Economic

Pesta porcină a adus Buzăul în topul producției de carne de porc

Din anul 2016 – ultimul an fără pestă porcină africană în România – și până în 2021, țara noastră a pierdut 23,1 la sută din efectivele de porci, lucru care a condus la o scădere a producției de 15,8 la sută. În tot acest timp s-au produs schimbări în regiunile în care au fost înregistrate cele mai mari producții.

La sfârșitul anului 2021, România avea 3,6 milioane de porci, cu aproximativ un milion mai puțin decât în 2016. Astfel, producția anuală de carne (greutatea animalelor sacrificate pentru consum) a scăzut și ea cu aproximativ 16 la sută, până la 495.000 de tone, ceea ce face ca România să acopere din producția locală numai aproximativ 30 la sută din necesarul de consum, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică.

Pesta porcină africană a făcut pagube mari în România, reducând drastic numărul de efective și, implicit, producția, dar a generat și schimbări majore în ferme. Având în vedere faptul că multe dintre fermele atinse de acest virus au fost nevoite să sacrifice toate animalele, harta producătorilor locali nu mai arată la fel ca cea din 2016. Concret, în 2016, în datele INS existau cinci județe – Timiș, Arad, Bihor, Călărași și Suceava – unde producțiile depășeau 20.000 de tone de carne de porc pe an, acum această cantitate este produsă doar în patru județe. Călărași și Suceava sunt județele care au ieșit de pe harta cu cele mai mari producții, timp în care Buzăul și-a făcut loc printre celelalte trei județe.

De asemenea, în 2016, în cinci județe  (Mureș, Brașov, Ialomița, Brăila, Vrancea) se produceau între 14.000 și 20.000 de tone de carne de porc, iar anul trecut doar în Neamț, Hunedoara, Ialomița se mai produceau aceste cantități.

În anul 2016, în Buzău producția de carne era undeva între 7.500 și 14.000 tone pe an. Buzăul a reușit să se integreze pe piața județelor cu cele mai mari producții de carne de porc, chiar și în contextul în care pesta porcină a creeat pagube mari. În 2021, cel mai mare crescător de porci  din județ, din Glodeanu-Siliștea, a fost nevoit să își sacrifice 8.300 de capete, după ce virusul i-a invadat ferma. Același lucru s-a întâmplat și în alte două ferme, din Cilibia și Stâlpu, unde s-a decis sacrificarea a 2.563, respectiv 1.114 capete de suine. Virusul nu a pătruns doar în ferme, ci și în gospodăriile oamenilor.

Din datele ANSVSA, în 2021, cea mai afectată companie a fost Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, controlat de grupul danez DCH International SA. Prin cele patru companii pe care le controlează, Premium Porc SA Golești, Premium Porc SRL Feldioara, Premium Porc SRL Negrești și Olsuin SRL fermă de reproducție, grupul danez a pierdut din cauza pestei porcine 122.154 de porci, în contul căruia a primit despăgubiri în valoare totală de 72 de milioane de lei, potrivit economica.net.

Anul trecut, costurile statului român cu pesta porcină au crescut cu aproximativ 50 la sută numai dacă luăm în calcul valoarea despăgubirilor acordate. S-au plătit 283,5 milioane de lei pentru aproximativ 185.400 de porci. Aproximativ 25 la sută din efectivele de animale sacrificate aparținau Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker