Educație

A plouat cu premii pentru elevii Liceului de Arte la Concursul Național „Ion Dumitrescu”

Profesorul universitar, și scriitor în același timp, cu rădăcini buzoiene, Gabriel Burlacu semnalează prezența și în

Gabriel Burlacu

acest an a elevilor Liceului de Arte „Margareta Sterian” printre laureații Festivalului-Concurs Național „Ion Dumitrescu”, aflat la ediția a V-a. Gabriel Burlacu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, profesor universitar doctor în științe inginerești la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Instalaţii (cursuri de Fiabilitate, Tehnologia de fabricație și montaj a instalațiilor, Ecologie și protecția mediului), membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR)-Științe tehnice, mare iubitor al artelor – fiind absolvent al Școlii de muzică și arte plastice, devenită mai târziu Liceul de Arte „Margareta Sterian“ -, a remarcat și anul trecut prezența cu succes în număr mare a elevilor din Buzău la această competiție muzicală ce reunește copiii de la liceele și școlile de muzică din toată țara.

Și, într-adevăr, elevii Liceului de Arte s-au întors acasă cu multe premii de la această competiție. Îi amintim aici pe Armin-Zian Bogdan, Maria-Cristina Stănescu și Adam-Mihail Tudor, care au obținut mențiune la secțiunea „Suflători- flaut”.  La secțiunea „vioară” elevul din clasa a XI-a Cosmin-Ștefan Stănescu s-a clasat pe locul al III-lea. Rezultate frumoase au fost obținute și de cei mici, la secțiunea „Teorie, solfegiu, dicteu”. Aici au fost premianți de la clasa a II-a la clasa a IV-a astfel: Raena Ysabel Lleshaj, locul I, Robert Nikolas Andrei Dan, locul al II-lea, Iustin Petru Preda, mențiune, Maria Cristina Stănescu, locul al  II-lea, Evelinne Andreea Știrbu, locul al III-lea, Agnes Sofia Ioana Marin, locul al III-lea, și Maria Panaite, locul  I.

Mai trebuie amintit și locul I  la  secțiunea „Compoziție” obținut de  buzoianul Matei Bădăruță, care și-a pus bazele muzicale la „Margareta Sterian”.

Apropierea scriitorului Gabriel Burlacu față de această competiție națională  nu este deloc întâmplătoare. El este tatăl unui băiețel înzestrat cu abilități în domeniul muzical, aflat, ca și anul trecut, printre premianți. Este vorba despre Gabriel Burlacu, elev în clasa a V-a al Școlii Gimnaziale de Arte nr. 4 din București. El a obținut anul acesta locul a III-lea la pian și locul al II-lea la teorie, solfegii, dicteu, continuând parcursul foarte bun, după ce anul trecut obținuse premiul al II-lea la teorie muzicală și solfegiu.

„Ediția a V-a a Festivalului – Concurs Național  <Ion Dumitrescu> s-a desfășurat la Școala Gimnazială de arte nr. 4 din București între 31 ianuarie și 11 februarie și s-a aflat sub egida Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Participanți au fost elevii școlilor gimnaziale de arte și ai colegiilor naționale de muzică din toată țara, inclusiv Capitala țării. Concursul a cuprins următoarele secțiuni: compoziție, interpretare instrumentală (pian, vioară, suflători, corzi grave), muzică de cameră, teorie-solfegiu-dicteu. La această ediție a fost un număr record de participanți. Ca și la edițiile precedente au excelat elevii de la Colegiul Național de Muzică <George Enescu> din București, Colegiul Național de Arte <Dinu Lipatti> București, Colegiul de Artă <Carmen Sylva> Ploiești, Liceul de Arte <Bălașa Doamna> Târgoviște, Liceul de Arte <Margareta Sterian> Buzău, Școala Gimnazială de Arte nr. 4 București”, relatează scriitorul Gabriel Burlacu.

Acesta a mai remarcat un lucru mai rar întâlnit în ultimii ani care s-a petrecut la gala laureaților, și anume, faptul că au fost interpretate piese muzicale ale compozitorilor români George Enescu, Marțian Negrea, Paul Constantinescu, Carmen Petra Basacopol, Gheorghe Zamfir, Vasile Jianu, Șerban Marcu și compoziții proprii, și numai două piese de compozitori străini, Felix Mendelssohn Bartholdy și John Field. Publicul – format din elevii care au fost răsplătiți cu diplome, profesorii care i-au îndrumat la clasă, părinții și rudele concurenților – aflat în număr mare în sala Primăriei Sectorului 2, a aplaudat îndelung pe laureații festivalului-concurs care au interpretat cu acuratețe piesele muzicale din program.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker