miercuri, 21 octombrie 2020

Predoiu, la întâlnirea cu membrii ,,Declic”: Desfiinţarea ,,Secţiei Speciale” rămâne un obiectiv al Ministerului

Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) – aşa-zisa ,,Secţie Specială” a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – rămâne un obiectiv al Ministerului Justiţiei, a declarat ministrul Cătălin Predoiu la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii ,,Declic”. Potrivit acestuia, crearea SIIJ a lovit în Direcţia Naţională Anticorupţie şi a creat o vulne­rabilitate Ministerului Public.

Petiţie semnată de peste 18.000 de cetăţeni

Ministrul Justiţiei, Cătă­lin Predoiu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii comunităţii “Declic”, care i-au înmânat o petiţie semnată de peste 18.000 de cetăţeni prin care este cerută desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Predoiu le-a prezentat acestora stadiul la zi al Proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei şi a reiterat faptul că desfiinţarea Secţiei Speciale este „o prioritate atât pentru Guvernul Orban, inclusă în Programul de guvernare, cât şi pentru mine personal”.

Desfiinţarea SIIJ, un obiectiv al Ministerului

„Desfiinţarea SIIJ rămâne un obiectiv al Mi­nisterului. Am făcut paşi în această direcţie. Vom face pasul decisiv când vom fi siguri că acest proiect va trece de Parlament. Voi intensifica discuţiile cu parlamentari din toate partidele pe acest subiect. De asemenea, am discutat şi o voi face din nou, cu primul ministru, care sprijină fără rezerve toate obiectivele Mecanismului de Cooperare şi ­Ve­rificare. La ora la care discutăm, capacitatea opera­ţională a Ministerului Public de a face anti-corupţie în sistemul judiciar este departe de ceea ce trebuie să fie. Crearea SIIJ a lovit în DNA şi a creat o vulnerabilitate Ministerului Public. Nu procurorii sunt de vină pentru această situaţie, nici măcar cei din SIIJ, ci politicienii care nu înţeleg meca­nismul judiciar sau care, şi mai grav, doresc dezorganizarea acestuia şi a luptei anti-corupţie. Dar, ceea ce a stricat un număr de politicieni vor repara alţi politicieni, care sprijină Justiţia. Guvernul PNL va rezolva acest lucru, imediat ce condiţiile din Parlament o vor permite”, a declarat Cătălin Predoiu.

De asemenea, ministrul Justiţiei a clarificat mai multe elemente procedurale legate de dezbaterea publică a proiectului şi a anunţat că va programa o întâlnire cu părţile interesate la sediul Ministerului Justiţiei în data de 24 iunie.

Ce este comunitatea ,,Declic”?
,,Comunitatea <Declic> este creată din sute de mii de oameni obişnuiţi, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 798.764 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. Campaniile <Declic> sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. <Declic> este, şi va rămâne mereu, o comunitate independentă. Membrii <Declic> provin din cele mai diverse medii şi ceea ce ne aduce împreună este credinţa noastră comună în echitate, compasiune şi curaj.
Ne-am implicat în cauze diverse şi împreună am reuşit să câştigăm lupte cu puţine şanse de reuşită. Retragerea certificării pentru produsele din lemn ilegal, provenit din pădurile noastre, e doar un exemplu. Salvarea râului Nera de la distrugere, este un altul.
Astăzi, comunitatea <Declic> lucrează împreună pentru a crea ceea nu putem pe cont propriu: o societate, o economie şi o democraţie care să funcţioneze pentru noi, oamenii de zi cu zi, respectând planeta pe care trăim. De când s-a lansat, <Declic> a devenit cea mai puternică comunitate de cetăţeni din ţara noastră. Ne preocupă mediul – natural şi social, ne preocupă educaţia, sănătatea, drepturile omului şi valorile democratice. Dacă eşti pe aceeaşi frecvenţă cu noi, am fi bucuroşi să te avem alături”, se arată pe siteul acestei organizaţii neguvernamentale.

2 COMENTARII

  1. Sistemul de justiție acaparat/birjărit de președinte, servicii, ambasade, ong-uri civice, presa cu epoleți a fost transformat într-o armă politică străină de orice normă de drept și de bun simț civic. Se împiedică de SIJ. Prădoiu dacă-l întrebi în intimitate știe dar e supus unor mari presiuni și ține de funcție. A tergiversat cât a putut dar cred că va ceda…și va face o prostie pe care o va regreta.

  2. Dacă-i ordin cu plăcere .
    pe vremea când Onea Portocală și Man îcălcau orice normă legală și de bun simt Tov Predoiu nu era așa indignat Vorba tov Prună tot de la justitie drepturile omuui sunt un moft. Se pare că doar prin ordin pe unitate se ia în Romania atitudine. Singura structură independentă din justitie este pe punctul de a fi desfiintată.
    Pe când eliminarea din sistem a acoperitilor tov Predoiu ???
    Și de asemenea o lege a răspunderii magistratilor nu gluma care există acum.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!