Economic

Firmă din Buzău, în Top 10 cei mai mari producători de făinoase din țară

O mare parte din producția de macaroane, tăiței, cuș-cuș sau alte produse făinoase similare din țara noastră este realizată de către străini. În mod surprinzător, deși renumiți pentru priceperea în acest sector, nu italienii sunt fruntași, ci belgienii.

Compania M.P. Bănea­sa – Paste SA conduce clasa­­mentul, fiind controlată indirect de către grupul belgian OTC Holding NV, prin societatea Overseas Distribution & Production, care are o participație de 52 la sută, în timp ce restul  acțiunilor sunt distribuite în mod egal lui Ion Cezar Muntean și Mihai Pagnejer, relevă datele furnizate de platforma confidas.ro și centralizate de Profit.ro. Prima entitate a grupului, numită Overseas Group Impex, a fost înființată în 1992 și a cunoscut o dezvoltare rapidă, ajun­gând unul dintre cei mai cunoscuți distribuitori de produse alimentare. În 1996, compania a cumpărat în București două spații în care să-și desfășoare activitatea: fabrica de morărit și panificație Băneasa și fabrica Lujerul, ultima închisă în prezent. Fabrica de la Băneasa, cu o capacitate de peste 350 de tone pe zi, este cea mai mare unitate de paste din Europa de Est și singura capabilă să producă peste 30 de forme de paste diferite, pe care le livrează pe 15 piețe. M.P. Băneasa – Paste SA a finalizat anul 2020 cu afaceri de 64,3 milioane de lei, plus 16 la sută față de 2019, și un profit net de 3,4 milioane de lei, de asemenea în creștere față de anul precedent, transmite profit.ro.

Locul al doilea din clasament este ocupat de Pangram SA, producătorul brandului de paste Monte Banato, fondat în 1994 de omul de afaceri Ioan Popa. Compania are meritul de a fi adus pe piața locală, pentru prima oară, conceptul de paste făinoase cu ou, urmând ca, pe măsură ce cererea a explodat, să achi­ziționeze liniile industriale de producție Buhler, care au permis extinderea producției, în prezent ajungând la o capacitate de circa 10.000 de tone pe an. Compania a fost vândută către italienii de la Colussi în 2007, aceștia deținând în prezent o participație de 92,3 la sută, în timp ce Ioan Popa, care este și primarul Reșiței, a rămas cu 7,5 la sută.

A treia cea mai mare companie producătoare de paste făinoase este firma Hutton, înființată în urmă cu peste 25 de ani, în loca­litatea Botiz, din județul Satu Mare, de către Richard Mihaly Hutton, care este în prezent și singurul acționar. Firma a pornit ca afacere de familie, în curtea casei părintești, în care, cu ajutorul a cinci membri ai familiei, erau produse manual circa 25 de kilograme de tăiței pe zi. Treptat, producția a crescut, ajungând la aproximativ 1.000 de kilograme pe zi, iar Richard Hutton a des­chis prima sa fabrică la periferia județului în 2003. Firma Hutton a continuat să crească de la an la an, ajungând în prezent să distribuie produse în toată țara și să aibă vânzări de 15,7 milioane de lei și un profit net de 1,7 milioane de lei.

Locul cinci este ocupat de o firmă din Hunedoara, Petras Bior SRL, locul șase de către o firmă din Cluj, Cucina Turea SRL, iar pe locul al șaptelea în clasament se găsește o firmă din Buzău. Nica Axa Acapulco SNC, deținută de Aurel Nica, are un număr de 25 de angajați și a încheiat anul 2020 cu un profit net de 513.584 lei, cu peste 280.000 lei mai puțin față de 2019, lucru de înțeles, dat fiind că a venit pandemia.

Locul opt este ocupat de către o firmă din Satu Mare, Nocita Impex SRL, locul nouă de către o firmă din Bihor, Carmina Com SRL, iar locul al zecelea îi aparține unei firme din Covasna, Producție, Prestări și Comerț Vancsa-Multipast SRL.

Primii zece jucători reprezintă 84 la sută din cifra de afaceri totală a producătorilor de ­ma­ca­roane, o piață estimată la 196 de milioane de lei. Cu toate acestea, Topul a fost realizat strict după CAEN 1073, care se referă la ­fa­bricarea macaroanelor, tăi­țeilor, cuș-cuș-ului și a altor produse făinoase similare. Este posibil să existe și alte companii, care să producă aceleași tipuri de produse, dar să fie înregistrate pe alte CAEN-uri, iar acesta să reprezinte doar o linie de business, printre multe altele.

Articole similare