duminică, 25 octombrie 2020

Predoiu, despre propunerea de retragere a lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția: “Este un caz fără precedent”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, în ședința Guvernului de joi seară, că a înaintat executivului propunerea de a solicita Comisiei de la Veneția retragerea fostului ministru al Justiției Tudorel Toader, în urma deciziei CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi: “Am înaintat propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicarea prevederilor statutare, există o procedură mai specială acolo. Din nefericire, este un caz fără precedent și o premieră, motivația fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO, se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor”, a afirmat Cătălin Predoiu joi, la începutul ședinței de guvern.

Acesta a arătat că motivația invocată în propunere constă în faptul că inițiatorul acțiunilor care au dus la decizia luată de CEDO în cazul fostului procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi a fost un membru al Guvernului. “Acest guvern nu va atenta în niciun fel la independența justiției, la independența procurorilor și își va urma obiectivele în domeniul justiției în acord cu standardele europene, deci este un semnal această cerere pe care înțeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneția de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisiei”, a mai spus Predoiu.

Ministerul Justiției propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României în ceea ce privește credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept. “În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”, se arăta într-un comunicat al Ministerul Justiției. Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiției.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertatea de exprimare. Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi, că decizia CCR a făcut ca președintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.

 

2 COMENTARII

  1. Tudorel Toader este un jurist foarte bun; cei de la CEDO au fost intr-o situatie cam neplacuta

  2. Trebuie demis din toate functiile de seama, inclusiv cea de lector. Acest individ mediocru, s-a strecurat , nu stiu cum si a obtinut functii inalte fara sa aibe multa minte. Trebuie judecat , trebuie trimis in instanta, trebuie cercetat, ptr. ca a pagubit statul de f. multi bani. El a avut mai multe functii platite enorm de mult , neefectuindule in fapt. A sabotat statul de drept prin ineptiile sale , dandu-se de partea nelegiuirilor, ale odiosului Dragnea si al lui Dancila.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!