Actualitate

A murit scriitorul Dumitru Dănăilă

Publicistul buzoian Dumitru Dănăilă a murit duminică dimineață, conform unei postări pe Facebook a soției acestuia, Geta Pogor: „Astăzi, la ora 10.30, a încetat din viață Dumitru Dănăilă, soțul meu, omul care m-a iubit din tot sufletul său, omul care mi-a pus lumea și toate crizantemele la picioare, jurnalist și scriitor de marcă, omul a cărei bunătate și blândețe mi-a încălzit sufletul. Durerea este incomensurabilă și va rămâne veșnic omul care mi-a oferi cele mai frumoase momente din viața mea! Odihnă veșnică, iubirea mea!”.

Născut la 4 februarie 1942, în comuna Pietroasele, Dumitru Dănăilă este considerat un caz atipic în literatura buzoiană contemporană. După absolvirea Facultății de ziaristică (București, 1974), se dedică profesiei, lucrând, pe rând, la ziarele locale „Viața Buzăului”,  OPINIA (se­cretar de redacție), „Muntenia”, „Informația Buzăului” și „În slujba patriei” (editat de Comandamentul Armatei a II-a). Timp de câțiva ani, până la pensio­nare, a fost și consilier la Direcția pentru Cultură și Patrimoniul Național a Județului Buzău.

„Până în 1989, semnase o singură carte, în ca­litate de coautor: <Județul Buzău în 83 de reportaje>. A urmat <Albumul monografic al Județului Buzău>, editat de Consiliul Județean Buzău, 1997, în limbile română, engleză, franceză și germană (tot coautor), după care, molcomul și imperturbabilul autor se dezlăn­țuie, scriind și publicând, între anii 2008 și 2015, nu mai puțin de șapte romane, toate consistente ca număr de pagini, dar și valoric (…) Am citit toate cele șapte romane ale lui Dumitru Dănăilă. Nu cred că există, în prezent, un autor buzoian cu o scriitură mai cursivă, mai curată și mai cerebrală decât a acestuia. Astfel, alături de regretatul George Vioreanu, și de <balzacianul> Titi Damian, Dumitru Dănăilă este unul dintre exponenții <artileriei grele> a romancierilor buzoieni de după Corneliu Ștefan. Cu acest prilej, constat, încă o dată, că fără experiența strictă a gazetăriei, e aproape imposibil să devii scriitor adevărat, credibil!”, scria, în OPINIA, regretatul Marin Ifrim.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker