Cultură

Peste 300 de lucrări la Salonul de fotografie de la Buzău

Buzoienii vor putea admira, pe finalul acestui an, până pe 15 ianuarie 2023, la  Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, o  interesantă expoziție de fotografie ce are ca tematică „Drumeția”. „Vinovați” pentru organizarea acestui eveniment se fac, și de această dată, organizatorii Salonului de fotografie „Albatros” – ajuns anul acesta la a IV-a ediție -, respectiv Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” și Primăria Buzău cu ajutorul Consiliului Local Municipal, misiunea fiind încredințată câtorva  pasionați de artă fotografică.

George Gomoescu

Și îi amintim aici pe Ionel Stănuță – ca de fiecare dată sufletul evenimentului -, George Gomoescu,  președintele clubului buzoian de artă fotografică „Pietroasa”, partener tradițional al evenimentului, cărora li se alătură, tot ca în fiecare an, juriul: președintele Nicolae Cabel, Victor Velculescu, profesor la Facultatea de Arte Vizuale și Fotografie, și Gheorghe Ciobanu, artist plastic.

Având în vedere numărul mare de lucrări care au fost trimise din țară și din afara ei, ediția din acest an a Salonului de fotografie „Albatros”  se anunță a fi un eveniment care onorează Buzăul și care îi va încânta pe iubitorii artei fotografice printr-un regal imagistic ce surprinde prin lumini, umbre, rafinament și culoare. „S-au primit la concursul de anul acesta în jur de 312 lucrări de artă fotografică, din toată țara, din toate spectrele de categorii sociale: elevi, pasionați de artă fotografică, președinți de fotocluburi, elevi la școlile de fotografie și artiști profesioniști de fotografie. Cu toate că salonul nu este internațional încă, avem o participare din Belgia și una din Macedonia, dar cei care participă sunt de naționalitate română și trăiesc acolo”, spune președintele fotoclubului buzoian, George Gomoescu.

Este drept că există motivație pentru participanții la salonul buzoian și dincolo de pasiunea pentru arta fotografică, pentru că organizatorii pun la bătaie premii importante. „Salonul de anul acesta este posibil să crească din punct de vedere calitativ având în vedere numărul mare de lucrări. Vor fi selectate în jur de 70 de lucrări, care vor fi expuse.  Finanțarea este făcută de Primăria municipiului Buzău cu ajutorul Consiliului Local Municipal. Se vor acorda  șapte premii: Marele premiu, care va fi de 1.500 de lei, premiul I la secțiunea color, în valoare de 1.000 lei, premiul I la categoria monocrom, la fel, 1.000 lei, și patru mențiuni – două la monocrom, două  la color -, în valoare de câte 700 de lei fiecare”, precizează George Gomoescu.

Tot de la președintele Clubului de fotografie „Pietroasa” aflăm că ne vom putea bucura și anul acesta de lucrările câștigătorului de anul trecut, Marian Plaino, dar și a altor fotografi de notorietate. George Gomoescu ne spune că „dintre cei care au participat anul trecut, se regăsește și anul acesta Marian Plaino de la București, care este un fotograf foarte bun, Laura Țăranu, Teodora Codreanu de la Galați și, mai nou, doamna Lia Adela Rusu, de la Oradea, care este președinta Fotoclub Varadinum și are o școală de fotografie. Am îndemnat-o să-i trimită pe elevii dumneaei; și a trimis. Sunt fotografii de calitate superioară” .

Bineînțeles că și anul acesta vor participa și fotografi buzoieni, membri sau nu ai clubului de fotografie „Pietroasa”. George Gomoescu îi amintește aici pe Viorel Dima, Liviu Stoica, Iulian Stoica, Alex Nicolae, Diana Toma, care fac parte din fotoclub. De asemenea, printre participanți se numără Florin Hîncu și Daniel Sfetcu.

Articole similare