Actualitate

Poliţiştii de la paza Arestului Poliţiei Buzău cer transferuri la penitenciarul Unguriu!

În ultima perioadă, tot mai mulţi poliţişti dintre cei care asigură serviciul de pază la Arestul Poliţiei Buzău îşi manifestă dorinţa de a se trece pe lista celor care, la un moment dat, speră să fie transferaţi la noul penitenciar, care va fi construit pe locul fostei unităţi militare de la Unguriu.

În primă instanţă, preferinţa este justificată de viitoarele condiţii de lucru, pentru că deţinuţii care vor popula penitenciarul de la Unguriu se vor supune unui regim deschis şi semideschis, mult mai „ofertant” decât regulamentul în vigoare la Arestul Poliţiei judeţene. Poliţiştii mai reclamă și presiunea continuă din partea superiorilor, care dovedesc mult mai multă sensibilitate vizavi de respectarea drepturilor civile ale arestaţilor. Şi, pentru a prezenta cât se poate de plastic libertatea de care se bucură arestaţii, poliţiştii se arată indignaţi de faptul că deţinuţii, unii(!), îşi permit să refuze norma de hrană pe ziua respectivă, pe motive… medicale. Mai mult, aceştia cer să consulte meniul pe ziua respectivă a firmei de catering şi solicită mâncarea preferată! În cel mult o oră de la consemnarea refuzului meniului, noua solicitare a deţinutului trebuie să fie satisfăcută!

Presa locală a prezentat, la un moment dat, o situaţie oarecum asemănătoare, când un interlop buzoian, deţinut în Arestul Poliţiei Buzău, beneficia de concesii din partea conducerii, pe motive cel puţin hilare – participarea la un botez în familie, deplasarea la frizerul personal etc. – situaţii în care pe biletul de voie apăreau semnături ale ofiţerilor din apropierea zonei de comandă! De altfel, povestea interlopului protejat a ajuns inclusiv la urechile DNA Ploieşti, ceea ce a determinat o anchetă la nivelul IPJ Buzău. Între alte demiteri sau măsuri administrative, presa consemna şi detaşarea actualului chestor Bogdan Despescu. (Vom reveni)

Aproximativ 48 de milioane de euro va costa Penitenciarul P48 Unguriu,  lucrările de construcție vor dura patru ani, urmând să devină funcțional în 2027, bani obținuți prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Clădirea va avea un regim de înălțime P+3E și va avea o suprafață construită de câteva de mii de metri pătrați, cu spații ample destinate plimbării, precum și terenuri de sport.

De asemenea, în proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă,  sală de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitatea de 100 locuri, un studio radio–tv, un spațiu pentru activități sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă.

Articole similare