Economic

Previziuni sumbre pentru anul 2022 în piața imobiliară

Piața imobiliară va avea parte de o nouă creștere a prețurilor în acest an, continuând trendul ascendent de pe parcursul anului 2021, cu scumpiri de 15-20 la sută.

Deși pe parcursul lui 2021 se zvonea că sectorul imobiliar va fi doborât în acest an iar prețurile vor scădea, se pare că acest lucru nu se va întâmpla, cel puțin nu în 2022. Prețurile apartamentelor din marile orașe, și în special ale celor din București, ar putea crește accelerat în 2022, pe fondul reducerii ofertei din piață. Cererea mare pentru noi locuințe, alături de reducerea numărului de noi autorizații de construire, ar putea afecta piața imobiliară în următorii ani.

,,În prezent, pe sectorul rezidențial nu există suficientă ofertă pentru a acoperi cererea din piață. De asemenea, discutăm și despre o presiune inflațio­nistă, despre o potențială creștere a prețurilor. Piața mai este influențată de asemenea și de problema autorizațiilor – în 2020 s-au emis puține noi autorizații de construire, poate chiar cel mai scăzut nivel din București în ultimii zece ani. Eu personal însă nu văd o criză în imobiliare în următorii zece ani”, a declarat Victor Căpitanu, cofondator One United ­Pro­perties, cel mai activ dezvoltator de pe piața locală.

Principalele motive pentru care locuințele vor fi mai scumpe în acest an sunt scumpirea materialelor de construcții, un trend înce­put încă de anul trecut, dar și costul în creștere al manoperei.

În 2020 și în 2021 oamenii au preferat să investească în locuințe, petrecând mai mult timp acasă. Lucrul de acasă i-a determinat pe cei mai mulți dintre români să își dor­ea­s­că o locuință cât mai spațioasă și, de cele mai multe ori, cu grădină. ­Ce­rerea este mare în comparație cu oferta apartamentelor noi, care sunt vândute în totalitate, iar tranzacțiile sunt în creștere comparativ cu anii trecuți.

Experții imobiliari apre­ciază că în acest an prețurile vor crește cu mai puțin de zece la sută. Unul dintre motive ar fi că programul Noua Casă ar putea avea un buget redus semnificativ.

Primele semne de scum­piri pentru anul 2022 le regăsim în Brașov, unde prețurile au crescut deja considerabil. Clujul este campionul prețurilor din piața de imobiliare. În Brașov au fost cele mai mari ajustări ale prețurilor. De exemplu, s-a ajuns la un preț de 1.445 de euro pentru metrul pătrat. Crește­rea este cu 214 euro mai mare față de aceeași ­peri­o­a­dă a anului 2020. De cealaltă parte, Timișoara încă are cele mai mici prețuri din piața de imobiliare, chiar și la început de 2022. Deși s-a înregistrat o creștere cu șase la sută a prețurilor la locuințe, în Timișoara prețurile sunt încă sub Cluj, Brașov sau București.

Și Buzăul se află sub orașele mari din țară când vine vorba despre prețul locuințelor, dar acest lucru nu înseamnă că buzoienii nu resimt scumpirea din sectorul imobiliar. De ­exemplu, pe un buzoian îl va costa cel puțin 1.000 de euro un metru pătrat construit. Un apartament cu trei camere, într-un bloc construit din anul 2010, poate ajunge și la 135.000 de euro.

Pentru finalul de an, deși suntem de-abia în luna ianuarie, specialiștii din piața de imobiliare spun că procentele de creștere vor fi cu cel puțin 25 la sută mai mari față de aceeași perioadă a anului 2021. „Deja au fost anunțate foarte multe scumpiri din nou pentru materialele de construcții. Există și o criză pe piața forței de muncă una care impactează destul de tare termenul de livrare și costul efectiv al unei construcții noi. Considerăm că sunt pertinente estimările noastre de 25 la sută, cel puțin”, spune Ramona Ganea, dezvoltator imobi­liar, conform Digi24.

Trendul de scumpiri este unul generalizat, nu doar în România, ci și în celelalte state europene unde piața de imobiliare este una în continuă miș­care.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker