Politic

De ce se teme Predoiu de un „val de pensionări în masă“ în Magistratură

Judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) „îşi exprimă consternarea” faţă de „redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor”, care este „de neînţeles”. Aceasta, în contextul informațiilor că Banca Mondială a recomandat Guvernului creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților, până la 65 de ani, la 30 de ani vechime, și reducerea pensiilor speciale de la 80 la sută din venitul brut anterior pensionării la 65 la sută. Și Ministerul Justiției a reacționat vineri, spunând că „speculațiile din spațiul public în legătură cu problematica pensiilor ar putea conduce la destabilizarea activității instanțelor și parchetelor, prin provocarea unor «pensionări în masă» în sistemul judiciar”.

Ce a recomandat Banca Mondială în privința pensiilor speciale

Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an. Într-un document obținut de Economedia, instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

Ce spune ministrul Justiției

Ministrul Cătălin Predoiu a făcut mai multe precizări pe această temă la şedinţa de vineri a Consiliului de Management Strategic, la care au participat preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

„Nu există, la nivelul Ministerului Justiţiei, în avizare, şi nici la nivelul Guvernului, în dezbatere sau în procedura de avizare, ori de adoptare, niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar şi puterea judecătorească. Problematica legată de pensii, inclusiv sub aspectul propunerilor de legislaţie, se află în competenţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, la nivelul căruia funcţionează un grup de lucru în care, la propunerea ministrului Justiţiei, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai CSM, ÎCCJ şi PÎCCJ. La cunoştinţa Ministerului Justiţiei, acest grup de lucru se află în faza preliminară a strângerii de date statistice din sistemul judiciar, pentru moment neexistând niciun proiect de act normativ elaborat în cadrul grupului de lucru, fapt confirmat şi de ceilalţi participanţi la şedinţa COMS.

Orice proiect de act normativ adresat oricărui domeniu social, inclusiv în materia pensiilor, parcurge toate fazele de transparenţă decizională prevăzute de legislaţia în vigoare, punere în dezbatere publică, dezbatere publică cu sectoarele de activitate socio-profesională cărora se adresează, avizare interministerială, avizare la nivelul Consiliului Economic şi Social, Consiliului Legislativ etc., în prealabil înaintării spre aprobare Guvernului. Aceste faze procedurale formale sunt precedate de analiza politică şi decizia politică la nivelul Coaliţiei de Guvernare. Ulterior aprobării de către Guvern, orice proiect de lege este dezbătut de Parlament în comisii parlamentare înainte de a fi aprobat în Plenul celor două Camere, iar după o eventuală adoptare, poate fi supus, în cazul sesizării Curţii Constituţionale a României, controlului de constituţionalitate, iar ulterior poate fi promulgat sau retrimis spre reexaminare în Parlament de către Preşedintele României.

Pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independenţă a magistratului, fapt consfinţit de repetate decizii ale Curţii Constituţionale a României, precum şi de numeroase izvoare de drept internaţional şi standarde democratice. Cele de mai sus reprezintă premisele de la care Ministerul Justiţiei va proceda la avizarea oricărui act normativ incident problematicii pensiilor, atunci când va fi sesizat cu un astfel de act normativ, după ce acesta va fi elaborat.

Ministerul Justiţiei îşi manifestă preocuparea în cel mai înalt grad cu privire la neliniştile provocate în sistemul judiciar de speculaţiile din spaţiul public în legătură cu problematica pensiilor, care ar putea conduce la destabilizarea activităţii instanţelor şi parchetelor, cu consecinţe directe asupra stării de legalitate şi intereselor legitime ale cetăţenilor, prin provocarea unor «pensionări în masă» în cadrul sistemului judiciar şi, în consecinţă, invită la responsabilitate publică în dezbaterea acestor teme, inclusiv din partea magistraţilor”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker