cu primari ai căror partide sunt la guvernare au primit sume de peste cinci ori mai mari decât celelalte localități. Deci România a fost iar împărțită în două. Ca președinte al Filialei Buzău a ACoR nu pot decât să mă bucur pentru colegii noștri care au primit sume mai mari, știind că și ei, și ceilalți colegi, au nevoie de fonduri pentru a finaliza sau a începe proiecte pentru comunitățile lor. Nu ei sunt vinovați. Vinovați sunt cei care nu au curajul, când ajung la guvernare, să facă o schimbare radicală a mentalității de politician român și să facă repartiții de fonduri pentru dezvoltarea tuturor localităților, nu numai a unora. Asociația Comunelor ar trebui să ia atitudine și la nivel central. Sper că voi prinde perioada când administrația va fi administrație și politica va fi politică. Acest mesaj se adresează tuturor politicienilor, cu speranța că vom reuși până la urmă să găsim calea corectă spre normalitate”, spunea Marian Mușat, preșe­dintele Asociației Comunelor din România, filiala Buzău.

Reamintim că Guvernul Ciucă a aprobat, în ședința de joi, 17 decembrie 2020, alocarea a peste 876 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, unor unități sau subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul ­anului 2020, precum și pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020.

Din totalul sumelor repartizate de Guvern unor unități administrativ-teritoriale din țară pentru plata cheltuielilor de funcționare, în județul Buzău vor ajunge doar 2.800.000 lei, direcționați către 13 primării de comune. Zece dintre ele au primari PNL. Cei mai mulți bani îi va primi comuna Chiojdu (535.000 lei), urmată de Vadu Pașii (500.000 lei) și Scutelnici (440.000 lei), toate controlate de PNL. Între 100.000 lei și 250.000 lei vor primi și Cochirleanca, Brădeanu, Tisău, Calvini, Pardoși, Padina, Beceni, comune care au, de asemenea, primari PNL.

Bani mult mai puțini ajung la trei primării cu primari social-democrați: Chiliile și Gherăseni (câte 50.000 lei) și Unguriu (25.000 lei).

Județul Buzău a mai pri­mit 4.531.000 lei, reprezentând sume repartizate pe unele unități administrativ-teritoriale pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020.

Ca urmare, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, anunța încă de joi că PSD va ataca Hotărârea de Guvern și că se va face „un demers penal” împotriva miniș­trilor care au avizat documentul.

Un comentariu

  1. CARE PRESEDINTE?CARE primar?La 200 de locuitori,sunt profitorii sunt alde Dinu Paturica,reforma administrativa trebuie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker