Educație

Pledoarii video la concursul „Bătălia cărților”

Finala concursului „Bătă­lia cărților 2021”, organizat de Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”, care va avea loc în data de 4 noiembrie, se adaptează la condițiile de pandemie. Astfel că „pledoaria prin care concurenții își susțin cartea preferată va fi trimisă sub formă de filmuleț video, până pe data de 29 octombrie 2021 inclusiv, pe adresa de e-mail a Bibliotecii, [email protected]”, transmit responsabilii Bibliotecii Județene Buzău. Organizatorii spun că se așteaptă ca filmulețele să conțină „o expunere orală, argumentată, prin care se motivează alegerea cărții preferate. Aceasta va fi susținută liber și nu va dura mai mult de 3 minute”. Nu vor fi jurizate filmulețele – care pot fi realizate și cu telefonul mobil – mai lungi de 3 minute și nici cele care conțin povestirea sau rezumatul operei literare, mai transmit organizatorii concursului. Criteriile de evaluare a pledoariei vor fi abilitățile de argumentare, claritatea, coerența, organizarea discursului și corectitudinea conținuturilor.

„În data de 4 noiembrie 2021, concurenții vor răspunde unui șir de întrebări pe marginea cărților citite. Concursul va fi online. Pentru buna organizare a acestuia precizăm că: ora desfășurării concursului va fi anunțată în timp util, după ce se va discuta cu fiecare concurent în parte; întrebările vor avea mai multe variante de răspuns, doar una fiind cea corectă; concurenții vor primi pe e-mail un link care îi va duce la chestionar (pe platforma Wordwall) și, de aceea, este obligatoriu să aibă o adresă de e-mail valabilă; este obligatoriu ca aceștia să își treacă numele și prenumele înainte de începerea chestionarului; se va lua în calcul prima variantă trimisă; pentru departajare se ia în calcul viteza de răspuns; prin bifarea răs­punsurilor și prin trimiterea chestionarului va fi generat automat un clasament; punctajul obținut în urma acestui clasament și nota obținută după evaluarea pledoariei vor stabili CITITORUL ANULUI. Garantând confidențialitatea datelor cu caracter personal, vă comunicăm că, prin trimiterea filmulețelor video vă dați acordul pentru folosirea ­fi­lmulețelor în vederea promovării acestui concurs”, se precizează în informarea făcută de Biblioteca Jude­țeană Buzău.

38 de copii în finală

În finala „Bătalia Căr­ților 2021” au rămas 38 de copii. Reamintim că, anul acesta, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Jude­țean Buzău, a organizat această ediție a concursului „Bătălia Cărților” cu scopul de a promova lectura în rândul copiilor și adolescenților, adresându-se elevilor de gimnaziu și celor de liceu. În acest an, în premieră, are loc și „Bătălia Cărților” în limba franceză, pentru elevii de liceu.

În perioada iunie-septembrie 2021 elevii buzoieni au putut să se înscrie la sediul central al Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”. Potrivit regulamentului, concurenții au citit cele zece cărți (respectiv cinci la secțiunea franceză) propuse în concurs, fiecare pe grupa lui de vârstă, până la sfârșitul lunii septembrie, cărțile putând fi împrumutate de la Biblioteca Jude­țeană „V. Voiculescu”. Odată cu înscrierea în concurs, fiecare participant a primit o fișă de lectură în care a notat impresiile despre cartea citită. Fișele de lectură ale concurenților au fost evaluate de un juriu și, în funcție de originalitatea conținuturilor și corectitudinea gramaticală, au fost selectate cele mai bune. Concurenții cu cele mai bune fișe de lectură s-au calificat în finala concursului „Bătălia Cărților” din luna octombrie.

Articole similare