Economic

Prețurile imobiliarelor, în continuă creștere

Până la finalul anului, în marile orașe ale țării, apartamentele vor fi  cu 30 la sută mai scumpe decât în 2020, spun dezvoltatorii imobiliari. În timpul pandemiei, imobi­liarele au înregistrat prețuri mari, indiferent de perioada în care au fost construite. Prețurile locuințelor au crescut cu 2,6 la sută în zona euro și cu 2,7 la sută în UE, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate de Eurostat.

Și buzoienii au avut parte de aceste scumpiri la imobi­liare. Dezvoltatorii imobi­liari sunt de părere că aceste scumpiri au fost cauzate și de majorarea prețului la materialele de construcții de la începutul acestui an, iar costurile unui imobil s-au majorat și ele. Ciudat este că nu doar apartamentele care s-au construit recent au cunoscut creșteri importante, ci și imobilele care au fost construite cu zeci de ani în urmă. Explicația este simplă: cererea prea mare, spun experții.

De asemenea, buzoienii se confruntă și cu un preț mare al chiriilor, având în vedere salariile destul de mici pe care le au. Prețul unui apartament cu trei camere într-o zonă bună a orașului poate ajunge și la 300 de euro pe lună, destul de mult pentru un buzoian, în condițiile în care salariul mediu este aproximativ 500 de euro. Buzoienii au început să achizi­ționeze din ce în ce mai multe terenuri agricole, în ultima statistică bifând locul doi pe țară.

Îngrijorător este că prețul imobiliarelor nu va cunoaște o creștere ascendentă, cel puțin nu curând.

Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții a subliniat că prețul locuințelor va scădea doar în cazul în care va apărea o criză economică dură. „Nu este o veste bună, din păcate, pe care o dau celor care doresc să cumpere: dacă se gândesc că se vor ieftini apartamentele, acest lucru se va întâmpla doar dacă vom intra într-o criză foarte mare. și nu cred că cineva și-ar dori să intrăm într-o criză, pentru că, chiar dacă se ieftinesc apartamentele, nu toți vor avea posibilitatea să le cumpere, chiar ieftine fiind”, a precizat Cristian Erbașu.

„În condiții normale, în condițiile în care nu vom avea o criză, dacă ne vom reveni din punct de vedere econo­mic, este evident că prețurile apartamentelor vor tinde spre prețurile din Uniunea Europeană”, a mai spus Cristian Erbașu.

Articole similare