Politic

Tactica prin care partidul lui Marcel Ciolacu a atins 40 la sută în sondaje

Cele mai recente sondaje arată că Partidul Social Democrat a reușit să crească în ultimele două luni de criză politică, după ruperea coaliției de guvernare PNL-UDMR și USR. Partidul condus de Marcel Ciolacu s-a ­poziți­o­nat pe scena politică, astfel încât să pună în dificultate atât planurile Partidului Național Liberal, cât și cele ale Uniunii Salvați Româ­nia, lăsându-i să se certe între ei în tot acest timp, arată o analiză PSNews.

Un sondaj realizat de Avangarde arată că PSD este la 40 la sută, iar PNL a scăzut la 17 la sută după zece luni de guvernare. USR a înregistrat și el o mică scădere, la 13 la sută, ceea ce le oferă, totuși, speranță că pot reveni. AUR crește constant și se prezintă cu 14 la sută din intenția de vot a electoratului.

După ce USR a ieșit de la guvernare, a depus o moțiune de cenzură semnată împreună cu cei de la Alianța pentru Unirea Românilor, ceea ce a luat prin surprindere PSD. Totuși, USR și PSD nu s-au înțeles în comisiile din Parlament și nu au fost în aceeași echipă. PSD știa că dacă ar fi grăbit moțiunea USR, atunci le-ar fi dat o șansă useriștilor să refacă coaliția de guvernare.

Voturi istorice în Parlament

Liderii PSD anunțaseră de mai multe ori că vor vota orice moțiune va ajunge în plen, dar fără o majoritate în Birourile permanente reunite, moțiunea USR-AUR nu avea șanse să ajungă la vot în Parlament.

„Vom vota orice mo­țiune care ajunge în plen. Invităm pe ceilalți, ceea ce ei n-au făcut vizavi de noi, să vină, să avem discuții inclusiv pe textul moțiunii și să semneze moțiunea PSD-ului, astfel încât să plece acest guvern acasă”, declara Sorin Grin­deanu la începutul lunii septembrie.

PSD nu ar fi avut ni­mic de câștigat din moțiunea depusă de USR, ci doar ar fi ajutat partidul condus de Dacian Cioloș să se reîntoarcă la guvernare. Astfel, PSD a așteptat să se termine Congresul PNL, unde a câștigat Florin Cîțu, și a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului. Social-democrații au vrut să aibă ei posibilitatea de a aplica lovitura de grație pentru Guvernul Cîțu și să conducă atacul împotriva PNL. Acest lucru le-a consolidat poziția în opoziție, în timp ce USR părea doar un partid supărat care fugise acasă.

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis cu 281 de voturi, un rezultat istoric pentru o moțiune de cenzură. Rezultatul a arătat doar forța opoziției reprezentată de PSD, care s-a mobilizat în plen și a demis guvernul în câteva zile. De la începutul lunii octombrie, PNL se chinuie să numească un nou premier, după tentativa Dacian Cioloș, trimis la sacrificiu, deși alte partide nu voiau să-l voteze. Și Dacian Cioloș a intrat în istorie, având doar 88 de voturi pentru guvernul său minoritar.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 17-26 octombrie 2021, dar el măsoară greșelile continue ale celor din PNL și ­pu­terea PSD în opoziție, care controlează jocurile politice în Parlament astfel încât lupta să se dea doar între PNL și PSD. AUR, UD­MR și USR au fost transformate în partide-balama, fără putere decizională.

Alegerile anticipate, marele obiectiv al PSD

Situația politică din România rămâne instabilă, iar PNL forțează un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă, în timp ce PSD și USR nu sunt dispuse să voteze un Executiv din care nu vor face parte.

„Am avut o deschidere totală să discutăm și cele zece măsuri, și programul de guvernare pe o perioadă scurtă, am avut deschi­derea să venim și cu un guvern de tehnocrați. Nu știu ce au hotărât liberalii. PSD rămâne un partid consecvent și consideră că soluția unui guvern minoritar este o greșeală foarte mare și nu putem susține așa ceva”, preciza președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.

Din tabăra USR chiar nu există nicio speranță pentru guvernul minoritar PNL-UDMR. Astfel, ­li­beralii ori se întorc la negocieri cu USR, ori aleg să asculte condițiile impuse de PSD. Marcel Ciolacu și-ar dori un „guvern de tehno­crați” pentru o scurtă perioadă, până la alegerile anticipate.

Dacă s-ar vota în această perioadă, PSD ar putea forma guvernul doar cu UDMR și minorități. PSD are 40 la sută, UDMR 5 la sută, iar minoritățile vor asigura diferența de 5  la sută, mai ales că PNL și USR nu au șanse să se înțeleagă în opoziție, iar AUR e un partid izolat de toți ceilalți actori politici. Alegerile anticipate în această perioadă ar repre­zenta întoarcerea PSD la guvernare.

Un alt sondaj realizat de Avangarde pentru PSD arată că nici președintele Klaus Iohannis nu se mai bucură de aprecierea româ­nilor. Doar 14 la sută dintre cetățeni mai au încredere în el, având chiar mai puțină încredere și decât George Simion, care ar strânge 20 la sută. Toate acestea sunt semnale care arată că PNL ar dezamăgi total la alegeri, în această perioadă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker